Numarul conexiunilor in banda larga a crescut in 2006 cu 150% fata de 2005.
Numarul de conexiuni la internet in banda larga, cele care asigura viteze mari, incep sa creasca in detrimentul celor in banda ingusta - adica sub 128 de kbps. Daca in anii trecuti mult mai putini romani isi permiteau conexiuni internet la viteza mare, in 2006 acestea au avut o crestere consistenta: 150% fata de 2005, potrivit reprezentantilor IDC.
La mijlocul anului trecut, peste 730.000 de persoane fizice si firme se conectau la internet prin banda larga, potrivit unui studiu realizat de aceasta companie de cercetare de piata si consultanta in domeniul IT pentru Cisco.
Chiar daca o firma are 1.000 de angajati si toti au acces la internet de pe computerele lor, este luata in calcul o singura conexiune. Cel mai mare numar de conexiuni era realizat de utilizatorii rezidentiali - peste 83% - in timp ce firmele detineau circa 16a din numarul total de conexiuni de acest tip.
Potrivit unui studiu al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiilor (ANRCTI), la mijlocul anului 2006, numarul conexiunilor in banda larga se ridica la aproape 1,2 milioane. In aceasta cifra sunt incluse insa si conexiunile realizate de pe telefoanele mobile prin intermediul tehnologiilor CDMA si prin tehnologiile 3G.
Numarul conexiunilor realizate astfel se ridicau la aproape o jumatate de milion la mijlocul anului trecut - inca o dovada ca la romani noile tehnologii prind repede.
Evolutia numarului de conexiuni la internet de mare viteza este confirmata si de cresterea numarului de furnizori de astfel de servicii. La mijlocul lui 2006 existau aproape 830 de furnizori, adica de aproape cinci ori mai multi decat acum doi ani.
Scad conexiunile la viteze mici Numarul conexiunilor cu viteza mai mica de 128 kbps este in scadere, acestea fiind inlocuite de conexiuni de 512 kbps. Clientii rezidentiali si firmele mici se conecteaza la internet prin utilizarea cablului.
Majoritatea abonatilor la cablu TV contracteaza cel putin doua tipuri de servicii, o mare parte avand deja acces la trei tipuri de servicii: cablu TV, internet si telefonie fixa. Conexiunile internet prin cablu erau cele mai utilizate de clientii rezidentiali, acestea reprezentand peste 48% din numarul total al conexiunilor.
UE
Reguli in favoarea concurentei In lumea internetului s-au conturat doua modele de dezvoltare: cel european si cel american. Primul pune in centru consumatorul final si concurenta dintre firme - uneori chiar prin interventia statului, in timp ce modelul american lasa evolutia internetului pe mana marilor corporatii.
Printre regulile europene se numara recomandarile facute institutiilor publice din statele membre UE de a oferi servicii pe internet - inclusiv medicale sau de plata a taxelor.
O alta parghie o constituie ajutoarele financiare din fondurile structurale, pentru conectarea la internet a comunitatilor din zonele rurale, unde o investitie privata nu s-ar dovedi rentabila.
De asemenea, daca in casa unei persoane nu ajunge decat "firul" tras de un singur furnizor de internet, persoana respectiva poate semna contracte si cu alte companii, prin subinchirierea liniei.
Nu in ultimul rand, Comisia Europeana sta cu ochii pe companiile mari, care risca amenzi usturatoare daca vor pune bete in roate concurentilor. De exemplu, divizia de internet a France Telecom, Wanadoo, a fost sanctionata cu 10,35 milioane de euro in 2003 pe motiv ca practica preturi sub costuri pentru a elimina competitorii.
SUA
Mana libera pentru piata Spre deosebire de Uniunea Europeana, in Statele Unite reglementarile lipsesc cu desavarsire. Ba, mai mult, Curtea Suprema a decis ca firmele mari nu sunt obligate sa isi subinchirieze infrastructura catre companii mai mici.
Prin urmare, in zonele mai putin dezvoltate, gradul de utilizare a internetului cu viteze mari este mult mai mic decat in zone similare din Uniunea Europeana. De asemenea, in randul publicului american exista nemultumiri ca vitezele oferite - de 128-512 kbps - sunt sub cele disponibile in Uniunea Europeana.
De exemplu, in Statele Unite, accesul la internet prin cablu a devenit mai popular decat cel prin dial-up (telefon) abia in 2005. Iar anul trecut, mai putin de jumatate din conexiuni erau la viteze mari.
Potrivit reprezentantilor industriei IT din SUA, conexiunile prin tehnologii noi (satelit, firba optica, retele de electricitate), care permit viteze de acces mult mai mari vor reprezenta 11% din piata broadband abia in 2010. Anul trecut, un abonament la telefonia fixa, plus acces la internet si cablu TV costa intre 40 si 70 de dolari pe luna.