Pieţele bancare, monetare, financiare sunt afectate de maniera în care se duce discursul public şi reacţionează la acesta, astfel că împrumuturile externe sunt plătite la costuri mult prea mari, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la postul public de radio.
"Dacă ar fi să fac o ierarhizare a punctelor sensibile unde se observă cel mai repede un anumit tip de discurs public, uneori prea emoţional, cu tendinţe de exagerare sau uneori chiar speriat, primele care reacţionează sunt pieţele. Să nu ne mire că plătim costuri prea mari, că prima de risc, care se adaugă la costurile de împrumut din străinătate, e mare, deşi datoria publică a României nu e mare şi rezerva internaţională e suficient de mare", a explicat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, plătim costuri la finanţarea externă disproporţional de mari faţă de nivelul rezervelor internaţionale şi nivelul datoriei publice. "Multe dintre aceste lucruri se datorează manierei în care discutăm public", a explicat Isărescu. El a subliniat că "orice vorbă are un cost şi uneori plătim nemeritat de mult".
"Lumea se uită la noi, instituţiile statului se uită la noi şi, cel puţin din ochi, ne întreabă: de ce sunt costurile atât de mari, de ce creditul bancar nu îşi revine, de ce se plătesc dobânzile care se plătesc? Nu că este principala cauză, e una din cauzele ce nu trebuie neglijate, maniera discursului public", a mai spus Isărescu. Populaţia va simţi o creştere a nivelului de trai abia în 2012, deşi economia ar putea avansa anul viitor chiar cu mai mult de 1,5%, întrucât este nevoie de un an şi jumătate pentru ca îmbunătăţirea să fie sesizabilă la nivel general, a declarat vineri la RRA, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Joi, în conferinţa de presă pentru prezentarea raportului asupra inflaţiei, guvernatorul BNR s-a arătat iritat de întrebarea unui jurnalist referitoare la efectul pe care îl vor avea unele măsuri economice asupra populaţiei, afirmând că este enervat de modul în care televiziunile se "minunează de unele chestiuni".
Răspunsul lui a fost "Deci vreţi să trăiţi într-o ţară cu inflaţie scăzută. Disciplinaţi-vă vă rog, selectaţi mai bine mesajele, dacă vreţi să vă spun mai clar, că nu orice trăncănitor din ţara aceasta are dreptul să se ducă la televizor şi să-şi promoveze interesul. Că asta faceţi. Se duce producătorul de carne de pui şi îşi promovează interesul. Şi două zile, pentru că merge foarte bine mesajul pe ideea că se prăbuşeşte ţara, îl tot repetaţi".