Isteria uleiurilor volatile reiese și dintr-un episod tragic, consumat recent: o asistentă medicală a povestit, pe platforma online a unui grup de părinți, cum a asistat la o scenă revoltătoare. Dorind să-și trateze bebelușul de 3 luni, care avea o temperatură de 39.8-40 grade și care nu putea să respire, o naivă mamă a hotărât să-l ungă cu astfel de uleiuri. În locul consultării unui medic și al administrării unui tratament, a recurs la ulei de mentă pe piciorul drept, la ulei „breathe” (n.r. pentru respirație) pe mâna stângă și ureche și așa mai departe. Totul pentru ca, peste câteva zile, pruncul să-și piardă viața într-o cameră de gardă a unui spital de urgențe.

 

 „Legea medicinei alternative mă lasă fără grai!”

 

În general, medicii fac front comun împotriva acestor uleiuri și mai ales împotriva vracilor moderni, care, animați de dorința de a se îmbogăți, ajung să păcălească bieții suferinzi, făgăduindu-le vindecarea. Medicii nu neagă proprietățile calmante, relaxante și cicatrizante ale uleiurilor, însă susțin cu toată tăria că nicidecum nu tratează cauza unei afecțiuni serioase.

Dr. Adriana Mihalas, medic specialist medicină de familie, a declarat, pentru EVZ, că „țepele” vracilor moderni și, implicit, consecințele acestor escrocherii-decese și nu însănătoșiri, sunt înlesnite chiar de cadrul legislativ. Mai precis, de lipsa normelor.

„Totul pleacă de la lege, de la ce se permite, de la ce nu se permite când e vorba să tratezi pacientul. Ca medic cu drept de liberă practică poți să prescrii medicamente și să tratezi doar acele boli care intră în curicula ta de pregătire. Eu nu pot să presciu ceea ce prescrie un ginecolog sau un medic de la infecțioase. Însă, când e vorba de suplimente naturale, de terapii alternative cu uleiuri esențiale, acupunctură, homeotapie, ce vreți, nu pot să recunosc acea competență decât dacă e acreditată de Ministerul Sănătății. În România, există Legea nr. 118/2007 privind organizarea și funcționarea activităților și practicilor de medicină complementară/alternativă. Aceasta mă lasă fără grai! E acolo un tabel unde e inclus și feng-shui-ul! În baza acesteia, a apărut Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară/Alternativă, unde pot intra și psihologi, și medici, și oameni care au terminat sau nu medicina, e o întreagă amestecătură!”, a susținut Dr. Adriana Mihalas.

 

 „Uleiurile nu pot să trateze o boală”

 

„Problema se pune așa: medicină alternativă există în toată lumea, reglementarea ei trebuie să fie foarte riguroasă, pentru că altfel ajungem la situații precum cea pe care mi-ați pomenit-o (n.r. cazul bebelușului). Uleiurile nu pot să trateze o boală! Normal că dormi mai bine dacă te duci într-un câmp de lavandă, dar nu te vindeci de vreo afecțiune! Totul pornește de la neîncrederea oamenilor pe care au o în medici. Ar trebui să se dea o lege care să te oblige să te duci la medicul de familie măcar o dată pe an. Atâta timp cât lumea nu crede în vaccinare, în noi, aceasta se îndreaptă spre uleiuri esențiale”, a adăugat Dr. Adriana Mihalas.

 

 „Cei care prescriu uleiuri, trebuie să răspundă în fața legii”

 

Dr. Adriana Mihalas a conchis că persoanele care prescriu astfel de uleiuri celor care suferă de afecțiuni grave ar trebui să răspundă în fața legii.
„Presupunând că ar trata, omul care le prescrie ar trebui să răspundă. Cine e ăla care a prescris uleiul? Este medic, psiholog, e în Ordinul pomenit? Răspunde dacă un copil moare? Trebuie să răspundă și el, nu doar naivitatea părintelui. În ceea ce privește suplimentele naturale, este o delincvență totală în România! Sunt de toate, pentru toți! Sfatul meu pentru oameni este să-și aleagă în cunoștință de cauză terapeutul, pentru că pot fi consecințe. Trebuie să știe cine e persoana din fața lor, ce a făcut, ce pregătire are”, a concluzionat medicul.

