Îmbrăţişări gratuite în Piaţa Universităţii

Îmbrăţişări gratuite în Piaţa Universităţii

De ziua lor, românii din Capitală şi din ţară sunt invitaţi să se strângă în braţe în centrul oraşului.

Când a coborât din avionul care l-a adus de la Londra la Sidney, la „Sosiri“ nu i-a zâmbit nimeni. Nu l-au aşteptat nicio rudă şi niciun prieten care să-l ia în braţe. Aşa i-a venit ideea să scrie pe o pancartă ce-şi doreşte şi să iasă pe stradă, „la cerşit“, într-una dintre intersecţiile oraşului. După 15 minute, l-a luat în braţe o femeie căreia, în dimineaţa acelei zile, îi murise căţelul. Aşa a început. În ianuarie 2004. „Free Hugs“. De la ideea lui Juan Mann.

Patru ani mai târziu, „îmbrăţişările gratuite“ au ajuns în România. O primă testare a avut loc pe 30 octombrie, când o mână de tineri, iniţiatori ai proiectului „Lume Bună“ au reuşit să convingă 150 de voluntari că merită să iasă pe stradă la vânătoare de zâmbete, în Bucureşti şi în alte 12 oraşe din ţară. Organizatorii au pregătit pentru Ziua Naţională încă o altfel de acţiune. Nu fac paradă de patriotism, nici nu dau fasole cu ciolan. Oferă afecţiune, fără să ceară nimic la schimb. Luni, la prânz, bucureştenii - dar nu numai - se pot îmbrăţişa gratis, pe stradă, cu sute de oameni din toată ţara.

O stare de bine pentru fiecare   „Iniţiativa lui Juan Mann ne-a inspirat. «Îmbrăţişările gratuite» se pliază foarte bine pe proiectul nostru, care aduce în prim-plan doar partea pozitivă a lumii“, spune Mihail Muşat, de la „Lume Bună“. „«O îmbrăţişare egal două zâmbete» este mottoul nostru. E simplu: dai afecţiune fără să ceri nimic în schimb. La fel facem şi cu site-ul nostru, unde punem toate ştirile care anunţă evenimente bune fără să cerem vreun ban în schimb“, adaugă Mihai, un băiat la vreo 20 de ani, foarte activ în mediul ONG.

La repetiţia din 30 octombrie, nu le-a fost uşor. Oamenii priveau miraţi - când spre ei, când spre mesajul scris colorat pe pancarte sau pe tricouri -, mulţi poate au zis că sunt nebuni, alţii au întors capul. „Cum făceam? Uite-aşa: cu pancarta în mână, întrebam pe fiecare «Doriţi o îmbrăţişare? E gratis!». Am întrebat o dată, de două ori. A treia oară a fost cu noroc! După cinci minute de la «momentul zero», când cu toţii aveam o mică reticenţă, totul a fost bine, natural“, îşi aminteşte Mihai.

Cu cât îmbrăţişau mai mulţi oameni, cu atât deschiderea era mai mare, spun voluntarii. „Cred că chestia asta s-a simţit. E mai greu de explicat. Era o stare de bine care a crescut între noi, cei care dădeam, şi ei, care primeau“, explică tânărul.   „Am zâmbit toată ziua“ Trecătorii cărora li s-a „cerşit“ afecţiune s-au împărţit, la finalul acţiunii „Lume Bună“, în două: cei care primeau fără să ezite şi cei care priveau fără să se bage. „Unora li se poate părea un gest nepotrivit. Adică, până la urmă, o îmbrăţişare este ceva special, o dau/ o primesc doar la/ de la familie, prietenii cei mai buni. Până la urmă ţine de fiecare individ“, crede unul dintre cei care au scos ideea lui Mann pe străzile României.

Tot la final, voluntarii din toată ţara s-au adunat pe forumul „Lume Bună“ ca să-şi scrie impresiile. „Le-am înseninat ziua şi i-am făcut, pentru un moment, să se relaxeze şi să se gândească la altceva decât la probleme. Mi se pare cu adevărat o realizare!“, a scris Simona, din Bucureşti. „A fost foarte fain azi. Am îmbrăţişat foarte, foarte multă lume. M-au surprins timişorenii, despre care nu credeam că sunt aşa de abordabili“, a adăugat Mihai, din Timişoara. „M-am simţit fericită. Am zâmbit toată ziua“, a spus şi Bianca, din Iaşi.

ACŢIUNE

23 de oraşe, un singur gest

Sunt implicate 30 de ONG-uri şi, până ieri, pe listă erau trecute aproape 30 de locuri de întâlnire. Numărul participanţilor a trecut de 250, dar lista rămâne deschisă pentru toţi doritorii. Luni, pe 1 Decembrie, „îmbrăţişările gratuite“ se împart în Capitală şi în alte 23 de oraşe, între care Cluj, Sibiu, Arad, Bacău, Alba-Iulia, Galaţi, Vatra Dornei şi Reşiţa. În Bucureşti, „Free Hugs 2“ începe la ora 12.00, pe treptele Teatrului Naţional. Mai multe detalii, lista exactă a oraşelor care au confirmat participarea, cât şi locurile în care voluntarii dau startul „îmbrăţişărilor“ găsiţi pe site-ul www.lumebuna.ro. Şi dacă vreţi să aflaţi de unde a plecat toată nebunia şi să aflaţi povestea australianului Juan Mann, care a făcut înconjurul lumii cu proiectul lui inedit, intraţi pe http://www.freehugscampaign.org/. Iar dacă nu ştiţi cum să intraţi în atmosfera „Free Hugs“, ascultaţi „All The Same“ - piesa compusă de trupa Sick Puppies special pentru povestea lui Mann.

Simona, Bucureşti: " Le-am înseninat ziua şi i-am făcut, pentru un moment, să se relaxeze şi să se gândească la altceva decât la probleme. Mi se pare cu adevărat o realizare! " 

Ne puteți urmări și pe Google News