Evenimentul Zilei > Economie > Impozitul pe venitul global. Orice mică greşeală te poate arunca în dosul gratiilor
Impozitul pe venitul global. Orice mică greşeală te poate arunca în dosul gratiilor

Impozitul pe venitul global. Orice mică greşeală te poate arunca în dosul gratiilor

Majoritatea analiştilor economici, finanţiştilor, consultanţilor fiscali se declară împotriva acestei iniţiative. Mai nou iată că şi avocaţii apreciază negativ proiectul

Gabriel Biriş, avocat specializat pe fiscalitate şi fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a declarat pentru revista Capital că, în acest proiect, poţi deveni, fără să vrei, „evazionist sau infractor penal”.

„Un exemplu personal: am o casă în care stau cu familia, am o altă casă, de vacanță, câteva apartamente, dar și un patrimoniu pe care îl împart cu niște asociați. Va trebui ca acești asociați să mă ia în gospodăria lor? Sau îi iau eu în a mea? Presupunând că asta se va realiza, cine va fi gospodarulșef? Cel care răspunde în fața legii. Dacă acesta uită ceva în declarația fiscală anuală poate deveni evazionist. Va vrea cineva postura asta? Intenționat sau neintențiponat el devine infractor. Chiar cu probleme penale”.


FOTO: Gabriel Biriş, avocat specializat pe fiscalitate FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚUSchimbări de norme juridice

De unde va găsi statul 35.000 de consultanţi fiscali, într-un singur an, este o întrebare la care încă nu s-a primit un răspuns.

„Vom avea 7 milioane de gospodării, fiecare cu câte un gospodar-șef. Aceștia vor sta la câteva sute de ghișee și vor primi câte o decizie de înființare a gospodăriei. Cine le va da hârtia asta? În trei luni, cei circa 1.000 de angajați care pot face așa ceva vor trebui să dea deciziile și, eventual, să facă și alte modificări ulterioare. Apoi, în 2018, o să vină consultantul fiscal, unul dintre cei 35.000 pe care nu știm cine îi va plăti – Guvernul nu poate pentru că ar da astfel un ajutor de stat ținând cont că acel consultant va lucra pentru o persoană privată. Poate doar dacă îi angajează la Stat să îi poată plăti, dar va fi greu să găsească atâția consultanți într-un singur an. Deci, vine consultantul și îți spune că trebuie redactată declarația de venit. Tu, ca gospodar-șef, trebuie să știi toate veniturile celor din gospodăria ta și orice omisiune poate duce la probleme grave cu ANAF. Nu este foarte clar ce răspundere va avea consultantul fiscal în treaba asta, dar gospodarul-șef sigur va fi făcut responsabil pentru orice greșeală sau omisiune din declarația dată. Ajungem astfel la răspundere pentru fapta altuia în cazul gospodaruluișef. Și atunci trebuie schimbate niște norme juridice. Nici măcar cei din ANAF nu cred că un astfel de sistem este realizabil”.

De unde vor fi banii pentru pensii și salarii

„La salariul minim pe economie probabil că impozitul va fi zero. Am făcut o socoteală la o familie un pic peste medie care va plăti la finalul anului mai puțin de jumătate decât plătește acum. Și atunci de unde va avea statul bani? De unde vor fi bani de pensii și salarii – mai ales majorate – și de unde fonduri pentru investiții? În loc să vedem unde trebuie investiți banii pe care i-am colectat la buget noi ne pregătim să facem împrumuturi externe pe care le vor plăti copii noștri. Asta dacă ei vor mai sta în țară”, apreciază Gabriel Biriş.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: