Evenimentul Zilei > International > Înregistrare VIDEO cu teroristul Seifeddine Rezgui în timpul masacrului din TUNISIA
Înregistrare VIDEO cu teroristul Seifeddine Rezgui în timpul masacrului din TUNISIA

Înregistrare VIDEO cu teroristul Seifeddine Rezgui în timpul masacrului din TUNISIA

După sângerosul atentat de vineri soladat cu 38 de morţi şi 36 de răniţi, autorităţile din Tunisia au luat măsuri de securitate sporită în staţiunea Sousse, iar hotelurile controlează fiecare persoană care intră în perimetrul lor. Între timp, apar noi imagini şi informaţii despre autorul sângerosului atac, relatează stirileprotv.ro. Autorităţile britanice, care au pierdut 30 de cetăţeni în atentat, au declanşat cea mai amplă operaţiune antitero de după atentatele din 7 iulie 2005.

Printre victime se află, de asemenea, cetăţeni din Belgia, Germania, Irlanda şi Portugalia. Şase persoane spitalizate în Tunisia în urmă atentatului de vineri se aflau în continuare într-o "stare critică" duminică, la două zile după atacului terorist care s-a soldat cu 38 de morţi într-un hotel, a anunţat conducerea spaniolă a stabilimentului. "Conducerea hotelului este în contact permanent cu spitalele locale pentru a cunoaşte starea răniţilor încă spitalizaţi", a scris, într-un comunicat, Grupul RIU, care administrează RIU Imperial Marhaba Hotel unde a avut loc atacul.

Într-o înregistrare video făcută în timpul atacului, Seifeddine Rezgui poate fi văzut mergând pe plajă, îmbrăcat în negru şi cu armă în mâna, în timp ce în depărtare se aud strigăte. Apoi începe să alerge şi porneşte înspre hotel, moment în care cei care filmează intră în panică.

La acel moment, Rezgui omorâse deschisese deja focul pe plajă şi se îndrepta spre hotelul Marhaba că să-şi continue măcelul. Pare să fie cu totul altă persoană decât în filmuleţul postat de el însuşi pe internet acum cinci ani, în care îşi arată talentul de dansator. "Cum se transformă un student de succes, dintr-o familie normală, cu preocupări normale pentru vârstă lui, într-un asasin?" – se întreabă presă tunisiană.

Lotfi Torkhani, angajat al hotelului: ''Nu ne e frică, dacă am fi avut ceva cu care să-i apărăm, am fi făcut orice să le salvăm viaţă". Turiştii povestesc că angajaţii hotelului au format un scut uman că să-i apere, cerându-le să-i ucidă pe ei mai întâi. Poate de aceea, unii au ales să rămână. Nick Patton Walsh, corespondent CNN: ''E un lucru extraordinar şi o dovadă a spiritului neclintit al turiştilor britanici şi germani de aici, care au decis să-şi continue vacanţă, deşi sunt la câţiva metri de locul unde au murit zeci de oameni şi stau la soare în locuri încă pline de găuri de gloanţe".
Turist: ''Nu ne aventurăm prea departe de hotel, fiindcă nu ştim sigur ce s-ar putea întâmplă. Dar cred că suntem în cel mai sigur loc în acest moment''.

Tunisia va înarma poliţia turistică şi va desfăşura 1.000 de agenţi de securitate suplimentari pentru a proteja hoteluri, plaje şi obiective turistice. Este pentru prima dată, potrivit autorităţilor, când poliţia turistică tunisiană va fi înarmată. Ministerul Turismului a precizat că 1.000 de agenţi de securitate înarmaţi se vor alătură începând de la 1 iulie poliţiei turistice şi ar urmă să fie desfăşuraţi în interiorul şi exteriorul hotelurilor, pe plaje şi în locuri turistice şi arheologice, mai informează stirileprotv.ro. Scotland Yard a trimis 16 detectivi şi doi legişti la Sousse, iar 400 de oameni audiază supravieţuitorii în aeroport, în speranţa de a obţine informaţii preţioase.