 

Dacă sunt pe rafturile farmaciilor, oamenii le iau de bune

 

Vitrinele farmaciilor sunt burdușite cu noile uleiuri miraculoase, iar oamenii care le calcă pragul le consideră bune, din simplul motiv că acestea se găsesc acolo. Mai mult, farmaciștii chiar dau indicații, conform etichetelor de pe uleiuri, spunându-le bolnavilor cât și cum se folosesc. Pe de altă parte, medicii consideră forțată asocierea dintre medicamente și „produsele naturiste” atunci când ea este făcută în astfel de unități și consideră că produsele de acest gen trebuie delimitate de cele care conțin substanțe farmaceutice.

 

Un bebeluș de 3 luni și-a pierdut viața

 

„Acum o lună a venit un bebe de 3 luni la urgențe cu temperatura de 39,8 / 40,0. Nu putea respira, tușea din 3 în 3 minute, super înfundat, eu doar duceam o fișă la o colegă, nu-mi era pacient, ceea ce m-a atras la caz era faptul că mama sa ținea o cutie de lemn de vreo 15 cm în mână și un bilețel roșu. Prima dată am zis ca o fi vreo cutiuță muzicală, bun… Revin. În 10 minute copilul a fost resuscitat acolo, în sala de așteptare, mama nici nu a apucat sa completeze fișa. Acum vine nebunia: copilul avea febră de peste 39,5 de 6 zile, câteodată la 3 h, câteodată la 2 h, după spusele mamei, la medicamente (în fișă) nu era trecut nici unul. Nici antitermic, nici măcar ceai (că tot suntem în țara ceaiului) nimic! Întreb colega dacă fișa este completată corect. Și îmi zice că da. Rămân mută. Apoi vine mama cu acel bilet roșu. Luni, ora 6:00 – ulei de mentă pe piciorul drept, ora 10:00 – ulei breathe mâna stânga și ureche. Și tot așa. Pentru fiecare zi. Atunci s-a declanșat în mine o furie cum numai în Bucovina vezi! M-am ascuns în vestiar și am început să urlu ca o nebună de draci și furie! Copilul a murit”, a scris asistenta într-un un grup de părinți de pe o rețea socială.

 

„Viitorul ministru al Sănătății să limiteze șarlatanii”

 

Medicul Vasi Rădulescu a dezvăluit ce aștepări are de la viitorul ministru al Sănătății. Printre altele, acesta i-a cerut „să se limiteze șarlatanii care practică tot felul de minuni ce n-au treabă cu medicina adevărată. De la energii la diete miraculoase, cristale, lasere anticancer, uleiuri esențiale și alte asemenea fantasmagorii”.

 

Probleme cu tiroida? Alege-ți uleiul în funcție de zodie și de stare!

 

Zeci de magazine online și de anunțuri de pe internet atrag în capcană suferinzii, ispitindu-i cu leacuri „uimitoare”. „Uleiurile sunt recomandate de la cancer și până la căderea părului! Utilizarea lor fără discernământ poate să ducă la două lucruri extrem de grave. Pe de o parte, întârzierea unor tratamente într-adevăr esențiale și, pe de altă parte, dat fiind că nici nu se știe măcar ce conțin, sunt la limita acceptabilității. Dacă vor să le folosească ca factor complementar, în diferite terapii, ca să aibă certitudinea că nu aruncă banii pe fereastră și că nu sunt păcăliți, îi sfătuiesc pe oameni să consulte un medic”, a declarat, pentru EVZ, medicul Tudor Ciuhodaru.