Evenimentul Zilei > Social > HUIDUIELILE la proteste te-ar putea trimite la ÎNCHISOARE. APADOR-CH, APEL către Ministerul de Interne!
HUIDUIELILE  la proteste te-ar putea trimite la ÎNCHISOARE. APADOR-CH, APEL către Ministerul de Interne!

HUIDUIELILE la proteste te-ar putea trimite la ÎNCHISOARE. APADOR-CH, APEL către Ministerul de Interne!

APADOR-CH cere Ministerului Afacerilor Interne clarificarea sau eliminarea unor propuneri din proiectele de modificare a legilor din domeniul ordinii publice care ar putea permite, prin ambiguitate, "abuzuri pe care organele de ordine ar putea să le facă la adresa cetăţeanului".

Printre exemplele de iniţiative controversate de modificare a legilor poliţiei, APADOR-CH enumeră propunerea de incriminare şi pedepsire cu închisoare de la trei luni la un an pentru fapta de a „întrebuinţa cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene” la adresa organelor de ordine.

MII DE OAMENI s-au strâns în Piața Victoriei, printre care Dacian Cioloș și Raluca Prună. PRIMELE INCIDENTE și reacția ministrului Educației

 

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) spune că propunerea este atât de largă şi de vagă încât orice gest sau cuvânt care nu i-ar plăcea poliţistului ar putea fi calificat drept comportament infracţional, respectiv ultraj, potrivit mediafax.ro.

"Spre exemplu, în cadrul unei adunări publice, nemulţumirea, protestul se exprimă şi sub forma unor huiduieli. Potrivit textului de lege propus, aceste huiduieli pot fi interpretate de poliţist drept «cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare», astfel că toate persoanele participante la acea adunare publică pot deveni autori ai infracţiunii de ultraj. În prezent, în art. 257 din Codul penal este incriminată o formă a ultrajului verbal, şi anume ultrajul comis prin ameninţare. Ameninţarea este o faptă mai gravă decât «jignirea» şi de aceea sancţionarea penală a celui care ameninţă un poliţist se justifică prin pericolul unei astfel de fapte. Dar, altul, mai scăzut, este pericolul unor «gesturi, cuvinte sau expresii jignitoare»", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei neguvernamentale, remis marţi Mediafax.

MAI, pachet legislativ pentru a întări siguranța polițiștilor și cetățenilor

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un pachet legislativ care are rolul să întărească siguranţa poliţiştilor şi a cetăţenilor.

Pachetul legislativ presupune completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Astfel, una dintre modificările aduse vizează şi locatarii gălăgioşi, care nu dau muzica mai încet, chiar dacă poliţiştii i-au vizitat de câteva ori în aceeaşi noapte şi au aplicat avertismente sau amenzi. Potrivit noului proiect, aceste persoane riscă până la doi ani de închisoare.

O altă prevedere a pachetului de legi propus dezbaterii de Ministerul Afacerilor Interne arată că întrebuinţarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: