Evenimentul Zilei > Actualitate > Incalzire electrica prin podea
Incalzire electrica prin podea

Incalzire electrica prin podea

Covorul de cabluri este o sursa de caldura noua pentru Romania si are ca mare avantaj repartizarea uniforma a temperaturii in incaperi si mentinerea ei la nivel constant.

O solutie moderna pentru obtinerea confortului termic in locuinte o constituie asa-numita incalzire radianta prin cabluri. Spre deosebire de alte sisteme de incalzire, aceasta prezinta cateva avantaje majore: repartizarea uniforma a temperaturii in incaperi, mentinerea ei la nivel constant si lipsa curentilor convectivi.

Incalzirea electrica poate fi utilizata fie ca sistem principal de asigurare a confortului termic, fie alaturi de alte sisteme deja instalate.
In plus, covoarele de cabluri electrice pot fi montate in pardoseala in orice spatiu: bai, bucatarii, dormitoare etc. si sub orice fel de finisaje, inclusiv gresie si marmura. Este preferabil ca sistemul electric sa se monteze in faza de constructie a casei, insa se poate instala si in cadrul unei renovari a locuintei.

Cum se monteaza covorul de cabluri electrice

Pentru montarea cablurilor in pardoseala este necesara o buna izolatie termica si hidrofuga a acesteia. Astfel, izolatia termica poate fi realizata cu placi de polistiren expandat pentru a reduce cat mai mult pierderile de caldura prin podea.

Sub acestea se recomanda instalarea unei folii de polietilena cu rol de bariera de vapori. Cablurile pot fi dispuse variat, in functie de necesarul de confort al fiecarei zone, ceea ce da posibilitatea ca intr-o zona anume sa se asigure niveluri de temperatura mai mari, in cazul in care acestea sunt necesare. 

Cablurile se acopera cu o sapa speciala de 3-4 cm grosime, dupa care suprafata se poate acoperi cu materiale de finisaj: fie gresie, fie parchet special. Temperatura maxima a pardoselii nu depaseste 29 grade Celsius, insa ea poate fi reglata cu ajutorul termostatului in functie de preferinte.

Avantaje si costuri ale incalzirii electrice

„Ideal pentru asigurarea confortului termic este o temperatura de 24 grade Celsius la nivelul picioarelor si de 22 grade Celsius la nivelul capului”, explica Doru Cioflica, specialist MCNC Instal Grup. „Dupa oprirea sistemului, in camera se mentine o temperatura confortabila pentru o perioada de 8-10 ore”, asigura acelasi specialist.

Consumul de energie poate fi diminuat prin montarea unui termostat cu sonde de pardoseala, care porneste si opreste automat instalatia de incalzire, in functie de temperaturile prescrise.

Costul unei astfel de instalatii de incalzire in pardoseala prin cabluri electrice variaza in functie de suprafata incalzita si destinatia acesteia, tipul cablului utilizat, gradul de automatizare solicitat, preturile pornind de la 100 de lei pe metrul patrat pentru zonele interioare.

Atentie!

Puteri instalate/puteri consumate recomandate

In functie de dimensiunile si destinatia fiecarei camere, specialistii recomanda ca instalatia electrica sa aiba o anumita putere. Iata cat curent electric ar consuma o astfel de solutie de incalzire in fiecare dintre camere.

> camera de zi/dormitor: putere instalata: 60-100 W/mp; putere consumata: 20-30 W/mp

> camera copiilor: putere instalata: 70-100 W/mp; putere consumata: 20-30 W/mp

> birou: putere instalata: 60-100 W/mp; putere consumata: 20-30 W/mp

> baie: putere instalata: 100-150 W/mp; putere consumata: 25-35 W/mp

> hol: putere instalata: 70-120 W/mp; putere consumata: 20-25 W/mp

> spalatorie: putere instalata:70-150 W/mp; putere consumata: 20-25 W/mp

> camara: putere instalata: 50-100 W/mp; putere consumata: 15-20 W/mp

Shopping

Plase de incalzire electrica in pardoseala Elektra MG 100/1.0. Au un consum de  100 W/m2. Se pot achizitiona de la Trotus Grup, la pretul de 184 de lei pe metrul patrat.

Sistem incalzire electrica in pardoseala Danfoss. Are un consum mediu de 12-15 W/mp/ora. Se poate cumpara de la Danfoss, la pretul de 305 lei pe metrul patrat.

Sistem de incalzire electrica prin pardoseala Warm Floor. Se poate cumpara de la Smart Security Sistems, la pretul de 283,93 de lei
pe metrul patrat.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: