În viziunea publicației britanice „Financial Timesc”, preşedintele României, Klaus Iohannis, se află pe lista scurtă a favoriţilor pentru funcția de președinte al Consiliului European.

Alături de Klaus Iohannis, „Financial Times” îi menționează ca potențiali candidați la această funcție pe premierii Belgiei, Luxemburgului şi Portugaliei. Negocierile sunt în toi, mai ales că săptămâna viitoare are loc summit-ul european.

„Financial Times” susține că tensiunile franco-germane, apărute în ultima vreme, complică negocierile pentru conducerea principalelor instituții europene: Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European, conduse în prezent de trei reprezentanți ai PPE: italianul Antonio Tajani, luxemburghezul Jean-Claude Juncker și polonezul Donald Tusk.

Varianta ca actualul președinte al României să preia președinția Consiliului European a mai fost evocată și cu alte ocazii, dar acum pare mult mai probabilă.

Klaus Iohannis este membru al Consiliului European de aproape 5 ani, în calitate de președinte al României. În acest organism continental, fiecare țară din UE este reprezentată fie de președinte, fie de prim-ministru.

Te-ar putea interesa și: