Incepe cosmetizarea CEC

Incepe cosmetizarea CEC

Viitorul CEC este incert, penduland intre reluarea privatizarii din 2008, listarea la Bursa si vanzarea unui pachet de actiuni catre BERD si IFC.

Privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) este exclusa in viitorul apropiat. Atat Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, cat si noul presedinte al bancii, Radu Gratian Ghetea, sunt unanimi in privinta faptului ca, in urmatoarea perioada, managementul CEC trebuie sa-si concentreze eforturile pe cresterea valorii de piata a bancii. In acest scop, conducerea CEC a lansat ieri Strategia de Dezvoltare CEC 2007-2011.

Opiniile celor doi oficiali difera insa in ceea ce priveste termenul la care CEC poate fi relansata la privatizare. Varujan Vosganian, reprezentantul actionarului bancii, refuza sa discute despre atragerea investitorilor in 2007.

In schimb, Radu Ghetea nu recomanda scoaterea la vanzare a pachetului majoritar de actiuni al bancii inainte de 2009, anul in care se va incheia prima etapa a strategiei prezentate. Cu toate acestea, presedintele CEC a precizat ca nu se va opune deciziei pe care o va lua Ministerul Economiei si Finantelor.

Alte variante ale viitorului CEC pana la privatizare pot fi vanzarea unui pachet de actiuni catre BERD sau IFC (cum s-a intamplat in cazul BCR) ori listarea unei parti din capitalul social pe Bursa.

Statul a oprit procesul de privatizare a CEC, la finele anului trecut, cand singura oferta pentru pachetul majoritar de actiuni, venita din partea National Bank of Greece, in valoare de 560 de milioane de euro, a fost considerata prea mica.

In top la sate in 2011 Potrivit strategiei, banca tinteste, pentru 2011, o cota de piata de 5,5%-6% pe total active. La capitolul credite CEC isi propune o cota de 5%-6% din totalul clientilor bancilor si 20% din clientii din localitatile sub 50.000 locuitori, care reprezinta segmentul-tinta al institutiei. Peste patru ani, CEC vrea sa ajunga la o cota de 7%-8% din piata depozitelor bancare, ridicandu-se la 25% pentru grupul tinta.

Radu Ghetea isi propune sa aduca CEC pe locul 1 in operatiunile bancare ale populatiei si IMM-urilor din zona rurala, fiind un finantator pentru agrobusiness.

IMPRUMUT

10 milioane de euro pentru mediul rural Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat CEC un imprumut de zece milioane de euro, cu o maturitate de cinci ani. Grantul este destinat finantarii companiilor mici si mijlocii, persoanelor fizice autorizate si asociatiilor cooperatiste din mediul rural. Pe langa primul imprumut destinat exclusiv IMM-urilor din sate si orasele mici, CEC a mai primit de la Comisia Europeana 1,5 milioane de euro. Din acesti bani, 500.000 de euro vor fi folositi pentru pregatirea angajatilor bancii.

Ne puteți urmări și pe Google News