Evenimentul Zilei > Politica > ÎPS Teodosie i-a răspuns lui Vasile Bănescu şi nu i-a uitat pe cei care-l văd preşedinte: E o glumă
ÎPS Teodosie i-a răspuns lui Vasile Bănescu şi nu i-a uitat pe cei care-l văd preşedinte: E o glumă

ÎPS Teodosie i-a răspuns lui Vasile Bănescu şi nu i-a uitat pe cei care-l văd preşedinte: E o glumă

Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, a respins categoric varianta implicării lui în viitoarele alegeri prezidenţiale şi a spus că nu ar intra politică nici dacă i-ar spune Dumnezeu, dar nu uitat să-i dea o replică şi purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Candidează ÎPS Teodosie la alegerile prezidenţiale? Misterul a fost lămurit luni, într-o intervenţie la Antena 3, în a doua zi de Paște. Amintim că Arhiepiscopul Tomisului a fost propus într-un sondaj, pentru funcția de președinte al României, pe modelul cipriot, subiect despre care evz.ro a scris în exclusivitate.

„Eu sunt slujitor al lui Dumnezeu. Nu m-aș amesteca în politică chiar dacă mi-ar spune Dumnezeu. Vreau să rămân ceea ce sunt acum, vreau să fiu slujitorul lui Dumnezeu. Această ipoteză este o glumă.

Serios, nu se poate gândi așa ceva. Biserica Ortodoxă slujește pe Dumnezeu, iar Dumnezeu trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Dumnezeu ne trimite lumina, avem atâtea repere în care ni se arată că Dumnezeu rămâne cu noi și ne ocrotește și ne ajută

Candidează ÎPS Teodosie la alegerile prezidenţiale?

(…) În Vechiul Testament sunt bine delimitaţi Moise și Aron. Moise a fost conducătorul politic al poporului, Aron conducătorul religios. Nu îi stă bine unui slujitor al lui Dumnezeu să se amestece în politică și să devină o figură politică.

Își pierde tot rostul său! De aceea am socotit că e o glumă”, a declarat ÎPS Teodosie, la Antena 3.

De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului i-a răspuns şi lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, care a criticat una dintre declaraţiile despre Sfânta Împărtaşanie şi vaccinarea împotriva Covid-19:

Purtătorul de cuvânt al BOR lovește în antivacciniști: Când am auzit m-am cutremurat

„Sigur că Hristos este doctorul suprem, iar cel care comentează este un laic care nu poate să înțeleagă ceea ce trăiește un slujitor care are grijă de păstoriții săi. Este un joc de cuvinte care nu își găsește locul. Am citit și m-am mirat. Mi-a fost student, dar cred că, vrând să dea răspunsuri de tot felul, se încurcă în ele.
(n.r. – a fost întrebat dacă este nevoie de implicarea preoților în a-i convinge pe oameni să se vaccine împotriva Covid-19)Aceasta este treaba medicilor, ei să se implice. Sunt și medici care sunt împotrivă. Noi ce să înțelegem? Noi nu ne amestecăm. Noi vorbim despre adevărul curat, nu despre aceste lucruri care nu sunt sigure și care le contestă chiar cei din breasla medicilor.
Sunt departe de menirea noastră. Mai mare protecție ca cea a lui Dumnezeu nu poate să o aibă nimeni. Avem chiar din viața Sfântului Vasile cel Mare un medic iscusit care îi spunea că moare și nu a murit când a zis medicul, ci a murit când a vrut Dumnezeu. Să nu amestecăm lucrurile. Nu este treaba noastră. Noi nu suntem pentru, suntem neutri.”