Evenimentul Zilei > International > Netanyahu: Israelul nu va pune capăt operațiunilor din Fâșia Gaza până nu va distruge toate tunelurile grupării Hamas
Netanyahu: Israelul nu va pune capăt operațiunilor din Fâșia Gaza până nu va distruge toate tunelurile grupării Hamas

Netanyahu: Israelul nu va pune capăt operațiunilor din Fâșia Gaza până nu va distruge toate tunelurile grupării Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat joi că Israelul este decis, indiferent de eforturile de încetare a focului, să finalizeze distrugerea tunelelor pe care militanţii palestinieni le-au construit sub graniţa dintre Gaza şi Israel.

“Suntem decişi să finalizăm această misiune cu sau fără un armistiţiu”, a declarat el la începerea reuniunii de cabinet în Tel Aviv. “Nu vom fi de acord cu nicio propunere care nu va permite armatei israeliene să finalizeze această importantă sarcină pentru securitatea Israelului”, a precizat Netanyahu.

General maior Sami Turgeman, comandantul forţelor israeliene în Gaza, a declarat miercuri că “mai sunt doar câteva zile până la distrugerea tuturor tunelelor de atac”.

Aceste tuneluri au fost descoperite după ce trupele israeliene au pătruns în Fâșia Gaza unde au instituit o zonă-tampon de câțiva kilometri. Multe din aceste tuneluri au fost folosite de militanții Hamas, de la începutul operațiunii pe 8 iulie, pentru a ucide soldați israelieni din spatele liniilor.

BBC scrie că tocmai această descoperire a rețelei de tuneluri a determinat populația israeliană să susțină cu o largă majoritate operațiunea militară din Fâșia Gaza.

Între timp, armata israeliană a mobilizat 16.000 de rezervişti suplimentari, crescând la 86.000 numărul acestora, a anunţat astăzi un purtător de cuvânt al armatei.

„Armata a emis 16.000 de ordine de mobilizare suplimentare pentru a permite trupelor din teren să se reîmprospăteze, ceea ce a crescut totalul efectivelor de rezervişti la 86.000”, a precizat purtătorul de cuvânt.

„O armată plasată într-o situaţie de luptă prelungită are nevoie de flexibilitate pentru utilizarea forţelor sale”, a explicat pentru postul de radio militar purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Moty Almoz.

Casa Alba a condamnat ieri bombardarea unei şcoli la Gaza, deplângând faptul că „mii de palestinieni” chemaţi de armata israeliană să-şi evacueze locuinţele nu sunt în siguranţă în adăposturile stabilite de ONU.

„Statele Unite condamnă bombardarea unei şcoli a UNRWA (agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni) la Gaza, care ar fi făcut morţi şi răniţi palestinieni nevinovaţi – inclusiv copii – şi angajaţi ONU”, a declarat Bernadette Meehan, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. Cel puţin 16 palestinieni care s-au refugiat în această şcoală au pierit, aminteşte AFP.