In regiunile temperate cresc frecventa si intensitatea fenomenelor extreme, iar anotimpurile isi schimba caracteristicile.
Comunitatea stiintifica a lansat vineri, la Paris, un avertisment fara precedent asupra amplorii schimbarilor climatice si a efectelor pe care acestea le vor avea in viitorul apropiat, subliniind fara echivoc faptul ca omenirea este responsabila de incalzirea planetei. „Totul converge spre a confirma rolul esential al omului in incalzirea globala”, a declarat Susan Solomon, presedintele IPCC - grupul de oameni de stiinta angajati in efortul de a evalua evolutia climei terestre.
Pentru prima oara de la crearea sa, in 1988, IPCC sustine ca studiul sau are o acuratete extrem de mare, de 90a. De asemenea in premiera, raportul pune in cauza directa cu incalzirea climei gazele cu efect de sera produse direct sau indirect de om, dupa debutul erei industriale. „Incalzirea este practic incontestabila - tot ce misca in jurul nostru ii sta marturie”, a declarat pentru AFP climatologul francez Jean Jouzel.
Rod al muncii depuse de cateva mii de oameni de stiinta, raportul IPCC prezinta o serie de scenarii sumbre, aproape apocaliptice, despre felul in care va evolua clima terestra din perspectiva umana.
Cresteri de temperatura aparent modice vor avea efecte dramatice, extreme: miliarde de oameni vor fi afectati de lipsa apei, sute de milioane de lipsa hranei, alte cateva zeci sau sute de milioane vor fi constransi sa se mute din calea apelor care vor ocupa intinse regiuni de coasta.
Este necesar un nou acord privind emisiile poluante
Efectele negative induse de impactul omului asupra naturii vor fi resimtite cel putin un mileniu de-acum incolo, au apreciat oamenii de stiinta. Ei sugereaza cateva solutii de ameliorare a incurcaturii in care omenirea a ajuns din cauza propriilor actiuni. „Factorul primar va fi comportamentul uman”, a spus climatologul Herve Le Treut, solicitand natiunilor sa „ia in calcul costul ecologic al energiei”. O idee similara a fost sugerata de Yvo de Boer, responsabil al ONU pentru probleme legate de schimbarea climei, care a cerut natiunilor industrializate sa adopte de urgenta un nou acord de reducere a emisiilor poluante.
Banii vorbesc
Petrolistii astupa gura stiintei
Un grup conservator american le-a oferit unor oameni de stiinta si economisti cate 10.000 de dolari in schimbul unor articole in care sa conteste concluziile raportului ONU privind evolutiile climatice. American Enterprise Institute are legaturi stranse cu neoconservatorii din administratia Bush si este finantat de gigantul petrolier ExxonMobil. Multi dintre cei contactati de AEI au refuzat oferta, explicand ca se tem ca articolele lor ar urma sa fie folosite in scopuri politice. In schimb, o organizatie canadiana finantata generos de ExxonMobil urma sa prezinte ieri, la Londra, o revista dedicata combaterii raportului mentionat. (Jacqueline Prager)
Romania extremelor meteo
Vin furtuni, calduri si seceta
Seceta, valuri de caldura, precipitatii abundente in intervale scurte de timp, inundatii rapide, furtuni puternice si anotimpuri altfel decat ne-am obisnuit. Cu alte cuvinte, efectele schimbarilor climatice pe care le vom resimti de-acum inainte si noi romanii, asa cum sunt ele mentionate in ultimul raport al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice.
Astfel, in toate regiunile situate la latitudini temperate s-a inregistrat deja o tendinta de crestere a frecventei si intensitatii fenomenelor extreme. „Spre exemplu, referitor la tara noastra, asta inseamna ca sunt posibile secete mult mai intense decat pana acum. Deja s-a observat, la nivelul Romaniei, o tendinta de scadere a cantitatilor de precipitatii in sezonul de iarna, tendinta ce se va mentine si in viitor”, spune Roxana Bojariu, unul dintre climatologii romani care a lucrat la elaborarea raportului.
Pe de alta parte, vor fi din ce in mai frecvente si asa-numitele inundatii rapide. „In acest caz, vorbim despre cantitati de precipitatii din ce in ce mai mari, intr-un interval de timp din ce in ce mai scurt.
Partea proasta e ca aceste inundatii sunt mai greu de prognozat”, adauga climatologul. Tot din cauza incalzirii globale, vom avea parte si de furtuni si vanturi mult mai puternice decat in mod normal, asa cum s-a intamplat si la inceputul acestui an. Alte modificari, pe care le-am resimtit deja, sunt cele legate de regimul termic.
