ISRAELUL trage focuri de avertisment în SIRIA | VIDEO

ISRAELUL trage focuri de avertisment în SIRIA | VIDEO

Armata israeliană a tras "focuri de avertisment" în Siria, azi, după ce tiruri de mortiere între rebeli şi forţele siriene guvernamentale au ajuns în teritoriile ocupate de pe Înălţimile Golan, relatează Reuters. Este prima dată după 1973 când israelienii recurg la astfel de acţiuni contra Siriei, a spus un reprezentant al armatei israeliene.

UPDATE: Într-o postare de pe siteul său, Ministerul israelian al Apărării, a anunţat, sâmbătă, că "tiruri de mortiere au lovit un post al armatei de pe Înălţimile Golan, în apropiere de graniţa israeliano-siriană, în conetxtul conflictului intern din Siria". Nu s-au înregistrat victime sau pagube, dar, în semn de răspuns, "soldaţi ai armatei israeliene au tras focuri de avertisment către zone siriene". Israelul, pregătit să răspundă Anterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că Israelul "este gata pentru orice situaţie" la graniţa cu Siria, potrivit BBC.

Incidentul vine la câteva zile după ce un vehicul al patrulei de frontieră israeliene a fost lovit de focuri de armă trase din Siria pe Înălţimile Golan.

Cele două ţări sunt, formal, în război, iar militari ai forţei ONU patrulează în zona tampon dintre cele două state. Israelul a avertizat că nu va tolera focurile de mortiere venite din Siria şi va răspunde cu "severitate" oricăror incidente de acest gen. Anterior, în cursul dimineţii, Israelul avertizase că va răspunde la eventuale acţiuni militare siriene asupra Platoului Golan, zonă strategică pierdută de Damasc în favoarea statului evreu în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. "Mesajul nostru a fost cu siguranţă recepţionat. Dacă un proiectil (sirian) cade pe teritoriul israelian, noi vom răspunde", a spus ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak. Un obuz de mortier sirian a căzut, joi, pe teritoriul israelian în zona Platoului Golan, fără însă a exploda. La începutul acestei luni, Israelul a reclamat la ONU faptul că trei tancuri siriene au intrat în zona demilitarizată de la graniţa siriano-israeliană. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/mgOb6EClYZU" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News