REVIZUIREA CONSTITUȚIEI: Ilie Sârbu: Referendum de o singură zi. Antonescu: "Nu suntem în acea fază"

REVIZUIREA CONSTITUȚIEI: Ilie Sârbu: Referendum de o singură zi. Antonescu: "Nu suntem în acea fază"

Referendumul pentru modificarea Constituţiei va fi organizat într-o singură zi, a declarat la RFI România liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu. Este contrazis însă de președintele Comisiei Constituante, Crin Antonescu, care spune că procesul revizuirii Constituției nu a ajuns încă în etapa stabilirii datei referendumului.

"S-a convenit asupra unei singure zile şi va avea loc odată cu alegerile europarlamentare. Au fost discuţii pro şi contra, ca întotdeauna, şi atunci s-a ajuns la concluzia că cei care sunt interesaţi, cei care doresc pot să vină într-o zi. Asta nu înseamnă că nu s-ar putea schimba lucrurile în Parlament, venind alţii cu alte argumente. Cred eu că de asta a şi rămas puţin neclară sau neexplicată 100% decizia. În Parlament se mai pot schimba lucrurile, aţi văzut că de-a lungul timpului au mai fost decizii care au infirmat deciziile Guvernului, ale USL-ului, sunt dezbateri, oamenii vin cu argumente, din teren lucrurile se văd de multe ori altfel", a spus liderul senatorilor PSD la RFI România.

Acesta nu crede că Parlamentul va decide altceva, adică organizarea unui referendum de două zile, așa cum stabilise inițial USL. "Am experienţa celor două zile, dacă vă amintiţi, în 2003 (cu prilejul referendumului pentru adoptarea actualei Constituții, când scrutinul s-a desfășurat pe parcursul a două zile - n.r.), când alergam noi pe străzi şi prin comune după alegători. Cine e interesat ca ţara lui să meargă bine, să aibă un sistem constituţional pus la punct, să rezolve problemele de care ne-am lovit în perioada asta face efortul să iasă la vot. Dacă nu există interes, putem noi să facem şi o săptămână, că tot nu vor veni", spune Ilie Sârbu. Antonescu: "Vom vedea" Părintele viitoarei Constituții este, însă, de altă părere. La reînceperea lucrărilor Comisiei Constituante, care s-a reunit astăzi la Parlament, Crin Antonescu a subliniat că la nivelul USL nu s-a stabilit dacă referendumul de revizuire va avea loc pe parcusul unei singure zile sau pe parcursul a două zile. "În conformitate cu Legea referendumului, data trebuie stabilită de către Parlament. Nu suntem în acea fază, suntem abia la începutul acestui parcurs", a susţinut Antonescu, conform mediafax.ro. El a spus că în declaraţiile de la sediul USL s-a făcut referire la posibilitatea organizării referendumului pe parcursul a două zile, şi nu la o decizie în acest sens. "S-a vorbit despre faptul că toate prevederile şi toate recomandările atât ale Comisiei de la Veneţia, cât şi ale Curţii Constituţionale din România permit şi varianta cu două zile. Vom vedea", a mai afirmat Antonescu. Organizarea unui referendum pe două zile ar oferi mai multe șanse pentru întrunirea cvorumului de prezență de peste 50% din totalul alegătorilor, fără de care referendumul nu este valid.