Hunedorenii din colegiul 3, interesaţi de viitorul deputat
- Adam Popescu
- 5 decembrie 2010, 22:34
Alegerile parţiale din Colegiul Nr. 3 din judeţul Hunedoara s-au desfăşurat astăzi fără incidente majore.
Alegătorii din Călan, Haţeg, Ţinutul Pădurenilor şi Ţara Haţegului au venit la urne pentru a desemna un deputat, după decesul lui Ioan Timiş. Dacă la primele ore ale zilei de vot prezenţa la urne era destul de slabă (abia 22 la sută, la ora 14.00), alegătorii din colegiul amintit au ieşit în număr mai mare la urne după-amiaza şi seara astfel că, după închiderea secţiilor de votare, Biroul Electoral de Circumscripţie Hunedoara a comunicat o prezenţă la vot de 48,27 la sută (36,28 la sută în mediul urban, 54,36 la sută în mediul rural)
Din cei opt candidaţi care şi-au disputat mandatul, patru au reprezentat partidele parlamentare: Mariana Câmpeanu (PNL), Daniel Răducanu (PDL), Liliana Ţolaş (PSD+PC) şi Fulop Bela (UDMR). Cu ocazia scrutinului a fost testat un sistem informatic menit a preveni votul multiplu.
Deficienţe
Situaţia din Colegiul Nr. 3 aduce în atenţie un dezavantaj al votului uninominal: alegerile pentru postul de deputat ar putea provoca alegeri locale, în ianuarie sau februarie 2011, în alte localităţi hunedorene: oraşul Haţeg şi comuna Baru. Primarii de aici - Nicolae Timiş (fratele deputatului decedat), respectiv, Daniel Răducanu, sunt candidaţi pentru mandatul de deputat.
Alegerile de astăzi au presupus organizarea a 133 de secţii de votare şi tipărirea a 54.000 de buletine de vot. Costurile totale ale scrutinului se ridică la 1,5 milioane de lei (aproximativ 350.000 de euro).
La alegerile parţiale de astăzi a fost folosit un soft care împiedică votul multiplu. Este prima dată când acest soft este folosit în afara Bucureştiului. În acest sens, scrutinul a fost supravegheat de o echipă a Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS), coordonată de către şeful instituţiei, generalul Marcel Opriş. Potrivit prefectului de Hunedoara, Attila Dezsi, softul a fost instalat pe calculatoarele din cele 133 de secţii de votare, existând şi un cititor de date.
În condiţiile în care disputele din parlament se decid, de multe ori, la doar câteva voturi diferenţă, alegerile parţiale din Colegiul Nr. 3 sunt o miză extrem de importantă pentru fiecare partid parlamentar. Acest lucru s-a observat şi din atitudinea liderilor PNL, PSD şi PDL.
Liberalul Crin Antonescu a venit la Haţeg de două ori pentru a o susţine pe Mariana Câmpeanu. Victor Ponta a declarat de mai multe ori că nu acceptă o înfrângere a PSD în parţialele de la Haţeg, în timp ce PDL-iştii au racolat un liberal, pe Daniel Răducanu, după ce au constatat că nu dispun de niciun alt posibil candidat cu şanse reale de reuşită în colegiul amintit.