În Bănie, ca în Vestul sălbatic

În Bănie, ca în Vestul sălbatic

Zilele noului şef al poliţiei doljene sunt numărate, după ce disputele stradale în care s-au folosit arme de foc s-au înmulţit în ultimele săptămâni.

Craiova a răsunat din nou ieridimineaţă sub ropotul rafalelor de armă. Spitalul de Urgenţă şi o piaţă din apropiere au fost transformate în câmp de luptă de câţiva etnici romi care, în ciuda faptului că în zonă erau zeci de trecători, nu au ezitat să scoată pistolul şi să tragă. Evenimentul de ieri vine la scurt timp după vizita reprezentanţilor Poliţiei Române la Craiova, în care s-au căutat, împreună cu autorităţile şi romii, soluţii pentru evitarea disputelor armate.

Împuşcăturile de ieri sunt cele mai recente dintr-un şir lung de dispute armate care au avut loc în ultimele luni pe străzile Craiovei. Acestea au stat chiar la baza demiterii, rând pe rând, a şefilor poliţiei craiovene. Numit în luna februarie comandant interimar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, comisarul-şef Gheorghe Bică nu a reuşit să-i ţină în frâu pe pistolari, în ciuda declaraţiilor optimiste de la începuturile sale în această funcţie. Agresori „arestaţi“ de un doctor Şase persoane de etnie romă au fost implicate în scandalul de ieri-dimineaţă din zona Spitalului de Urgenţă Craiova. „Mă duceam la spital pentru că aveam programare. Am văzut că sunt urmărit de o maşină, iar la intrarea în spital au început să tragă în mine. Îmi era frică pentru mine şi copilul meu, care se afla în maşină, şi am fugit. Au venit după noi şi iar au tras de mi-au ciuruit maşina. Am scăpat că au sărit pe ei oamenii şi doctorii de la Ambulanţă. Am avut certuri şi încă o bătaie cu aceşti ţigani, toate pornite de la o sumă de bani“, susţine Ion Petrache, considerat de poliţişti victimă a incidentului.

„Toate cele şase persoane au fost reţinute şi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Cei patru agresori aveau asupra lor două arme cu bile, două săbii şi o bâtă“, a adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, subcomisar Stanca Giucă. Conform primelor cercetări ale poliţiştilor, cearta dintre familia Petrache şi Slătineanu datează de mai mult timp, acesta nefiind primul incident dintre cele două familii. Până la sosirea poliţiştilor, agresorii au fost imobilizaţi de câţiva cetăţeni şi de medicul Sorin Voicu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eram în faţa spitalului şi mă îndreptam spre Serviciul de Ambulanţă pentru a lăsa maşina. Am auzit împuşcături, am blocat strada cu Ambulanţa şi am ieşit să vedem ce se întâmplă. Am văzut mai multe persoane şi un bărbat care avea un pistol. Am fugit după el, am reuşit să-l imobilizăm şi am chemat Poliţia Comunitară să ne ajute“, a declarat medicul Sorin Voicu. ARGUMENTE Vina, aruncată în ograda judecătorilor Incidentul de ieri-dimineaţă din zona Spitalului de Urgenţă Craiova tulbură iarăşi apele la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj. Comisarul-ş ef Gheorghe Bică pare să fi pierdut de mult „lupta“ cu pistolarii Craiovei şi a încercat să le paseze vina judecătorilor care îi eliberează mult prea uşor pe aceştia.

Acest lucru i-a costat scump pe fostul comandant al IPJ Dolj, comisarul-şef Georgel Enescu, şi pe fostul şef al Poliţiei Municipiului Craiova, comisarul Ion Constantin. La începutul lunii februarie, comisarul-şef Georgel Enescu era schimbat din funcţia de comandant al IPJ Dolj, după ce două grupări de interlopi s-au răfuit cu pistoale şi săbii în centrul Craiovei.

„Consider că responsabilitatea pentru repetatele acte de violenţă stradală din Craiova aparţine în întregime Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj şi Poliţiei Municipiului Craiova“, a declarat la acea vreme pentru „Evenimentul zilei“ ministrul internelor Cristian David. În funcţie a fost numit, pentru trei luni, comisarul-şef Gheorghe Bică, fost şef la Crimă Organizată. „Mandatul“ lui Bică, care se apropie de sfârşit, a fost presărat cu numeroase incidente. Surse din cadrul Poliţiei Române susţin că acesta are şanse mici să rămână în funcţie, însă informaţia nu a fost confirmată de oficiali.

Penultimul scandal a avut loc în urmă cu zece zile, când un cunoscut apropiat al lumii interlope a tras cu pistolul în plină zi, în centrul oraşului, asupra unchiului său. Arestat de poliţişti, Ionel Boboc a fost eliberat de judecători. Cu doar câteva zile în urmă, în timpul altor două dispute s-a tras cu pistolul, de această dată poliţiştii fiind cei care au făcut uz de armă, fiind atacaţi de romi.