Ion Stoica, miliardarul extrem de discret. Cum a ajuns atât de bogat, din greșeală

Ion Stoica, miliardarul extrem de discret. Cum a ajuns atât de bogat, din greșeală Dolari. Sursa foto: Pixabay

Ion Stoica este miliardarul român extrem de discret și axat pe muncă. Mai exact pe informatică, domeniu care l-a făcut și celebru, dar și bogat. În anul 1990, Stoica a intrat la Politehnică, iar după ce a absolvit facultatea a făcut și masterul la Facultatea de Inginerie Electrică.

Pentru că era foarte bun în domeniu în 1996 i se oferă șansa să plece în SUA pentru un doctorat la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh. Iar de acolo lucrurile au început să prindă contur. „Îmi era bine în România, dar voiam să am un impact la o scară mult mai mare, să schimb lumea.

Este același lucru pentru un profesor, pentru un cercetător sau pentru un om de business”, a declarat Stoica. Ulterior în America a început să dezvolte diferite bussines-uri legate de informatică. Dar marea lovitură din punct de vedere financiar a venit în 2013.

Miliardarul a dat lovitura cu predicții pentru viitor

După ce a analizat mai multe tipuri de date pe care le-a strâns prin intermediul AMPLab și-a dat seama ce vor oamenii. Oamenii vor să știe viitorul, așa că alături de un alt român a creat Databrikcs. Aceasta este o platformă care folosește inteligența artificială pentru a interpreta cantități importante de date.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel încât această analiză să genereze chiar și predicții pentru viitor. Drept urmare așa se explică și cifra de afaceri pe care Databriks o are în momentul de față, adică 40 de miliarde de dolari. Iar Ion Stoica are și rețeta succesului fulminant pe care l-a atins din greșeală. Asta pentru că profesorul de la Berkley nu a țintit vreodată să ajungă miliardar.

Artificial intelligence (AI), machine deep learning, data mining, and another modern computer technologies concepts. Brain representing artificial intelligence and businessman holding futuristic tablet.

Rețeta succesului predate de expert

„Nu este de ajuns să faci business de dragul de a face un business. Trebuie să găsești o soluție pentru o problemă; o singură problemă, nu mai multe. Și, de preferat, o problemă care va fi chiar mai mare în 5 sau 10 ani, nu una care este posibil ca mâine să nu mai reprezinte o problemă.

Apoi, trebuie să ai în vedere piața pe care o ataci. Dacă este ceva prea evident, atunci probabil că va face toată lumea acel lucru. De aceea, ar trebui să faci un pariu pe ceva mai puțin vizibil, dar cu potențial. Și dacă ai dreptate, trebuie să execuți foarte bine, să ai ceva noroc și poți câștiga big time”, a declarat acesta.

Cert este că aplicând acest algoritm, Ion Stoica a ajuns să fie un om extrem de bogat.