Evenimentul Zilei > Actualitate > Injecţie de valută de la BNR pentru bănci ca să dea credite!
Injecţie de valută de la BNR pentru bănci ca să dea credite!

Injecţie de valută de la BNR pentru bănci ca să dea credite!

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis menţinerea dobânzii cheie la 1,75% pe an.

În plus, BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit cu două puncte procentuale, respectiv la 12%, începând cu 24 ianuarie – 23 februarie 2016, potrivit unui comunicat de presă. 

În plus, BNR a decis menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8 la sută, precum şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. 

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) anticipau menţinerea ratei dobânzii de politică monetară, dar s-au înşelat în ceea ce priveşte rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, conform unui sondaj intern preluat de Agerpres

"Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că atât ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cât şi cele pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute pe 7 ianuarie. Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valută la 12%. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016", se arată într-un comunicat al AAFBR. 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: