Evenimentul Zilei > Politica > Iohannis s-a văzut cu sacii în căruță și a reevaluat Alianța 2020
Iohannis s-a văzut cu sacii în căruță și a reevaluat Alianța 2020

Iohannis s-a văzut cu sacii în căruță și a reevaluat Alianța 2020

Președintele Klaus Iohannis a jubilat după rezultatele de la referendumul pe justiție. 1.625.321 au votat „da” la prima întrebare adresată de către președinte populației, în timp ce 1.619.681 au făcut același lucru la a doua întrebare.

În procente, asta înseamnă că demersul șefului statului a fost aprobat de 80,9 % dintre participanții la vot pentru întrebarea privind interzicerea amnistiei și grațierii, iar pentru cea legată de ordonanțele de urgență și extinderea dreptului de a le ataca la CCR au ales „da” 81,1% dintre românii prezenți la urne. În acest context, Klaus Iohannis nu a ratat ocazia să își treacă în cont noi atacuri politice la adresa alianței de guvernare PSD-ALDE. Șeful statului a declarat la Cotroceni, ieri, că „a câștigat România europeană, democratică, România în care justiția este și trebuie să rămână independentă, România în care hoții și infractorii stau la pușcărie, nu în fruntea statului”.

Votul din diaspora, aspru criticat

Președintele a mai criticat și situația complet neplăcută prin care au trebuit să treacă românii din diaspora pentru a putea vota, mulți dintre ei plecând acasă după ore bune fără să-și exercite dreptul. „Cer autorităților responsabile ca după incidentele foarte grave din 2014 deja, care s-au repetat, în mod regretabil ieri, să ia măsuri urgente astfel încât românii din diaspora să poată vota în condiții normale, fără a sta la cozi interminabile ore în șir”, a mai declarat Iohannis.

Interesul poartă fesul

Cu această ocazie, Președintele României a lăudat PNL și Alianța 2020 USR PLUS, despre care a spus că pot reprezenta „o alternativă serioasă, credibilă la actuala majoritate falimentară”. Gândurile bune la adresa USRPLUS ale lui Iohannis au apărut după aflarea rezultatelor la europarlamentare. Joia trecută, când își lansa cartea la Cluj, președintele a acuzat voalat Alianța 2020, spunând că „unii boicotează referendumul pe șest”