„Lucrul pe care-l știm cu toții, unii nu-l recunosc, faptul că Instanța Europeană, Curtea Europeană nu a cerut României să emită o lege a recursului compensatoriu. S-a reluat de multe ori afirmația: Dacă nu dăm o lege, România riscă o condamnare de 85 de milioane de euro. Nici vorbă, nu am fost, nu este. Curtea Europeană ce a spus? În termen de 6 luni să facem o foaie de parcurs prin care să arătăm graficul pe care îl avem în vedere pentru a rezolva problemle din penitenciare. Aceste afirmații au fost folosite pentru justificarea legii recursului compensatoriu, o lege inițiată de guvernul tehnocrat. Apoi, CSM, în componența anterioară, a propus schimbarea – în loc de 3 zile câștigate la liberare condiționate să fie 3 zile ca fiind executate. Mai mult, PNl, USR, Opoziția care critică legea a fost foarte vocală în a o susține”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la România TV.

Toader a mai spus că atunci când legea a ajuns la președinte pentru promulgare, Klaus Iohannis nu „și-a pus problema dacă este oportună sau nu”.

Ministrul Justiției Tudorel Toader este așteptat să îi prezinte premierului Viorica Dăncilă, luni dimineața, o analiză cu privire la recursul compensatoriu și efectele sale, dar și propunerile legislative pe care le are.