Evenimentul Zilei > International > În ciuda opoziției Congresului SUA, Turcia a intrat posesia primelor avioane de vânătoare de tip F-35
În ciuda opoziției Congresului SUA, Turcia a intrat posesia primelor avioane de vânătoare de tip F-35

În ciuda opoziției Congresului SUA, Turcia a intrat posesia primelor avioane de vânătoare de tip F-35

În ciuda opoziției manifestată de Congresul SUA, Turcia a primit joi primul lot de avioane F-35 Joint Strike Fighter.

După o ceremonie oficială de transfer, la uzina Lockheed Martin din Fort Worth, Texas, gigantul din domeniul apărării va transporta aeronavele la baza aeriană Luke Air Force din Arizona, unde piloții turci vor începe să se antreneze alături de omologii lor americani.
Cele două avioane de generația a cincea sunt primele din lotul de 100 de aparate de zbor de tip F-35 pe care membrul NATO și partenerul de program al SUA dorește să le achiziționeze.
Cu toate acestea, atât versiunea emisă de Casa Albă, cât și cea a Senatului, referitor la legea de autorizare a Ministerului Apărării în 2019, conțin restricții privind participarea Turciei la programul F-35, ca urmare a planului Ankarei de a cumpăra sistemul de apărare aeriană S-400 fabricat în Rusia.
Marți, Senatul a decis, cu o majoritate de 85 la 10 voturi, să blocheze vânzarea, din cauza acordului dintre autoritățile turce și Rusia, precum și din cauza detenției pastorului american Andrew Brunson, care a fost acuzat de spionaj și de încercarea de a răsturna guvernul turc, în 2016. Acesta a negat toate acuzațiile.
Primul Ministru turc, Binali Yildirim, a declarat că votul din Senatul american este un act "lamentabil", considerând că nu respectă spiritul NATO. Acesta a adăugat că țara sa era "nu este lipsită de alternative".
Sistemul de rachete S-400 produs de ruși, echipat cu opt lansatoare și 32 de rachete, are capacitatea de a ținti avioane de vânătoare cu tehnologia stealth, precum aeronavele de tip F-35.
Statele Unite se tem că radarul atașat sistemului de apărare aeriană ar putea dezvălui vulnerabilități ale aeronavei, pe care Turcia le-ar putea transmite apoi Rusiei. Conflictul de interese dintre partenerii NATO devine o problemă din ce în ce mai mare pentru alianță