Iranul vrea scuze hollywoodiene pentru "30 de ani de insulte"
- Adam Popescu
- 2 martie 2009, 12:25
Câteva personalităţi de la Hollywood au călătorit în Iran, pentru a deschide perfect calea unei viitoare vizite a preşedintelui american Barack Obama. Aici însă, au avut o primire la care nu se aşteptau nici măcar din partea unuia ca Mahmoud Ahmadinejad.
De cele mai multe ori, filmele americane care includ referiri la Iran descriu statul islamic drept unul ostil şi înapoiat.
Nouă figuri cunoscute din "Cetatea Filmului", printre care regizorul Phil Robinson şi vedeta Annette Bening, au venit la Teheran, aşteptând să fie întâmpinaţi cu braţele deschise.
În schimb, au primit un mesaj rece de la consilierul artistic al lui Ahmadinejad: "Personalităţile din cinematografia iraniană se vor întâlni cu regizorii de la Hollywood numai când aceştia vor cere scuze iranienilor pentru cei 30 de ani de insulte şi calomnii".
Stat belicos şi militarist
"Prezenţa delegaţiei ar putea reprezenta o şansă pentru a arăta adevărata imagine a Iranului, care ar demonta perspectiva anti-iraniană a filmelor produse la Hollywood, în care se încearcă promovarea unei imagini de stat belicos şi militarist. Aceste figuri cunoscute ale lumii filmului îşi pot face o imagine despre Iranul contemporan", scrie ziarul Etemaad, citat de The Guardian.
Oficialii iranieni consideră însă că Hollywood-ul este doar un element dintr-o amplă campanie de defăimare a Iranului, desfăşurată de americani. Iranienii au acuzat chiar producătorii de film că sunt dirijaţi de la spate de interese pro-sioniste.
În urmă cu doi ani, preşedintele Ahmadinejad a acuzat dur filmul "300", producţie americană care făcea referire la bătălia greco-persană de la Termopile.
Alte filme care au supărat Iranul:
1. The Wrestler - Personajul principal, interpretat de Mickey Rourke, poartă în jurul genunchiului drapelul naţional al Iranului. De asemenea, un luptător numit Ayatollah, al cărui nume trimite spre origini iraniene, este prezentat într-un echipament de luptă mulat pe corp, în culorile iraniene: verde, alb şi roşu.
2. The Stoning of Soraya M - O iraniancă este ucisă cu pietre, după ce a fost condamnată de adulter.
3. Alexander - Regele macedonean Alexandru cel Mare este prezentat ca un mare erou, deşi iranienii îl contestă pentru distrugerea Persepolisului, în anul 330 î.Hr. 4. Body of Lies - Actriţa iraniană Golshifteh Farahani apare fără costumul tradiţional, părul fiind neacoperit. 5. Not Without My Daughter - Un film care prezintă povestea unei emigrante din Iran, Betty Mahmoody, care ajunge în Statele Unite.