Cu o excepţie: se puteau difuza reportaje despre gropile din Bucureşti.

Cam aici ne-am întors în anul de graţie 2016. Prietenii din USL, acum aparent separaţi în PSD, PNL şi ALDE, au ocupat studiourile şi nu permit ca, la dezbateri, să fie prezent şi Robert Turcescu, candidatul PMP. Presa liberă şi democratică se preface că nu vede. Mulţi au reproşuri mai vechi către Turcescu şi cred că lor sau candidatului lor preferat nu li se va întâmpla aşa ceva. Vor vedea cât de mult se înşeală după ce PSD va câştiga alegerile locale, foarte probabil va da jos guvernul Cioloş şi va câştiga şi parlamentarele.

Nu vreau să fiu avocatul nici unui candidat, este vorba despre nişte principii. Constituţia acestei ţări, la articolul 2, scrie că alegerile trebuie să fie libere şi corecte. Sunt foarte multe motive pentru care nu cred că ele sunt „corecte”, unul dintre ele fiind faptul că USL decide cine apare şi cine nu la televizor. Turcescu este un pericol pentru că, având experienţa de televiziune în spate, vorbeşte bine şi ştie ce trebuie să facă pentru a profita de fiecare apariţie. Singura dezbatere importantă la care i s-a permis să apară a fost cea de la Digi 24, unde a pus-o în dificultate pe candidata PSD, Gabriela Firea. Din acel moment, a zburat de pe orice alt post. Partenerii din USL s-au înţeles şi au anunţat că vor veni la talkshow-uri doar dacă este eliminat Robert Turcescu. La dezbaterile din ultima săptămână, nimeni nu s-a atins de candidata PSD la modul serios. Au fost atacuri, dar nici unul care să îi creeze probleme. Dimpotrivă, la discuţia de la postul B1, candidatul PNL, Cătălin Predoiu, şi doamna Firea, înghesuiţi pe tema RADET, s-au aliat şi au făcut un frumos schimb de politeţuri.

Era destul de evident, din momentul în care s-a stabilit că şi-n 2016 primarii vor fi aleşi într-un singur tur, că dreapta va fi divizată, iar PSD nu va trebui decât să evite greşelile majore pentru a câştiga Bucureştiul. Firea a dus o campanie prudentă, nu a fost agresivă – ca la prezidenţiale – şi s-a uitat cum se ceartă între ei liberalii şi susţinătorii lui Nicuşor Dan. Dar una este ca Gabriela Firea să câştige alegerile la Bucureşti cu un scor de plus sau minus 30%, la o prezenţă de circa 50%, şi altceva va fi să o vedem depăşind pragul de 40%, aşa cum pare să se întâmple acum. Va avea legitimitate, o legitimitate pe care nu ar fi avut-o dacă doar 15-18% din toţi alegătorii acestui oraş susţineau PSD. Predoiu şi Nicuşor Dan o ajută nu doar pe Firea, ci întregul PSD, aflat în creştere şi la intenţia de vot pentru consilii, şi la primăriile de sector.

Cei doi ar fi putut să refuze, de la început, să se ducă în studioul Antenei 3. Au dat credibilitate acestui post şi nu vor mai putea niciodată să deschidă gura şi să condamne linşajele mediatice de aici. Dar, să spunem că eu exagerez şi sunt fixat pe o dispută personală cu oamenii lui Dan Voiculescu. Însă cu siguranţă că PNL şi USB ar fi trebuit să reacţioneze atunci când televiziunea publică l-a scos din schemă pe Turcescu şi, în schimb, l-a adus pe Daniel Barbu, cotat prost în sondaje şi, de facto, iepurele Gabrielei Firea. La toamnă, ALDE va intra în Parlament în alianţă cu PSD, ce dispută poate fi între Barbu şi Firea în aceste condiţii? Predoiu şi Nicuşor Dan au tăcut însă. Impresia mea, poate subiectivă, este că fiecare ieşire a celor doi la tv îi duce în jos. Sunt blegi, se păruie între ei ca nişte copilaşi din clasele primare, nu oferă soluţii curajoase pentru acest oraş şi, cel mai grav, lasă sistematic sentimentul că sunt pe blat cu Gabriela Firea. Pe Nicuşor Dan nu-l suspectez de manevre machiavelice, dar pur şi simplu nu este în stare să se descurce la televizor.

În aceste condiţii, să nu ne mirăm că epigonii lui Sorin Oprescu şi Marian Vanghelie, oamenii crescuţi în umbra lor, vor ocupa în forţă, după 5 iunie, toată Capitala. O să ne consolăm sperând să-i ia DNA-ul şi pe aceştia. Jalnică opţiune.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.