Dintre bărbaţi, 90% şi-ar înşela soţia cu fosta iubită, dacă s-ar ivi ocazia. Cel puţin aşa reiese din concluzia unui studiu realizat de psihologul Steve Gangestad, de la Universitatea din New Mexico, SUA. Studiul se referă doar la bărbaţii care continuă să comunice cu fostele iubite. Conform aceluiaşi studiu, doar 10% dintre bărbaţi şi-ar înşela soţia cu fosta nevastă.

„Întreţinerea acestui tip de relaţie se întâlneşte mai des la bărbaţi. Femeile se implică foarte mult din punct de vedere emoţional într-o relaţie. Şi atunci când relaţia se încheie, ele doresc să uite amintirile negative, prin îndepărtarea totală a partenerului“, spune realizatorul studiului. Pentru femei, întreţinerea unor astfel de relaţii este explicată printr-o insatisfacţie în cadrul mariajului. Iar relaţia cu „fostul“ este doar o plasă de siguranţă.

Motivul.
Imaginează-ţi următoarea situaţie şi gândeşte-te dacă te-ai regăsit vreodată în ea. Telefonul lui sună. Este fosta iubită. Dar tu, soţia, stai liniştită, pentru că soţul are o afacere cu ea. Peste ceva timp, din întâmplare, găseşti un mesaj cu „La mulţi ani!“, tot de la „fosta“. „Suntem doar prieteni“, vine repede explicaţia soţului.

Dacă te-ai recunoscut în acest scenariu, ar trebui să-ţi pui câteva întrebări, deşi mariajul tău pare perfect. Psihologii spun că, la bărbaţi, relaţiile de comunicare cu fostele iubite au o altă explicaţie: există ceva neterminat.

Nervozitatea îi trădează.
„Ei nu-şi dau seama de acest lucru. Este şi motivul pentru care atunci când sunt întrebaţi de neveste care este, de fapt, relaţia lor cu fosta iubită, devin irascibili, agitaţi, chiar nervoşi. Inevitabil, încearcă să-şi liniştească soţiile. Cu cât au o reacţie mai nervoasă, cu atât relaţia cu fosta iubită este mai neterminată, mai neconsumată. Pentru a termina cu adevărat relaţia, de cele mai multe ori, soţul îşi înşală nevasta cu «fosta»“, este de părere Scott W. Brown, psiholog la Universitatea din Connecticut, într-un studiu publicat de Asociaţia Psihologilor Americani.

Dar sunt şi relaţii cu fosta iubită în care cei doi foşti parteneri se ceartă şi dau impresia că, dacă ar putea, şi-ar scoate ochii. Ei vorbesc la telefon, se întâlnesc şi întotdeauna sfârşesc prin a se contrazice. „Chiar şi în aceste cazuri, în spatele atitudinilor afişate se ascund lucruri nespuse, neterminate“, este de părere psihoterapeutul Anda Păcurar.

Dar cât de mult ţi se poate dărui o astfel de persoană? În opinia Cristianei Leviţchi, psiholog clinician, „nu are cum să se implice într-o relaţie cu toată fiinţa, pentru că nu şi-a trăit doliul privitor la vechea relaţie“.

Soluţia.
Menţinerea relaţiei cu fosta iubită, indiferent de formă, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru soţie. Dar nu intra în panică! Poartă o discuţie calmă cu soţul tău, să afli cât mai multe detalii şi să-l faci pe el să-şi dea seama că o astfel de relaţie nu este sănătoasă nici pentru el, nici pentru relaţia voastră de cuplu.

CAZ

Neajutorarea, pretext pentru infidelitate

Un client implicat într-un mariaj de lungă durată păstra totuşi legătura cu fosta iubită. „Ex“-a era vulnerabilă, depresivă şi, după cum se eschiva soţul în faţa soţiei, ea „avea nevoie de sprijinul lui“. Fosta iubită folosea neajutorarea pentru a menţine relaţia într-o formă sau alta. Uneori reuşea să obţină chiar un contact intim.

În timp, şi soţia a simţit că trebuie şi ea să fie neajutorată pentru a primi atenţia soţului. În final, soţul a renunţat la cele două partenere şi a găsit o a treia. La terapie, el a înţeles că îşi alegea ca partenere femei vulnerabile, care deveneau dependente de el, lucru care îi dădea un sentiment de putere. Soluţia firească a fost să aibă curajul de a începe o relaţie cu o parteneră egală.

Sursa: studiu de caz al psihoterapeutului Anda Păcurar

Citiţi şi ÎN PAT CU DUŞMANUL: Se poate dragostea transforma în prietenie?