Românii fără asigurare vor avea acces la tratament doar la camera de gardă, naştere şi boli cu potenţial epidemic (TBC, gripă etc.). Asiguraţii beneficiază de o gamă mai largă de servicii, dar vor fi introduse liste de aşteptare şi limitări. De exemplu, cei între 18 şi 39 de ani, fără simptome, au dreptul la o singură consultaţie preventivă la medicul de familie, o dată la trei ani.
"Ministrul e de acord să se reducă intervalul la doi ani. Argumentul lui e că în ţările occidentale asta e regula, însă noi nu avem programele lor de screening pentru boli cronice", ne-a declarat Cezar Irimia, preşedintele unei asociaţii de pacienţi.
În urma consultărilor s-a luat şi decizia că statul va deconta toate consultaţiile necesare unei persoane până când îşi rezolvă problema. Pentru spitalizare, se vor introduce şi oficial listele de aşteptare. Internările se vor face în funcţie de criterii prioritare. Orice serviciu la cerere, inclusiv cezariana, va fi plătit din buzunar. Noua listă de compensate va intra în vigoare de la 1 aprilie, împreună cu noul pachet de bază.