Învaţă copilul să dăruiască!

Învaţă copilul să dăruiască!

Indiferent dacă mai cred sau nu în Moş Crăciun, copiii trebuie să descopere bucuria de a le face un cadou celor dragi.

E important să-i învăţăm pe cei mici să dăruiască un zâmbet, respect, atenţie, iubire şi jucării fără să aştepte nimic în schimb. Aceste lucruri se învaţă din primii ani de existenţă, numai dacă există în familie un model de comportament favorabil. Când cei mari dăruiesc şi se bucură alături de cei mici, şi copiii vor vrea să dea cadouri“, afirmă psihologul Laura Sfeta. În preajma Sărbătorilor de Iarnă cei mici se gândesc numai la cadourile pe care le vor primi de la Moş Crăciun şi cum să formuleze scrisoarea în care să-i povestească Moşului cât de cuminţi au fost tot timpul anului. De multe ori ei nu mai apreciază portocalele găsite sub brad, dimpotrivă, fac mofturi şi atunci când găsesc ultimul joc pe calculator apărut pe piaţă. În ce constă magia Sărbătorilor În afară de goana după cumpărături, de reducerile din magazine şi de cozile la cofetării, Crăciunul înseamnă bucuria de a dărui şi de a primi cadouri. Indiferent dacă mai cred sau nu în Moş Crăciun, şi copiii trebuie învăţaţi să dăruiască. „Altruismul este una dintre cele mai nobile caracteristici ale fiinţei umane. El poate fi sădit în sufletul copilului nostru, începând cu primele interacţiuni ale acestuia.

Altruismul, ca şi calitate umană, este mult mai nuanţat şi nu se reduce la a te sacrifica pentru celălalt. De asemenea, această calitate nu trebuie confundată cu compasiunea“, continuă Laura Sfeta. Egoismul este caracteristic copiilor, dar cu multă răbdare, cei mici pot învăţa că este mai frumos să dăruiască decât să se joace singuri. Când nu le mai place o jucărie sau hainele le-au rămas mici, învaţă-i să le dea altor copii care au nevoie de ele. Spitalele, orfelinatele sunt locuri în care copiii se vor bucura enorm de jucăriile puştiului tău.

Explică-i că sunt copii care nu au de la cine să primească niciun cadou. Astfel, copilul tău va aprecia mai mult gestul de a primi o maşinuţă sau o păpuşă, chiar dacă îşi dorea mai mult de atât. „În perioada preşcolară se dezvoltă mila, discreţia, altruismul şi generozitatea, dar numai cu ajutorul părinţilor“, afirmă Laura Sfeta. Cum îl convingi la început

Cel mic poate să le dăruiască altor copii o bucată din ciocolata sa, o carte pe care deja o ştie, dar pentru a ajunge la această performanţă, spune-i piciului tău că dacă îţi dă puţin din ciocolată îi mai cumperi sau dacă renunţă la jucăriile vechi, îi iei tu altele noi. Chiar dacă începe printr-un mic şantaj, treptat copilul tău nu va mai fi egoist şi va deveni un adult generos şi atent cu cei dragi. „Darurile reprezintă un lucru important. Ele pot transmite diferite mesaje: «te iubesc» sau «îmi pasă de tine » sau «mă bucur că eşti aici, cu mine ». Unora le face plăcere să primească, altora le este greu, în schimb, simt o mare bucurie dăruind“, încheie Laura Sfeta. EDUCAŢIE FINANCIARĂ Cum apreciază banii Este bine să-i înveţi pe copii să fie economi. Fiecare copil primeşte bani şi trebuie învăţat să îi şi aprecieze. Dacă o rudă îi face cadou bani, nu îi lua în ideea că îi cumperi tu ceva. Lasă-i la puşculiţă, iar când cel mic vrea ceva, mergeţi împreună să cumpăraţi. La vârste puţin mai mari, majoritatea copiilor strâng bani din proprie iniţiativă, iar când se ivesc ocazii, cumpără cadouri pentru cei dragi. Nu contează că este o floare sau o vază care nu îţi place. Trebuie să te bucuri enorm când cel mic îţi face un cadou şi se gândeşte la tine.

Ne puteți urmări și pe Google News