Ianukovici face şi desface Constituţia

Ianukovici face şi desface Constituţia

Liderul ucrainean vrea puteri sporite şi cere modificarea legii fundamentale, a cărei formă actuală a fost propusă şi susţinută chiar de el în 2004.

Liderul de la Kiev, Viktor Ianukovici, a cerut, ieri, amendarea Constituţiei şi consolidarea prerogativelor prezidenţiale, după ce în urmă cu şase ani el însuşi a orchestrat eforturile de reducere a puterilor şefului statului pentru a-i submina poziţia rivalului său Viktor Iuşcenko.

"Văd o nouă Ucraină, un stat cu un sistem politic stabil şi sunt pregătit să propun societăţii o formulă pentru a atinge acest obiectiv", a declarat Ianukovici într-un discurs rostit de Ziua Naţională.

"Asta înseamnă un preşedinte puternic care dispune de puteri reale pentru a coordona şi controla implementarea reformelor-cheie şi a cursului strategic al ţării", a explicat acesta.

La cheremul majorităţii

În decembrie 2004, Ianukovici, pe atunci premier cu o largă susţinere parlamentară în spate, a reuşit să obţină amendarea legii fundamentale în sensul reducerii semnificative a prerogativelor pre şedintelui.

Pro-europeanul Viktor Iuşcenko tocmai fusese validat în prima funcţie în stat după un scrutin controversat în care Ianukovici, potrivit justiţiei ucrainene, ar fi comis fraude electorale uriaşe. Amendamentele au intrat în vigoare în martie 2006, limitându-i lui Iuşcenko ambiţiile reformatoare şi, în final, pecetluindu-i soarta politică.

Fosta sa rivală în prezidenţialele de la începutul acestui an, Iulia Timoşenko, acum lidera opoziţiei ucrainene, l-a acuzat pe Ianukovici că îndreaptă ţara spre un regim totalitar, în pofida promisiunilor electorale că va menţine Ucraina pe un traseu democratic.

Consilierii lui Ianukovici au explicat că preşedintele are nevoie acum, mai mult ca niciodată, de competenţe sporite pentru a putea duce la bun sfârşit o serie de reforme nepopulare, precum majorarea preţului gazelor naturale destinate consumului casnic şi revizuirea sistemului de pensii, măsuri impuse de Fondul Monetar Internaţional.

Dacă amendamentele adoptate în 2004 vor fi eliminate, Ianukovici ar avea, printre altele, puterea să numească miniştri în guvern, la fel ca preşedintele Rusiei sau ca liderii multor foste republici sovietice, scrie Reuters.

Un prim demers de amendare a Constituţiei a eşuat luna trecută, după ce două formaţiuni care îl susţin în parlament pe Ianukovici, comuniştii şi blocul Litvin, au refuzat să îi dea girul.

Legislativul de la Kiev a fost de acord, după avertismentul ferm dat de cele două partide, să reexamineze iniţiativa în cursul lunii septembrie.

Ianukovici, un politician pro rus, a dat însă asigurări în discursul de ieri că aderarea la UE rămâne principala prioritate a ţării, în pofida apropierii vădite de vecinul de la est. El a subliniat că UE are de câştigat de pe urma bunelor relaţii ruso-ucrainene.

Ne puteți urmări și pe Google News