Importanța geografiei și istoriei în școli. Avertisment dur pentru România

Importanța geografiei și istoriei în școli. Avertisment dur pentru România Sursa: Arhiva EVZ

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, lansează un mesaj dur cu privire la importanța existenței geografiei și istoriei în școli.

Ioan Aurel Pop consideră că istoria și geografia nu ar trebui să lipsească din învățământ, întrucât aceste discipline formează cultura generală a elevilor.

Geografia înseamnă orientare elementară în spaţiu

„Ceea ce nu înţeleg chivernisitorii şcolii este un lucru foarte simplu: istoria înseamnă cultură generală şi orientare în viaţa contemporană, nu date şi fapte de prisos despre o lume care nu mai este. Iar geografia înseamnă orientare elementară în spaţiu şi nu denumiri care trebuie memorate.

Azi, copiii şi tinerii au marea şansă de a călători, de a vedea lumea, de a se bucura de marile creaţii ale omenirii din toate timpurile şi din toate spaţiile, din preistorie până în era zborurilor cosmice şi din Laponia până în Patagonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă nu mai învăţăm istorie şi geografie, dacă dispreţuim aceste forme de adaptare la viaţă, dacă ne temem de conţinuturile lor, vom ajunge să mergem în America Latină şi să credem că oamenii de acolo vorbesc limba latină, o să vedem obeliscurile egiptene de la Paris şi să credem că acolo a fost Egiptul antic, să intrăm în British Museum şi să credem că unele obiecte de acolo le-au adus extratereştrii”, a scris Pop pe pagina sa de Facebook.

Istoria oferă elevilor șansa de a vedea o imagine de ansamblu

Ioan Aurel Pop mai susține că istoria este a societăţii, a comunităţilor mari, a civilizaţiilor şi trebuie studiată ca atare, astfel încât elevii să vadă şi ansamblul.

„Ce câştigăm dacă îl învăţăm pe elev că 'Declaraţia drepturilor omului şi ale cetăţeanului", adoptată în timpul Marii Revoluţii Franceze (la 1789), a revoluţionat societatea europeană şi pe cea americană, din moment ce elevul nu mai învaţă nimic despre istoria Franţei, a Europei şi a lumii?

Sau ce avantaj obţinem pentru cultura generală a adolescentului dacă îi spunem ce înseamnă un cont curent de economii, fără ca el să ştie cadrul general al apariţiei băncilor, nici istoria monedei, nici rolul bancnotelor în istorie?

Degeaba împărţim istoria ţării şi a lumii pe felii tot mai mici (de genul rolul democraţiei, istoria comunismului, dictaturile, războaiele mondiale, revoluţiile, crimele contra umanităţii etc.), fără să ne mai îngrijim ca elevii să vadă şi ansamblul”, a mai spus Ioan-Aurel Pop, conform Agerpres.