Iranul vede „terorişti” printre reformişti

Iranul vede „terorişti” printre reformişti

Serviciile secrete şi mass-media britanice sunt acuzate de guvernul de la Teheran că s-ar afla în spatele protestelor din ultimele zile.

Cel puţin zece persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost rănite în confruntările de sâmbătă, de la Teheran, dintre forţele de ordine iraniene şi simpatizanţii opoziţiei. Anunţul a fost făcut ieri de televiziunea de stat iraniană, care i-a numit pe cei din urmă „agenţi terorişti”. Potrivit sursei citate, ei aveau asupra lor arme de foc şi explozibili. În absenţa unui bilanţ oficial al incidentelor de acum două zile, canalul Press-TV, care emite în limba engleză, a informat că violenţele s-au soldat cu 13 morţi, transmite France Presse.

Demonstraţiile de sâmbătă, când mii de oameni au ieşit în stradă pentru a opta zi consecutiv, sunt percepute de regimul de la Teheran drept o sfidare la adresa ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Khamenei avertizase vineri că nu va ceda presiunii străzii, iar a doua zi a fost atacat dur de principalul rival al preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, reformistul Mir Hossein Mousavi. Într-o scrisoare deschisă adresată poporului iranian, acesta l-a acuzat pe ayatollah, fără a-l nominaliza totuşi, că „ameninţă caracterul republican al republicii islamice”, prin validarea realegerii preşedintelui Ahmadinejad.

Corespondentul BBC, expulzat

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile de la Teheran au înăsprit tonul la adresa Marii Britanii, hotărând să îl expulzeze pe corespondentul BBC, Jon Leyne, şi acuzând Londra de „complot” şi „ingerinţe” în afacerile interne ale Iranului.

Jurnalistul a fost înştiinţat ieri că are la dispoziţie 24 de ore pentru a părăsi Iranul. Lui i se reproşează, în special, faptul că i-a susţinut, prin relatările sale, pe manifestanţii care contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale din 12 iunie, a relatat agenţia de presă Fars. Biroul BBC la Teheran va rămâne însă deschis şi după expulzarea lui Leyne, corespondent permanent în capitala Iranului. De aici vor mai transmite informaţii, săptămâna aceasta, jurnaliştii a încă două mass-media britanice, cotidianul „Financial Times” şi agenţia de presă Reuters.

Ministrul iranian de externe, Manouchehr Mottaki, a trecut ieri peste uzanţele diplomatice şi a criticat în termeni duri guvernul de la Londra. „Marea Britanie a complotat de peste doi ani împotriva alegerilor prezidenţiale”, a declarat Mottaki, în timpul unei întrevederi cu mai mulţi diplomaţi străini. El a evocat şi prezenţa pe teritoriul Iranului a unor „elemente care aveau legături cu serviciile secrete britanice”.