Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit, astăzi, despre schimbările care se vor produce la nivelul instituțiilor de învățământ, începând de mâine. În discuție intră doar localitățile care au înregistrat o rată de infectare sub 1 la mie. Astfel, aici, școlile trebuie să respecte programul decalat, pentru a evita aglomerația, după cum a afirmat Sorin Cîmpeanu. În cazul în care va exista aglomerație, în locurile respective masca de protecție trebuie să fie purtată în continuare.

 Sorin Cîmpeanu: „În situații speciale, se pot lua decizii diferite privind purtarea măștii”

„Vor fi schimbări doar în localitățile care o rată de infectare sub 1 la mie. Am transmis tuturor școlilor să respecte programul decalat, astfel încât în școli să nu se creeze aglomerație. În situații speciale, se pot lua decizii diferite privind purtarea măștii. Dacă sunt condiții care generează aglomerări, rămâne purtarea măștii. Se păstrează toate regulile specifice spațiilor interioare”, a afirmat, duminică, ministrul Sorin Cîmpeanu.

Săptămâna viitoare, 17-21 mai, în școlile din 2.527 de localități toți elevii vor putea merge la școală, cu prezență fizică. Sunt peste 2,6 milioane de elevi în această situație, adică un procent de 90%.

În 654 localități, în care rata de infectare este mai mare de 1 la mie, școlile vor rămâne în online (scenariul galben). Sunt vizați elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a. Este vorba despre 300.000 elevi, reprezentând 10% din numărul total.

Școlile și-au adaptat programul pentru a evita aglomerările

De săptămâna viitoare, masca nu va mai fi obligatorie în curtea școlii, cu excepția amintită mai sus, dar se păstrează regula pauzelor decalate pentru a se evita aglomerările. În aceste condiții, școlile și-au adaptat programul astfel încât elevii să vină la ore diferite la școală și să se evite astfel aglomerările.

„Nu mai avem nicio localitate carantinată, dar scenariul roșu se aplică claselor cu cazuri confirmate”, spunea Sorin Cîmpeanu, sâmbătă, la Digi 24.