Evenimentul Zilei > Actualitate > Invazia urşilor creşte! 12 vaci şi patru oi ucise la Cluj
Invazia urşilor creşte! 12 vaci şi patru oi ucise la Cluj

Invazia urşilor creşte! 12 vaci şi patru oi ucise la Cluj

Primarii comunelor Mărişel şi Măguri-Răcătău, judeţul Cluj, au cerut ajutorul vânătorilor, după ce 12 vaci şi patru oi ale unor săteni au fost ucise de urşi, în ultima perioadă

Primarul comunei Mărişel, Traian Mariş, a declarat că atacurile urşilor s-au soldat cu omorârea a zece vaci şi a două oi. „Situaţia e foarte gravă, am avut şi în august, dar şi în ultimele trei săptămâni probleme cu urşii. S-au înmulţit peste măsură şi nu mai au hrană pe fondul de vânătoare. Au distrus pomi fructiferi, pruni în special, dar au atacat şi stupi şi recolte de morcovi. Grav e că au omorât de pe păşunile private zece vaci şi două oi. Am chemat vânătorii şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Cluj. Lumea e îngrijorată şi garantez că într-o lună urşii vor ataca şi animalele din gospodăriile oamenilor în căutare de hrană”, a declarat, pentru mediafax.ro, primarul Mariş.
Potrivit acestuia, situaţia de acum este similară celei înregistrate în perioada 1987 – 1988, când urşii au atacat întâi animalele de pe păşuni, după care au intrat în gospodăriile sătenilor. „Trebuie făcut ceva. Luni mă voi duce la Prefectura Cluj şi la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare pentru a avea o discuţie, trebuie să intervenim preventiv”, a mai declarat primarul din Mărişel. Acesta a estimat că atacurile la animale şi la livezi au fost date de circa zece urşi cu pui.
Urşii ies la atac!
Primarul comunei Măguri Răcătău, Petru Prigoană, a declarat, duminică, la rândul său, tot pentru mediafax.ro, că, în ultimele două săptămâni, urşii au ucis două vaci, două oi şi un mânz. „Ultimele evenimente au avut loc în această săptămână şi ne temem să nu se amplifice. O să încerc să mă alătur demersului primarului din Mărişel şi să avem împreună o discuţie cu autorităţile judeţului”, a spus Prigoană.
Atacuri ale urşilor au fost înregistrate şi în comuna Râşca, unde au provocat mici pagube la livezile situate la marginea localităţii. „Oamenii au văzut urşi la marginea satului, în ceva livezi, unde au rupt pruni şi meri. În curţile şi gospodăriile oamenilor nu au intrat. Ne rugăm nici să nu o facă”, a afirmat primarul Ioan Morar.
Aceste atacuri vin după ce, în ultimele două săptămâni, mai mulţi urşi au coborât din munţi în mai multe comune din judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Hunedoara. Doi oameni au murit şi mai multe animale domestice au fost omorâte şi mâncate de urşi.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News