Igiena în exces distruge sistemul imunitar

Igiena în exces distruge sistemul imunitar

Copiii şi tinerii care folosesc regulat săpunuri antibacteriene care conţin triclosan sunt predispuşi la alergii, în special la polen, potrivit unui studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan.

De asemenea, expunerea îndelungată la bisphenol-A(BPA), o substanţă care se găseşte în substanţele de curăţat folosite în gospodărie, slăbeşte sistmul imunitar al adulţilor.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat concentraţiile de triclosan şi BPA din urina participanţilor şi au comparat rezultatele cu nivelul anticorpilor, care poate indica prezenţa alergiilor.

"La persoanele de peste 18 ani expuse regulat la BPA am constatat un nivel mai mare de anticorpi, ceea ce indică o slăbiciune a sistemului imunitar. De asemenea, copiii şi tinerii cu o concentraţie mare de triclosan în urină au un nivel crescut de anticorpi. Folosirea săpunurilor care conţin triclosan, igiena exagerată poate distruge şi bacteriile benefice pentru dezvoltarea sistemului imunitar", a declarat Erin Rees Clayton, autorul studiului.

Triclosanul este o substanţă chimică folosită în special la fabricarea săpunurilor antibacteriene, pastei de dinţi, iar BPA intră în compoziţia maselor plastice, precum şi a altor substanţe folosite în gospodărie.

Ne puteți urmări și pe Google News