ISAILĂ: "În România cererea de case este încă mult mai mare decât oferta."
Sunt foarte mulţi oameni care au nevoie de o locuinţă, stau câte două familii într-un apartament cu două camere sau şi mai rău.
Nu cererea e problema pieţei imobiliare de la noi, ci oferta. Acest început de an dă semne de îngheţ în zona tranzacţiilor. În 2008 ar trebui să se dea în folosinţă primul val de apartamente în „cartierele rezidenţiale“. Acesta va fi primul test al dezvoltatorilor imobiliari - mulţumirea sau nemulţumirea celor care au plătit în avans pentru o locuinţă. Oferta românească de locuinţe este una foarte scumpă, aliniată la oferta occidentală. Fragilitatea pieţei imobiliare provine din incapacitatea celor care sunt în căutarea unei case de a plăti preţurile cerute. Această falie între cei care oferă şi cei care cer a fost micşorată până la începutul acestui an de către bănci care au dat credite relaxate. Dar acea perioadă a apus. Băncile au credite mai scumpe pentru că suratele lor din capitalele financiare ale lumii au pierdut miliarde de euro în criza creditelor americane şi, în al doilea rând, economia românească dă semne de slăbiciune. Astfel că băncile au făcut primul pas înapoi în ce priveşte apropierea dintre ofertă şi cerere pe piaţa imobiliară.
Nu se va întâmpla niciun dezastru, dar vor fi afectaţi cei care au de vânzare locuinţe scumpe şi foarte scumpe. Afacerile vor merge, iar marii câştigători ai acestui joc vor fi dezvoltatorii care vor reuşi să aibă o ofertă adecvată la noile condiţii din piaţă, adică apartamente şi case mai mici şi mai ieftine.
Acest lucru nu se va întâmpla însă prea curând. Atâta vreme cât au case noi şi scumpe în portofoliu, agenţiile vor încerca să le vândă. Cumpărătorii nu sunt foarte entuziasmaţi şi de aici apare îngheţul actual din piaţă.
Din această confruntare câştigă din nou apartamentele vechi din blocurile ridicate în „Epoca de aur“, care intră pe piaţă cu un preţ mai mic decât cele noi. O afacere care merge este cea cu terenuri. Din ce în ce mai mulţi oameni care au nevoie de o locuinţă caută să-şi cumpere un teren între 500 şi 1.000 de metri pătraţi într-o zonă mai îndepărtată de centrele urbane şi să încerce să-şi ridice o casă. Sunt vizate parcele cu preţuri între 10.000 şi 20.000 de euro, eventual care au utilităţi sau unde există o promisiune din partea autorităţilor locale în acest sens.
În acest moment nu se poate spune că în România e o criză imobiliară majoră, dar piaţa e afectată de scumpirea creditelor. Se vând greu şi foarte greu locuinţele noi şi sunt foarte căutate terenurile mici şi ieftine. De acelaşi autor, citiţi şi blogul „Stockholm 330“, la www.evz.ro/isaila