Evenimentul Zilei > Actualitate > Islamofobia, umflată cu trompa de mass-media occidentală?
Islamofobia, umflată cu trompa de mass-media occidentală?

Islamofobia, umflată cu trompa de mass-media occidentală?

Deși sentimente anti-musulmane au existat și înainte de 2001, atacurile de la 11 septembrie le-au intensificat.

Islamofobia, umflată cu trompa de mass-media occidentală? Amplificând convingerea multora că Islamul este o religie a violenței sau că musulmanii au o înclinație spre terorism. Începând cu 11 septembrie, islamofobia a fost transformată într-o industrie, iar musulmanii au devenit țapi ispășitori pentru promovarea unor agende ale diverselor persoane sau organizații, potrivit publicației NationalInterest.

La fel ca alte forme de intoleranță, totuși, islamofobia poate fi evaluată în mod obiectiv. Studiile empirice sunt un mijloc eficient de expunere a acestei prejudecăți, care afectează ambele părți ale spectrului politic.

Retorică anti-musulmană

Retorica autorului conservator canadian Mark Steyn este tipică islamofobiei de dreapta. De exemplu, Steyn susține că „majoritatea musulmanilor doresc sau sunt indiferenți la moartea societăților în care trăiesc”. Politicianul olandez populist Geert Wilders se referă la Coran ca la „o sursă de inspirație și justificare a urii, violenței și terorismului în Europa și America”. Comentatorul politic conservator britanic Douglas Murray sugerează că, pentru a reduce terorismul, Regatul Unit are nevoie de „un pic mai puțin Islam”.

Comentatorii de stânga contribuie și ei la astfel stereotipuri de tip sperietoare ca și omologii lor conservatori. Neurologul american ateu Sam Harris afirmă că „există o legătură directă între doctrina islamului și terorismul musulman”. Iar activistul și scriitorul american de origine somaleză Ayaan Hirsi Ali afirmă că „violența este inerentă doctrinei Islamului”.

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste caracterizări nu este corectă din punct de vedere științific. Pozițiile partizane și exagerările grosolane tind să diminueze problema principală: descrierea musulmanilor ca extremiști violenți este amăgitoare, arată publicația americană.

La nivel global, musulmanii resping în mod covârșitor atentatele sinucigașe și alte forme de violență împotriva civililor. Studiile arată că musulmanii consideră extremismul ca fiind rar sau niciodată justificat (96% în Azerbaidjan, 95% în Kazahstan, 92% în Indonezia și 91% în Irak).

Islamofobia, umflată cu trompa de mass-media occidentală?

Raportul din 2016 „Ce doresc musulmanii”, cea mai amplă cercetare realizată vreodată de musulmani britanici, a constatat că 9 din 10 musulmani britanici resping terorismul. 90% dintre cei chestionați au condamnat aceste acțiuni, doar 3% necondamnând actele de terorism.

În America de Nord, rezultatele cercetării au fost izbitor de similare. Într-un sondaj din 2016 al Institutului Environics, doar un procent din musulmanii canadieni au susținut următoarea afirmație: „mulți” sau „majoritatea” musulmanilor din Canada susțin extremismul violent.

La întrebarea dacă uciderea civililor din motive politice, sociale sau religioase poate fi justificată vreodată, un sondaj din 2017 a arătat că 84% dintre musulmanii americani au confirmat că este „niciodată / rar” justificabilă.

Ce au răspuns mulsumanii americani

Deoarece 12% dintre musulmanii americani au răspuns că violența împotriva civililor poate fi „uneori / adesea” justificată, activiștii anti-musulmani susțin că sute de mii de musulmani rămân radicalizați.

Contrar credinței unora că musulmanii susțin organizații teroriste precum ISIS, majoritatea oamenilor din țările cu populații majoritar musulmane au o viziune covârșitoare negativă privind ISIS.  100% dintre respondenți în Liban, 94% în Iordania și 84% în teritoriile palestiniene).

Islamofobia este un termen potrivit pentru clasificarea ipotezelor inexacte referitoare la musulmani și islam.

Islamofobia distorsionează imaginea occidentală a musulmanilor. Studiile științifice servesc pot corecta acest fenoment în două moduri. În primul rând, expun atitudinile islamofobe care au cuprins Occidentul după 11 septembrie. Apoi contribuie la scăderea răspândirii vitriolului anti-musulman, oferind un forum rațional pentru discuții.