Întâlnire PUTIN-IANUKOVICI, vineri, la Soci

Întâlnire PUTIN-IANUKOVICI, vineri, la Soci

Preşedintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni, vineri, la Soci, cu omologul său ucrainean Viktor Ianukovici, precum şi cu alţi lideri care vor fi prezenţi la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă, a anunţat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al şefului statului rus.

„Va fi o întâlnire (cu preşedintele Ianukovici), într-un format sau altul, aşa cum va fi şi cu mulţi alţi lideri care vor veni la deschiderea Olimpiadei” (7 februarie), a precizat Peskov, potrivit Interfax, citată de Agerpres.

Anterior, ministrul de Externe ucrainean, Leonid Kojara, a declarat că preşedintele Ianukovici intenţionează să viziteze oraşul Soci, cu prilejul Jocurilor Olimpice, fără a menţiona o întâlnire bilaterală cu Vladimir Putin. Ulterior, s-a anunţat că Viktor Ianukovici speră să aibă o întâlnire cu Vladimir Putin cu ocazia vizitei sale la Soci.

Într-o declaraţie pentru AFP, Dmitri Peskov a afirmat că cei doi preşedinţi vor discuta probleme legate de „relaţiile bilaterale”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anunţata întâlnire Putin-Ianukovici de vineri de la Soci intervine pe fondul gravei crize politice cu care Ucraina se confruntă de mai bine de două luni ca urmare a refuzului Kievului de a continua procesul de apropiere faţă de UE, fosta republică sovietică preferând în schimb o apropiere de Rusia. Ultima întâlnire între preşedinţii Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici a avut loc în luna decembrie la Moscova când, în prezenţa lor, au fost semnate mai multe acorduri prin care Rusia se angaja, între altele, să acorde Ucrainei un credit de 15 miliarde de dolari şi să reducă preţul la gazele naturale ruse. După demisia cabinetului condus de Mikola Azarov, preşedintele Putin a anunţat că aceste angajamente vor fi îndeplinite numai după formarea unui nou guvern la Kiev. Preşedintele Ianukovici, somat de opoziţie să pună capăt „dictaturii” şi să accepte „urgent” o reformă constituţională, urmează să se întâlnească azi, la Kiev, cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, care a sosit marţi seara în capitala ucraineană pentru o vizită de două zile. Liderul partidului Udar, fostul boxer Vitali Kliciko, a declarat, azi, după o întrevedere avută marţi seara cu şefa diplomaţiei europene, că Uniunea Europeană ar putea trimite mediatori în Ucraina pentru a superviza dialogul dintre putere şi opoziţie.