Evenimentul Zilei > Politica > Daniel Chițoiu a DEMISIONAT, Nicolăescu îi va lua locul. Antonescu: În cadrul unor „mutații mai largi”, Chițoiu se va ocupa de partid | VIDEO
Daniel Chițoiu a DEMISIONAT, Nicolăescu îi va lua locul. Antonescu: În cadrul unor „mutații mai largi”, Chițoiu se va ocupa de partid  | VIDEO

Daniel Chițoiu a DEMISIONAT, Nicolăescu îi va lua locul. Antonescu: În cadrul unor „mutații mai largi”, Chițoiu se va ocupa de partid | VIDEO

Ministrul de Finanțe Daniel Chițoiu a demisionat din funcție. Locul său urmează să fie luat de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, care a acceptat să îi ia locul. Crin Antonescu și Klaus Iohannis au fost nemulţumiţi că ministrul Chiţoiu a fost de acord cu măsura propusă de PSD privind eşalonarea creditelor, fără să îi informeze pe colegii din PNL. Locul lui Eugen Nicolăescu ar urma să fie luat de Cristian Bușoi. Deși s-a vehiculat și schimbarea din funcție a ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, care urma să fie înlocuită cu actualul purtător de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, se pare că Mariana Câmpeanu are susținere în partid și că aceasta va fi menținută la Muncă.

UPDATE 18.52. Daniel Chițoiu:

 • Am decis să preiau funcția de secretar general interimar având în vedere momentele electorale.
 • Mă retrag din guvern pentru că activitatea din guvern nu îmi va permite să ocup şi această funcţie de secretar general.
 • Eu sunt un om de partid, un om vechi, am o colaborare foarte bună cu conducerea şi organizaţiile şi am hotărât să preiau această funcţie.
  Sunt o persoană care munceşte 18 ore pe zi. Nu sunt alte motive.

UPDATE 18.49. Crin Antonescu:

 • Suntem şi rămânem o echipă în care ne distribuim şi redistribuim roluri.
 • Am discutat şi împreună cu domnul vicepremier şi ministru Daniel Chitoiu, domnia sa în primul rând, a decis să pună capăt experienţei de la ministerul de  Finanţe şi din Guvern.
 • A avut o activitate pentru care îi mulţumesc.
 • Odată cu încheierea negocierilor cu FMI, domnia sa a făcut opţiunea de a pleca din Guvern şi în cadrul unor mutaţii mai largi în calitate de vicepreşedinte va deţine şi funcţia de secretar general interimar pentru a coordona eforturile organizatorice ale partidului.
 • Vreau să dezmint categoric un lucru repetat în mod grotesc. S-a vorbit şi de Chitoiu, Stroe şi alţi colegi ca fiind apropiaţi de PSD sau de Ponta. Nu au fost mai apropiaţi sau mai îndepărtaţi decât suntem noi toţi.Nici eu, nici colegii mei nu am avut acest sentiment. Sigur că există o relație care va continua, dar toate speculațiile făcute sunt lispite de temei.
 • Membrii PNL sunt la egală apropiere sau la egală distanță de membrii PSD.
 • Ce se va întâmpla la ministerul Finanțelor – decziile vor fi luate mâine. Am văzut declarația lui Bogdan Olteanu că i s-ar fi propus funcția de ministru al Finanțelor, nu știu cine i-a propus-o , că eu nu. Cui i-am propus eu această funcție a acceptat.
 • Am discutat și cu premierul Victor Ponta pentru că pleacă la Jocurile Olimpice pentru deschidere sper, nu pentru toată durata
 • Chițoiu nu este implicat în niciun dosar. Nu avem niciun fel de îndoială în legătură cu vinovăția doamnei Chițoiu. Nu are și nu a avut nicio legătură cu activitatea minsitrului.
 • Primul ministru v-a spus și nu am cum să vă spun altceva că vom comunica mâine deciziile.

UPDATE 18.30: Daniel Chițoiu a demisionat din funcția de ministru al Finanțelor. Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu a acceptat să îi ia locul.

UPDATE 17.10: Daniel Chițoiu ar urma să își dea azi demisia din Guvern, precizează surse citate de postul B1 Tv.

UPDATE 16.00: Crin Antonescu poartă o discuție informală cu vicepreședinții cu atribuții executive ai PNL la sediul partidului.

După întâlnirea cu Victor Ponta, președintele PNL, Crin Antonescu a afirmat că deciziile privind remanierea Guvernului se vor lua mâine, după Delegația Permanentă a partidului.

"Văd o mare agitaţie jurnalistică fără precedent, pe care pot să o înţeleg până la un punct, în legătură cu care doresc să fac câteva precizări: în PNL nu este niciun fel de bătălie, de agitaţie, de conflict. PNL, ca toate celelalte partide, presupun, se organizează la începutul unui an extrem de important din toate punctele de vedere, inclusiv electoral. Avem o Delegaţie Permanentă care va avea loc mâine, Biroul Politic şi Delegaţie Permanentă, în care se vor discuta foarte multe lucruri, de la activitatea miniştrilor, până la perspectivele, obiectivele şi, acolo unde este cazul, mutările pentru perioada următoare. Vom discuta, vom lua decizii în această privinţă fără niciun fel de război. Toată lumea în PNL are aceleaşi obiective, acelaşi program, suntem o echipă care are poziţii prin anumiţi reprezentanţi ai ei în Guvern, o anumită pondere în Parlament, o reprezentare la nivelul USL. Toate aceste lucruri trebuie armonizate adăugând şi măsurile de organizare care se vor lua pentru alegerile europarlamentare. Se vor lua decizii mâine", a afirmat Antonescu, care a adăugat că l-a informat pe Victor Ponta cum se conturează lucrurile la ora actuală.
Și premierul Victor Ponta a ieșit de la discuții și a anunțat că nu va face nicio declarație despre schimbările în guvern, până mâine la Delegația Permanentă a PNL. Premierul a mai declarat că a lămurit și problema reeșalonării ratelor la credite și că din punctul de vedere al USL măsura e foarte bună.
Chițoiu a profitat de atenția pe care a acodat-o presa premierului pentru a pleca. "Păi asta a fost diversiunea", s-a amuzat Ponta. La rândul său, fugărit de presă, Chițoiu a declarat că nu va fi remaniat. Întrebat dacă își va da el demisia, a spus: "Este o posibilitate!".
Surse din USL au declarat, pentru EvZ, că Eugen Nicolăescu a afirmat că este de acord cu preluarea postului de vicepremier.

Iohannis a dat startul atacurilor la Chițoiu
Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis nu este de acord cu măsura anunţată de Victor Ponta privind înjumătăţirea ratelor la credite pentru cei cu venituri sub 1.600 lei. Iohannis a spus, ieri seară, că aceasta nu este o măsură liberală şi că nu a fost discutată în partid.
"Pentru că cei care-şi plătesc impozitele vor întreba: eu cu ce am greşit ca să îmi plătesc impozitele şi ratele la timp, eu de ce nu beneficiez? Nu e o măsură liberală. Voi pune şi eu întrebarea în partid: cum s-a ajuns la această înţelegere cu FMI, dacă noi nu am discutat-o", a declarat Iohannis la TVR1.

În această dimineață, liderul PNL, Crin Antonescu a afirmat că acest subiect nu a fost discutat nici în USL, nici în întâlnirea pe care liberalii au avut-o cu FMI.
Și purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a afirmat că în PNL nu a existat o discuție pe acest subiect.
"Nu a existat o discuţie în Partidul Naţional Liberal pe acest subiect (al reeşalonării creditelor la bănci – n.r.). Subiectul nu a fost pus în discuţie nici în cadrul întâlnirii dintre delegaţia Partidului Naţional Liberal şi cea a Fondului Monetar Internaţional", a spus Pocora.
În schimb, în urmă cu o zi, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu susţinea că această măsură stimulează consumul intern şi cererea internă şi că ministerul pe care îl conduce a propus-o.
"Este o măsură discutată între Ministerul de Finanţe şi BNR pentru că ne trebuie o măsură de stimulare a consumului intern, a cererii interne. Ştim foarte bine că şi anul trecut, cererea internă, consumul intern a fost la un nivel scăzut şi a trebuit să găsim o soluţie de stimulare a consumului intern. Mai mult decât atât, această măsură are şi rolul de a îmbunătăţi nivelul creditelor neperformante la toate băncile, pentru că e mai bine să amâne o rată la credit, decât să treacă creditul la credite neperformante şi să constituie provizioane şi să îşi reducă profiturile. Pe noi ne interesează ca prin această măsură să ajutăm atât persoanele fizice, fie ei salariaţi sau pensionari, să poată să îşi achite ratele şi să nu intre în categoria creditelor neperformante şi să înceapă executarea bancară asupra garanţiilor pe care le-au pus pentru aceste credite, şi mai mult decât atât ne interesează ca nici unităţile bancare să înregistreze pierderi ca anul trecut, ci să realizeze profituri, astfel încât să putem să avem şi un plus de resurse băneşti de circa 4 miliarde de lei în economie", a declarat Chiţoiu.
Ponta, de partea lui Chițoiu
În replică, premierul Victor Ponta a afirmat că măsura privind reeșalonarea creditelor a fost discutată în USL duminică seara dupa CSAT, ședință la care a afirmat că a participat și Crin Antonescu. 
Mâine, liberalii se vor reuni în ședința Delegației Permanente, principala miză fiind înlocuirea lui Daniel Chițoiu din funcția de vicepremier și ministru de Finanțe, cu care Crin Antonescu a avut mai multe divergențe în ultima vreme.
Crin Antonescu s-ar putea lovi de opoziția lui Victor Ponta în privința schimbării lui Chițoiu. Ieri, în debutul ședinței de guvern, premierul Victor Ponta l-a lăudat pe ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, pentru încasările ANAF.
"În sfârşit avem veşti bune de la ANAF, domnul ministru, înţeleg că aveţi încasări 6,5% peste planul de încasări şi 13,2% faţă de luna ianuarie a anului 2013. Să dea Dumnezeu să ţinem acest ritm, ca să putem să punem în aplicare toate proiectele pe care le-am propus", a spus premierul în debutul ședinței de guvern.
Varianta avansată pentru Ministerul de Finanţe este mutarea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la Finanţe, urmând ca portofoliul eliberat să-i revină lui Cristian Buşoi, în prezent şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Chiţoiu, criticat pentru apropierea de PSD
Şi în trecut, vicepremierului Daniel Chiţoiu i s-a reproşat de către colegii de partid că este prea apropiat de Victor Ponta. Controlând Finanţele, puterea sa asupra miniştrilor liberali şi a baronilor locali ai partidului este semnificativă.

De aceea, de fiecare dată când Crin Antonescu a pus problema ieşirii PNL de la guvernare, Chiţoiu a fost cel care s-a opus. Ultimul episod de acest gen s-a consumat în decembrie, când PSD a boicotat votul din Parlament în cazul numirii lui Rareş Bogdan la şefia TVR.
Și Mariana Câmpeanu ar urma să fie înlocuită din funcția de ministru al Muncii cu purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: