Ministrul Justitiei, Kunio Hatoyama este un adept al pedepsei capitale si a hotarat ca numele si crimele celor executati sa fie facute publice.

Este pentru prima data cand numele si crimele celor care primesc pedeapsa capitala sunt facute publice, in Japonia. Informatiile nu erau dezvaluite pentru a proteja familiile inculpatilor.

Cei trei barbati, cu varste cuprinse intre 42 de ani si 75 de ani, au fost gasiti vinovati pentru mai multe omucideri si au fost executati prin spanzurare.

Unul dintre barbati a ucis o fata in varsta de 16 ani, apoi pe mama si pe sora ei, dupa ce minora a refuzat avansurile sale.

Conform statisticilor, Japonia se a inregistrat o scadere a ratei criminalitatii in ultimii 5 ani, insa pedepsele capitale s-au inmultit pana la recordul ultimilor 30 de ani, relateaza presa internationala.

Alti 9 oameni au primit pedeapsa capitala in Japonia de la inceputul acestui an, insa cifra este mica in comparatie cu Statele Unite ale Americii care au executat 42 de sentinte capitale in acest an.

Executiile au fost oprite in ultimile luni in SUA, deoarece Curtea Suprema doreste legalizarea injectiei letale.

Consiliul Natiunilor Unite si organizatia Amnesty International au protestat in fata valului de executii din acest an, mai ales ca in Japonia, inculpatilor nu li se spune care le este soarta pana in ziua executiei.