„Iarna si vara, se inregistreaza temperaturi mai ridicate decat normal, primaverile sunt mai timpurii, iar toamna vine mai greu. In plus, ne asteptam si la o frecventa mai mare a valurilor de caldura”, puncteaza Roxana Bojariu. Cu toate acestea, ea spune ca vom avea tot patru anotimpuri, insa cu caracteristici diferite decat acum cateva decenii.
Planeta pustiita
Efectele incalzirii globale
Expertii IPCC au descris din nou cateva dintre efectele extreme ale incalzirii globale, cu mentiunea ca unele se vor produce chiar daca omenirea ar inceta imediat orice forma de poluare:
> Uraganele si cicloanele vor scadea ca numar, dar vor creste dramatic in intensitate.
> Nivelul marilor va creste cu 18-59 centimetri si va afecta circa 200 de milioane de locuitori ai asezarilor litorale si insulare.
> Conditiile de vreme extrema (seceta, inundatii) si efectele lor conexe vor fi intalnite mai frecvent si in noi regiuni. Stratul de zapada se va diminua constant, ca si ghetarii, iar permafrostul se va topi.
> Stratul de gheata plutitoare se va diminua si el la ambii poli; unele proiectii sugereaza ca gheata din Oceanul Arctic „va disparea aproape complet” pe timpul verii, pana in anul 2100.
> Miliarde de oameni vor fi afectati de seceta si foamete.
FAPTE, NU VORBE
„Racorirea” globala, la indemana tuturor
Combaterea incalzirii globale se poate realiza nu numai prin masuri guvernamentale, ci si prin actiuni individuale ale cetatenilor, care, multiplicate de sute de milioane de ori, ar avea efecte considerabile. „Daily Mail” ofera o scurta lista de astfel de actiuni:
> Inlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus, pentru o familie, scade emisia de CO2 aferenta producerii de curent electric cu 1 tona/an;
> Daca inchideti de tot televizorul, in loc sa-l lasati in stand-by, emisia scade cu 1 tona CO2/an, pentru fiecare 10 familii;
> Daca mergeti la serviciu cu metroul sau cu trenurile-naveta, in loc de masina, emisiile scad cu 3 tone CO2/an de persoana;
> Cand mergeti cu familia in concediu, daca luati trenul in loc de avion, emisiile scad cu 2 tone CO2/an;
> Daca, in loc de legume si fructe de import, de la supermarket, cumparati produse locale de la piata, emisiile scad cu 0,8 tone CO2/an.
Guvernul britanic mizeaza pe casele ecologice
De asemenea, actiunea privata se poate combina cu masurile guvernamentale: cabinetul britanic are un plan prin care toate casele urmeaza sa devina „zero carbon-emitente”, pana in 2016.
Anul viitor, casele vor primi si o clasificare „ecologica”, la fel ca si motoarele masinilor, de pilda. Iar pe malurile Tamisei, in aval de Londra, vor fi ridicate case-model, cu panouri solare, becuri si electrocasnice cu consum redus, turbine eoliene, acoperisuri si terase inverzite, centrale pe biogaz - care vor transforma dejectiile in energie.
Fara becuri „clasice”
Parlamentarul californian Lloyd Devine urmareste sa interzica utilizarea si comercializarea pe teritoriul statului sau a clasicelor becuri „cu filament”, pana in anul 2012.
El sustine ca alternativa becurilor fluorescente constituie o solutie benefica pentru toata lumea: utilizatorul plateste o factura mai mica, iar consumul energetic redus se traduce prin diminuarea poluarii. Initiativa lui Devine se numeste, la modul cel mai serios, „De cati parlamentari e nevoie pentru a schimba un bec?”.
Fruntasi
Ne permitem sa „vindem aer curat” marilor poluatori
Apelul lansat ieri, la conferinta de la Paris, potrivit caruia emisiile de gaze cu efect de sera trebuie limitate in urmatorii zece ani printr-un nou acord international, are printre motivatiile sale si faptul ca Protocolul de la Kyoto nu a fost adoptat in unanimitate. Printre tarile care n-au semnat acordul se numara mari poluatori precum Turcia, SUA si Australia.
Protocolul de la Kyoto, elaborat in 1997, prevede ca, in perioada 2008-2012, tarile industrializate sa reduca emisiile poluante cu 5,2%, comparativ cu acelea din 1990. Romania a ratificat protocolul in urma cu sase ani si la nivelul anului 2004 isi indeplinise obiectivele stabilite. Astfel, in 2004, emisiile de gaze din Romania au fost cu 40% mai mici decat in 1990. Mai mult, de anul acesta, operatorii romani vor putea vinde „aer curat”, adica certificate de emisii de gaze cu efect de sera in cazul in care nu au depasit plafonul alocat.