Ioana Pârvulescu şi Răzvan Petrescu, la "Liber"

Ioana Pârvulescu şi Răzvan Petrescu, la "Liber"

În perioada 27 septembrie - 2 octombrie 2010, în Barcelona, se desfăşoară cel mai important târg de carte din Spania, "Liber". Târgul se desfăşoară alternativ în Barcelona şi Madrid, iar anul viitor România va fi ţară invitată.

Deocamdată, anul acesta, în cadrul târgului, România va avea un stand propriu, continuînd tradiţia din ultimii ani, unde vor fi expuse numeroasele traduceri în limba spaniolă (peste 40 de titluri apărute pînă acum cu sprijinul Institutului Cultural Român), dar şi noutăţi editoriale din ţară, ce vor putea fi consultate de cei mai importanţi editori şi agenţi prezenţi la târg.

Pentru a beneficia de prezenţa lumii editoriale şi cititoare în Barcelona, ICR Madrid organizează, în perioada târgului, "Zilele literaturii române în Barcelona", în cea mai mare librărie a oraşului, despre care se spune că ar fi chiar cea mai frumoasă din Spania: La Central del Raval, aflată în centru, în cunoscuta Ronda Universitat, inima culturală a Cataluniei. Pe 29 septembrie, seara, se va vorbi cu preponderenţă despre literatură română intebelică, iar a doua zi, pe 30, despre literatura contemporană.

Din România vor fi prezenţi Ioana Pârvulescu cu o prezentare însoţită de imagini şi comentarii despre România interbelică şi Răzvan Petrescu, unul dintre cei mai rafinaţi prozatori români, a cărui carte, "Ligeros cambios de actitud", a apărut de curînd în Spania, la Editura El Nadir, în traducerea lui Rafael Pisot şi a Cristinei Sava. Răzvan Petrescu va citi cîteva pagini din "Fotografii de nuntă", una din prozele apărute în volumul "Ligeros cambios de actitud" (în România, "Mici schimbări de atitudine", 2003) şi, cum în Spania genul scurt în proză este extrem de popular, cititorii spanioli au şansa unei descoperiri literare speciale cu această ocazie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din Spania vor participa foarte cunoscuţii critici Ignacio Echevarría şi Mercedes Monmany, de asemenea Fulgencio Martínez, directorul revistei "Agora", Blas Parra, directorul editurii "El Nadir" şi Ioana Zlotescu Simatu, cunoscută hispanistă şi traducătoare, fosta directoare a Institutului Cervantes din Bucureşti.

"Zilele literaturii române în Barcelona" vor începe miercuri, una din zilele pline din cadrul târgului de carte. Într-un spaţiu prietenos, cum este cel al librăriei El Central del Raval, şi în prezenţa unor invitaţi deosebiţi, ICR inaugurează un fel de avanpremieră a "Anului literaturii române în Spania", 2011, cînd, pentru prima dată, România va fi ţară invitată al celui mai mare târg de carte din Spania.