Evenimentul Zilei > Actualitate > Înfruntări daco-romane, lângă Orăştie
Înfruntări daco-romane, lângă Orăştie

Înfruntări daco-romane, lângă Orăştie

Trupe de "daci" şi "romani" vor scoate din nou săbiile şi se vor lupta demonstrativ mâine şi sâmbătă la Orăştie şi Costeşti. Demonstraţiile sunt doar o mică parte din programul primei ediţii DAC FEST, o manifestare ce îşi propune să ofere astfel o formă de educaţie neconvenţională tineretului şi să atragă atenţia asupra importanţei cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Festivalul dacilor va începe mâine la ora 10.00, în Orăştie, cu o paradă a costumelor militare antice şi cu simularea unei lupte între daci şi romani, după care, manifestările se vor muta pe platoul de la Costeşti (aproximativ 16 kilometri distanţă de Orăştie). Aici vor fi prezentate produse meşteşugăreşti şi culinare realizate după metode vechi de mii de ani.
În plus, vizitatorii vor putea confecţiona chiar ei arme antice, să tragă cu arcul, să arunce cu suliţa ori să realizeze vase din lut. Seara va fi dedicată momentelor de teatru şi muzică, urmând să fie prezentate texte antice şi recitaluri de muzică folk.

Excursii la cetăţile dacice

Sâmbătă jocurile şi întrecerile cu temă antică vor începe la ora 11.00, iar în jurul orei 16.00 va putea fi urmărită o adevărată aplicaţie militară. Seara de sâmbătă se va încheia cu un spectacol de muzică populară autentică şi cu aprinderea focului sacru.

Ziua de duminică va fi dedicată amatorilor de drumeţii. Mai mulţi istorici şi arheologi le vor sta la dispoziţie pentru ghidaj de specialitate celor care doresc să viziteze cetăţile dacice de la Blidaru, Costeşti şi Sarmizegetusa Regia, plecarea în excursii fiind programată pentru ora 10.00, de pe platoul Costeşti.

Fără mici şi bere

DAC FEST este finanţat de Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Sport, iar sloganul primei sale ediţii este "Sub semnul lupului".

"Unii vor spune poate că am copiat un alt festival, însă nu e aşa. Avem de partea noastră cetăţile dacice. Am conceput acest festival pe trei direcţii: ne dorim atât promovarea zonei şi creşterea numărului de turişti, dar şi atragerea tinerilor spre cultură şi istorie printr-o educaţie non-formală. Nu în ultimul rând, ne-am dorit să promovăm asociaţiile şi ONG-urile din judeţul Hunedoara care prin activitatea lor, încearcă să păstreze tradiţiile şi obiceiurile dacice. Nu va fi un festival cu mici şi bere, ci doar cu mâncare dacică şi cu meşteşugari. Am primit deja numeroase semnale din afară şi aşteptăm mulţi turişti străini", declară Cristian Grigoraş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Hunedoara.

ALTERNATIVĂ

Festival renascentist la Deva şi Alba

Simultan cu DAC FEST se va desfăşura cea de-a patra a Festivalului Renascentist. Vineri seara, de la ora 19.00, la Castelul Magna Curia din Deva va avea loc un spectacol de dans medieval, sâmbătă, de la ora 11.00, Cetatea din Aiud va găzdui un concert de dans şi muzică medievală, un eveniment de gen urmând să aibă loc în aceeaşi zi, dar de la ora 17.00, şi la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Duminică, la Catedrala Catolică din Alba Iulia va avea loc un alt concert medieval, iar festivalul se va încheia cu o altă reprezentaţie, ce începe la ora 15.00, la Castelul Bethlen, din Ilia, judeţul Hunedoara.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: