Evenimentul ZileiInternationalÎntâlnirea cu Assad şi Sisi şi când va fi lansată operaţiunea terestră

Întâlnirea cu Assad şi Sisi şi când va fi lansată operaţiunea terestră

Întâlnirea cu Assad şi Sisi şi când va fi lansată operaţiunea terestră
Urmărindu-l la şedinţa grupului AKP (Partidul Justiţie şi Dezvoltare-n.trad.) din Parlament pe preşedintele Erdoğan eram curios să aud declaraţiile pe care le va face în legătură cu operaţiunea terestră, întâlnirea cu Assad şi strângerea de mână cu Sisi.

După ce a salutat, Erdoğan a oferit curioşilor răspunsurile care trebuiau.  

După atentatul de pe Bulevardul Istiklal şi rachetele lansate asupra Karkamış, aşteptarea unei operaţiuni terestre a crescut în intensitate. Iar Erdoğan a anunţat adresele operaţiunii terestre.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vom lovi Tall Rifat, Manbij şi Ayn al-Arab (Kobane-n.trad.) unul câte unul” a indicat el.

Şi a adăugat: „Vom continua operaţiunea aeriană, iar atunci când va fi timpul cel mai potrivit pentru noi, îi vom lovi terestru pe terorişti.”

Aici interesant este accentul care l-a pus pe „Când va fi timpul cel mai potrivit pentru noi”. 

Forţele armate turce continuă operaţiunea Pençe-Kılıç (Gheară-Sabie-n.trad.) în Irak. Se aşteaptă ca această operaţiune să se încheie în luna decembrie. Apoi o să înceapă numărătoarea inversă pentru operaţiunea terestră în Siria. De această dată a fost planificată o operaţiune mult mai amplă. 

Când va avea loc întâlnirea cu Assad

În cadrul şedinţei de grup Erdoğan nu s-a referit la acest subiect, dar la ieşire jurnaliştii l-au întrebat „Ar putea avea loc întâlniri cu Assad şi Sisi?”. Iar Erdoğan a răspuns: „Ar putea. În politică nu există supărare. De fapt, se fac progrese atunci când există cele mai bune condiţii.”

Iar la întrebarea „Va avea loc şi o a doua întâlnire cu Sisi?, Erdoğan a răspuns: „Se poate indica o dată?”.

În legătură cu Assad şi Sisi vreau să mă refer la câteva puncte.

  1. – Cu Siria avem întâlniri directe. Ştirile conform cărora au fost transmise mesaje prin intermediul Iranului sau Rusiei nu sunt adevărate. Discuţiile cu regimul sirian se desfăşoară de o perioadă de timp prin intermediul serviciilor secrete. 
  2. – Înaintea alegerilor din 2023 se aşteaptă o întâlnire cu Assad. Pentru Sisi a fost folosită metoda diplomaţiei fotbalului. O întâlnire cu Assad ar putea avea loc în cadrul diplomaţiei lui Putin. 
  3. – Se aşteaptă ca după întâlnirea Erdoğan -Assad întoarcerea în Siria a refugiaţilor să se accelereze. 

Unde va avea loc a doua întâlnire cu Sisi

  1. – Erdoğan şi Sisi şi-au strâns mâinile, iar a doua întâlnire va avea loc cât de curând. Dar de această dată nu într-o ţară terţă, s-ar putea întâlni la Ankara sau la Cairo. 
  2. – Ar putea fi vorba despre o vizită a lui Sisi în Turcia sau despre o vizită a lui Erdoğan în Egipt. Pe agendă se află şi semnarea unor acorduri.
  3. Numai şi o simplă strângere de mână între Erdoğan şi Sisi a panicat Grecia. În 24 de ore, ministrul de externe al Greciei, Nikos Dendias, era deja la Cairo. Atunci când se vor semna acorduri bilaterale cu siguranţă vor face atac de cord.

Ce face Erdoğan

Demirel spunea „Dacă nu şti să te împaci, nu te lupta”. Iar Erdoğan este un lider ştie să se lupte atunci când este nevoie să se lupte, şi care ştie să se împace, atunci când trebuie să se împace. Important nu este să te lupţi sau să te împaci. Important este faptul ca atunci când te lupţi, sau când te împaci, să aperi interesele Turciei. 

Lumea a acceptat faptul că Erdoğan este un lider global. Ca lider a unei ţări care se luptă cu loviturile de stat, cu crizele el s-a făcut acceptat de întreaga lume. Dacă preşedintele SUA, Joe Biden, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, liderul Chinei, Xi Jinping, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron ar fi avut puterea, aţi fi văzut atunci ce înseamnă să fii liderul lumii. (Articol de Abdulkadir Selvi)

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/esed-ve-sisi-ile-gorusme-ve-kara-harekati-ne-zaman-42175965

Traducerea: Emel – Birgül  Mauki/emauki/czaharia


Accesează: