Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ISAILĂ: Un inconştient decorat de Băsescu
ISAILĂ: Un inconştient decorat de Băsescu

ISAILĂ: Un inconştient decorat de Băsescu

ISAILĂ: "Traian Băsescu nu trebuia să-l decoreze pe arbitrul Alexandru Deaconu".

Motivul – nu premiezi pe cineva pentru un eşec. Faptul că a oprit meciul a reprezentat eşecul întregii lumi ce se învârte în jurul balonului rotund. A fost unul al spectatorilor şi al telespectatorilor, unul al jucătorilor, al antrenorilor şi cel mai mare eşec al lui Deaconu. Principiul care guvernează jocul este întotdeauna „the show must go on“ („spectacolul trebuie să continue“).

Da, ce se întâmplă pe stadioanele din România e deplorabil! Da, ce se întâmplă în Giuleşti e de toată jena! Da, cei vinovaţi trebuie să plătească! Dar, oameni buni, în România, lucrurile se desfăşoară total anapoda. Cei care dau cu brichete, se bat pe stadioane, lovesc forţele de ordine, distrug autobuzele nu sunt pedepsiţi, dar întotdeauna plătesc ceilalţi. În general, suporterul care a muncit toată ziua şi care şi-a luat o bere, se uită la meci, dar nu poate vedea întreaga partidă pentru că un arbitru se transformă în erou salvator al naţiunii şi distruge un campionat pentru că s-a speriat de o brichetă.

Înainte să-l decoreze pe Deaconu, preşedintele trebuia să se gândească de două ori şi să-şi pună o întrebare simplă: Cu ce a contribuit acesta la stoparea violenţei de pe stadioane?

Îşi mai aminteşte cineva tragedia de pe Heysell din primăvara anului 1985? Înainte de a începe finala „Cupei Campionilor“ dintre Juventus şi Liverpool, pe stadionul belgian s-a produs o busculadă, iar mii de suporteri au fost împinşi spre un zid care s-a prăbuşit şi unde câteva zeci de oameni au murit striviţi. A fost unul dintre cele mai violente episoade din istoria însângerată a fotbalului. Fluierul de start al meciului a fost întârziat cu câteva ore, dar nimeni nu a luat decizia ca meciul să nu se mai joace, iar raţiunea pentru care oameni mai deştepţi decât Deaconu au judecat după principiul „the show must go on“ se referă la consecinţe.

L-ar mai fi decorat preşedintele României pe Deaconu dacă suporterii acelor galerii năvăleau pe teren şi în confruntare mureau oameni? Mai era decorat Deaconu dacă în afara stadionului ieşeau lupte de stradă sau dacă erau răniţi jucătorii? Prin gestul său inconştient şi prin abdicarea de la cel mai puternic principiu care guvernează lumea jocurilor („the show must go on“), un arbitru a pus în pericol viaţa şi siguranţa unor oameni care asistau, se aflau şi locuiau în preajma stadionului unde s-a desfăşurat meciul. S-a întrebat cineva ce a fost în sufletul jandarmilor şi al celorlalţi oameni de ordine, imediat după ce a fluierat speriatul?
 
Prin oprirea acelui meci, Alexandru Deaconu a dat dovadă cel puţin de inconştienţă. De ce a fost decorat de preşedintele României un om care, într-o seară de miercuri, s-a gândit să arunce în aer un cartier al Capitalei cu bricheta care i-a căzut în cap?

De acelaşi autor, citiţi şi blogul „Stockholm 330“, la www.evz.ro/isaila

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: