Iaşiul, transformat în "Mecca" tarabagiilor

Iaşiul, transformat în "Mecca" tarabagiilor

În locul târgoveţilor de altădată, la Iaşi au sosit sute de tarabagii cu marfă din China şi Turcia, dar şi producători autohtoni, care profită de sosirea în oraş a miilor de pelerini veniţi să se închine la moaştele Sf. Parascheva.

"Târgul de Toamnă", "Sărbătoarea Vinului" şi "Târgul meşterilor şi meşteşugurilor tradiţionale din Moldova" au fost deschise astăzi şi pot fi vizitate până duminică.

Comercianţii şi-au instalat tarabele în zone centrale, pe strada Lăpuşneanu, Hala Centrală - strada Palat- Splai Bahlui, şi au expus cam aceleaşi produse, diferenţa fiind dată doar de dibăcia fiecăruia în a negocia cu clientul.

"Mâncarea e baza, hainele sunt fudulie"

Ne puteți urmări și pe Google News

În căutare de chilipiruri, localnicii au ieşit la cumpărături încă de dimineaţă, şi au dat o raită pe la târgurile din centrul oraşului. Mulţi s-au mulţumit doar cu privitul întrucât doar câţiva comercianţi acceptă să mai lase din preţuri.

Pe final o să ceară mai puţini bani ca să nu rămână cu marfa pe tarabe, aşa se întâmplă în fiecare an. Dacă ne uităm la preţuri şi la portofel, mâncare e baza, hainele sunt fudulie. Munceşti o lună şi dacă îţi pui mintea la un târg de ăsta cheltui toţi banii", spune Mihai Onica, în vârstă de 49 de ani.

Comercianţii au încins grătarele pe esplanada de la Hala Centrală, unde are loc "Sărbătoarea Vinului". Mirosul îmbietor al bucatelor care sfârâie pe grătar îi atrage în zonă pe pofticioşi, iar platourile cu bunătăţi care se vând la suta de grame fac cu ochiul gurmanzilor.

Un polonic cu pastramă de oaie pregătită la ceaun costă 6 lei, micii se vând cu 2 lei bucata, o sută de grame de scăriţă de porc costă 4 lei iar o frigăruie costă în jur de 5 lei.

Târgul Blănarilor

În spatele Hălii Centrale sunt amenajate corturile producătorilor de haine de blană şi de piele. Hainele de blană expuse costă între 1.200 şi 2.000 de lei, preţurile la hainele de piele pornesc de la 350 de lei, o căciulă de blană costă între 120 şi 220 de lei iar căciulile de astrahan se vând cu 80 până la 150 de lei.

La corturile amplasate pe traseul strada Palat - Splai Bahlui se găsesc tot felul de produse, de la porumb fiert la 4 lei şi colaci secuieşti la 10 lei bucata până la amulete chinezeşti la 5 lei, bijuterii din India şi argintărie lucrată de ţigani, mănuşi, căciuli şi eşarfe la 25 sau 30 de lei, veselă, lenjerii de pat, perne şi covoare ţărăneşti.

Astăzi, în intervalul 18.30 - 21.00, municipalitatea a pregătit pentru locuitorii din cartierele Alexandru cel Bun şi Dacia momente de dans şi street-acting, iar pe 14 octombrie, în Piaţa Palatului, vor cânta Iris şi Alex Velea, iar după concert va fi şi un foc de artificii.