Drept probă, sunt prezentate declarațiile unui agent italian din zona de frontieră, care susține că francezii inventează (uneori de-a dreptul fantezist) datele imigranților pentru a-și justifica refuzul de intrare (refus d’entré) pe teritoriul francez. „ (Polițiștii francezi n.r.) completează ei înșiși datele, pentru că găsim nume inventate, minori care devin vârstnici (din condei n,r,). E nn modus operandi confirmat de mai multe surse care știu ce se petrece la granița franco-italienă, notează ilgiornale.it.

Pe baza acestor mărturii, Giorgia Meloni, lidera unui mic partid italian de dreapta (Fratelli d’Italia), a scris un rechizitoriu usturător la adresa politicii lui Emmanuel Macron. „Este ușor să faci pe europeanul cu porturile altora și pe jandarmul la granițele lor. A sosit momentul ca Macron să își asume responsabilitatea politică pentru ceea ce se întâmplă”. Dar furia Giorgiei Meloni nu s-a rezumat la niște cuvinte otrăvite la adresa președintelui francez. Șefa Fratelli d’Italia și-a însărcinat colegii din Parlamentul European (care fac parte din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, alături de partidul aflat la guvernare în Italia) să ia atitudine.

Astfel, Nicola Procaccini (Fratelli d’Italia, coordonatorul grupului conservator din Comisia pentru imigrație a Parlamentului European), Raffaele Fitto (co-președinte al grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, Carlo Fidanza (șeful grupului Fratelli d’Italia din Parlamentul European) și Raffaele Stancanelli (vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European) au informat comisia Europeană și așteaptă acum un răspuns oficial de la Ursula Von del Leyen. „Am cerut executivului comunității europene să ne precizeze dacă intenționează să efectueze o evaluare a faptelor, pentru a clarifica gradul de legalitate în aplicarea normelor privind azilul și imigrația de către statul francez. (…) Este corect ca reprezentanții Comisiei Europene să clarifice dacă francezii acționează conform regulilor sau nu”.

Acestea nu sunt, însă, singurele acuzații pe care italienii le aduc francezilor. Deputații Ligii lui Salvini consideră că lacrimile pe care francezii le varsă cu privire la soarta imiganților sunt ipocrite, atâta vreme cât controlează amănunțit orice tren și orice automobil de la graniță pentru a fi siguri că imigranții nu intră în Hexagon.