Importanţa comunităţilor virtuale pentru românii emigraţi

Importanţa comunităţilor virtuale pentru românii emigraţi

Create pentru a uşura interacţiunea între persoane aflate la mii de kilometri distanţă, cu pasiuni dintre cele mai diverse, comunităţile online au reprezentat primul pas în socializarea virtuală. La 15 ani de la crearea primei reţele pe internet, Theglobe.com (1994), Strada32.com aduce românilor din străinătate posibilitatea de a se conecta şi de a împărtăşi din experienţa emigrării.

Lansat iniţial în 2007, sub forma unui magazin virtual, prin care românii din străinătate puteau cumpăra, pentru rudele de acasă, diferite produse, site-ul a avut parte, în octombrie 2008, de o transformare importantă, de care se bucură acum peste 1.000 de membri. În această lună, iniţiatorii proiectului au mai inaugurat câteva funcţii suplimentare, prin care membrii pot interacţiona mai uşor şi mai eficient.

Preocupaţi de dezvoltarea constantă a comunităţii, pentru a atrage un număr şi mai mare de membri şi pentru a răspunde solicitărilor acestora, managementul din spatele proiectului Strada32.com, împreună cu echipa de dezvoltare condusă de Mihai Basalic, lucrează constant în direcţia transformării site-ului într-una dintre cele mai dinamice reţele de socializare între românii emigraţi. Sprijinul românilor de succes Liviana Mustafa, unul dintre iniţiatorii proiectului afirmă că "Strada32.com se dezvoltă pe ideea de conectare cu românii din toate colţurile lumii. Până în acest moment sunt înscrişi români din peste 40 de ţări. Unul dintre beneficii este că reuşeşti să te conectezi cu români de peste tot şi să obţii informaţii la care altfel nu ai avea acces. Acesta este unul dintre primele aspecte pe care dorim să le dezvoltăm". La rândul său, Mirela Ciucur, implicată în managementul Strada32.com, a subliniat că majoritatea membrilor "sunt la nivele de pregătire şi de formaţii profesionale diverse. Indiferent de aria profesională, românii din străinătate sunt interesaţi să comunice cu românii emigraţi în alte comunităţi, caută să afle despre oportunităţile din alte ţări. În afară de forumul de discuţii, se dezvolta un nou set de funcţionalităţi, prin care membrii au posibilitatea să prezinte experienţe personale din ţările în care studiază, îşi urmează cariera sau călătoresc şi pot dezvolta comunităţile locale virtuale cărora le apartin". Diversitatea funcţiilor între care membrii pot opta le oferă posibilitatea de a interacţiona cu acele grupuri de persoane cu care împărtăşesc viziuni, pasiuni, ori cu care doresc să iniţieze proiecte comune. Va creşte astfel coeziunea la nivelul diasporei româneşti, prin facilitarea de întâlniri şi de activităţi în cadrul comunităţilor din diferite ţări. Un alt avantaj al celor care interacţionează pe Strada32.com este suportul pe care românii de succes îl oferă. Mirela Ciucur a precizat în acest sens că "putem crea o legătură între românii de succes din străinătate şi cei care doresc să se inspire din experientele lor. Aceştia doresc să ofere informaţii, sprijin şi să arate că prin munca susţinută poţi reuşi. În plus, vrem să oferim un mediu de comunicare între profesorii români din străinătate şi cei din ţară, pentru a aduce şi la noi influenţe pozitive de afară". În ceea ce priveşte planurile de viitor ale comunităţii Strada32.com, acestea vor include servicii de carieră, servicii financiare şi de life coaching. Consultanţa în carieră se va desfăşura prin intermediul unei companii specializate, din România, care va oferi, gratuit, sfaturi de carieră importante celor care sunt interesaţi să revină pe piaţa de muncă românească.

Primii milionari virtuali Primul pas în această direcţie a fost făcut în 1994, prin fondarea Theglobe.com. Iniţial, proiectul a debutat ca o cameră de chat, creată pentru campusul al Universităţii Cornell din SUA. Cei doi iniţiatori ai proiectului au devenit, la 23 de ani, milionari în dolari. Cu toate acestea, compania nu a avut încasări care să facă faţă pretenţiilor salariale ale celor doi. Astfel că, în 2000, membrii fondatori au fost înlăturaţi, iar compania preluată. Ulterior, serviciile site-ului s-au schimbat, iar în 2002 era unul dintre cele mai cunoscute, în materie de jocuri pe calculator. După câteva procese pe care le-a pierdut, prima comunitate virtuală a ajuns un simplu site de informaţii turistice. Românii preferă Hi5 şi Facebook Dintre comunităţile virtuale accesate de români, cele mai preferate rămân site-urile Hi5 şi Facebook. Luna aceasta, Facebook a împlinit cinci ani de la fondare. Iniţiatorul proiectului, Mark Zuckerberg, a creat acest site în timp ce era student la Harvard. Se estimează că în acest moment există 90 de milioane de utilizatori activi Facebook. În topul ţărilor cu cei mai multe conturi pe această reţea, 18 milioane sunt din SUA, peste 6.800.000 din Marea Britanie şi peste 6.500.000 din Canada. În ceea ce priveşte ţările cu cea mai slabă activitate pe Facebook, acestea sunt Korea şi Republica Dominicană, cu aproximativ 60.000 de utilizatori, respectiv 37.000 utilizatori. În ceea ce priveşte cifrele legate de utilizatorii români, acestea au ajuns la aproximativ două milioane. În cele din urmă, Hi5 este unul dintre cele mai preferate reţele de socializare în rândul adolescenţilor. Fondat în iunie 2003, site-ul a intrat anul trecut în top 20 al celor mai accesate din lume. Conform ultimelor cifre, în ianuarie 2009 Hi5 avea peste 60 de milioane de membri, dintre care 69.000 din România, fără a lua în considerare restul românilor din străinătate, care au completat în profilul lor alte informaţii privind localizarea.

Ne puteți urmări și pe Google News