În apele Mării Galileei a fost descoperit, în 1986, un vas de pescuit vechi de 2.000 de ani, pe care se presupune că însuşi Iisus Hristos ar fi păşit şi i-ar fi îndemnat pe apostolii Petru şi Andrei să fie "pescari de oameni". Acum, celebra "mare" a Israelului este foarte aproape de a seca.
Lacul Tiberiada, cunoscut mai ales sub numele de Marea Galileei sau Lacul Kinneret, este însă mai mult decât un obiectiv turistic. Lacul este cel care a permis dezvoltarea agriculturii într-un stat arid cum este cel israelian.
Mai mult, minunile biblice legate de bogaţia în peşte a lacului nu sunt doar legende, Tiberiada fiind o adevărată comoară pentru pescarii locali.
"Sunt aici de 54 de ani şi nu am văzut niciodată un nivel al apei atât de scăzut, o situaţia atât de îngrijorătoare", a declarat pentru The Independent, Haim Binstock, un expert al muzeului în care se găseşte legendarul vas pescăresc.
"Nu cred că lumea înţelege cât de gravă este situaţia, atât pentru Israel, cât şi pentru întreaga regiune", adaugă Binstock, sprijinit de statisticile guvernului israelian. Potrivit acestora, apa lacului este la cel mai scăzut nivel înregistrat şi nu sunt semne că situaţia s-ar putea îndrepta. Această şi pentru că necesarul de apă al gospodăriilor israeliene este din ce în ce mai mare de la un an la altul.
Mai este însă şi o altă problemă. În epoci geologice îndepărtate, bazinul din care face parte lacul Tiberiada era parte componentă a Mării Mediterane. Astăzi, o dată cu scăderea simţitoare a nivelului apei, există pericolul salinizării excesive, care ar avea consecinţe grave asupra calităţii apei şi a faunei lacului.