Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. Visul unui jurnalist
Horoscopul lui Dom’ Profesor. Visul unui jurnalist

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Visul unui jurnalist

Pe 18 iunie s-au născut Sir Paul McCartney, Isabella Rosselini, Miklos Horthy, Gheorghi Dimitrov, Edouard Daladier, Raffaella Cara, Ion Zubaşcu, Ştefan Preda, Ligia Macavei.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Leontie, Ipatie, Teodul şi Erasm. Dezlegare la ulei şi vin.

Nimic în „kalendar”.

În Uma (ummah), lumea islamului, începe Ramadamul. Sigur, cu unele diferenţe, de la ţară la ţară şi la ramura islamică respectivă. Există un tabel al Sehr-o-Iftar pentru fiecare ţară cu ora exactă de la care trebuie început postul total şi ora la care se termină. Sigur, călătorii, bătrânii, femeile însărcinate, sau la ciclu, sau bolnavii cronici, gen diabet, sunt exceptaţi de la post, dar trebuie să dea dovadă de discreţie când mănâncă sau beau, să nu o facă provocator, în văzul celor care postesc. Pe de altă parte a opta lună din calendarul islamic în care se posteşte, sunt rugi suplimentare pe lângă cele cinci zilnice şi se fac acte de caritate, ei bine, luna începe la Luna nouă, care a fost pe 16-17 iunie. Dar, Consiliul Superior Islamic a hotărât ca Ramadamul 2015 să înceapă astăzi, 18 iunie, joi. Pentru ca mîine, vineri, să fie zi de rugăciune şi ghidare spirituală.

Ca sfat personal, din experienţa mea, este bine să-i ocoliţi pe islamicii înfocaţi care fumează. Pentru că trebuie să se abţină de la fumat o zi întreagă, devin foarte nervoşi!

Bun, nu despre Islam şi Ramadam vreau să vă povestesc, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, o s-o fac altă dată – ci despre visul unui jurnalist. O poveste adevărată pe care am auzit-o la Boston. O poveste din a doua jumătate a secolului XIX, când ziarele erau unicul mod de informare al publicului larg.

Pe jurnalist îl chema Byron Somes şi era de serviciu în noptea de 27 spre 28 august 1883 la redacţie, la prestigiosul ziar „Boston Globe” unde era redactor. De obicei, noaptea veneau telegrame din insulele Pacificului dar şi din Sumatra, Japonia, Indochina, Australia unde era zi plină. În acea noapte, nimic!

Aşa că Somes s-a lungit un pic pe canapeaua din redacţie… şi s-a trezit plin de sudoare. Avusese un coşmar înspăimântător! Se făcea că zbura prin aer, desupra unor insule scăldate de soarele Sudului. Dar, vai, paradisul devenise infern. Mai mulţi vulcani erupeau şi făceau un zgomot îngrozitor. Apoi, deodată, o explozie, cea mai mare din istoria omenirii

Redactorul se aşează la un birou şi bate repede ceea ce îşi aminteşte din visul lui la o maşină de scris Remington no. 2, o noutate pe atunci, astăzi o comoară pentru un colecţionar.

Apoi realizează că nu se simte bine deloc. Coşmarul, somnul incomplet… scrie pe prima pagină „important” şi pleacă acasă, fără să vorbească cu nimeni. Byron Somes chiar se simţea rău.

Pe 28 august 1883, pe la ora prânzului, nu se ştie ora exact, deoarece nimeni nu a supravieţuit, vulcanul Krakatoa a explodat provocând cel mai mare dezastru natural din istoria scrisă a umanităţii. Au murit atunci circa 40.000 de oameni, în cele mai oribile feluri, majoritatea strivită de valurile tsunami. Dar dezastrul a fost mai ales ecologic, poluarea cu pulberi, metale şi bioxid de carbon şi sulfuri a fost estimată cât cincizeci de ani de producţie globală industrială sălbatică. S-a instalat o „iarnă de poluare” de circa zece ani. Prin nu se ştie ce minune redactorul din Boston fusese martor ocular la eveniment.

În ziua următoare, Byron Somes s-a simţit în continuare rău, parcă fusese golit de energie şi nu s-a dus la redacţie.

La „Boston Globe” se adunau veşti alarmate. Rapoarte ale savanţilor arătau o activitate extraordinară a seismografelor. Apoi au venit şi primele veşti din Batavia, care localizau catastrofa la Krakatoa.

În cel moment cineva găseşte paginile scrise de Somes. Exact ceea ce trebuia. Aşa că, pe 29 august, „Boston Globe” iese cu un editorial de prima pagină despre dezastrul de la antipozi, text bazat pe descrierile făcute de Byron Somes. Lumea presei este uimită şi nu are ce să facă decât să reproducă informaţiile date de Globe. Altele nu aveau!

Un curier vine acasă la Byron Somes, trimis de redactorul şef, că să obţină şi alte amănunte, sau să-i dea sursa. Toată lumea cerea amănunte, ediţii suplimentare şi numai „Boston Globe” se pare că le deţinea!

Byron Somes se albeşte la faţă: „a fost un vis” spune încet. Apoi se îmbracă şi clătinându-se uşor pleacă la redacţie. Redactorul a avut probleme de echilibru cam încă trei luni de zile. Parcă chiar zburase până în Sumatra şi acum plătea cu vitalitatea proprie.

La redacţia ziarului „Boston Globe” e mare nenorocire. Ce să facă, cum să procedeze. Să dea o dezminţire… să spună că a fost doar un vis – ar fi ruinat definitiv şi pentru totdeauna respectabilitatea ziarului! Se hotărăsc să aştepte telegramele de la faţa locului.  

Byron Somes îşi dă demisia şi pleacă să zacă acasă la el. Peste trei zile vine la el redactorul-şef şi îi rupe demisia, demonstrativ. Începuseră să soseacă informaţiile de la faţa locului, de la Krakatoa. Toate confirmau, până în cel mai mic amănunt, visul lui Byron Somes!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi tare mi-ar fi plăcut să trăiesc în a doua jumătate a secolului XIX!

Şi vă rog ceva frumos, nu pe voi dragi lupi, padawani şi hobbiţi, voi ştiu că sunteţi civilizaţi şi bine crescuţi, pe ceilalţi îi rog. Nu vă mai luaţi de jurnalişti, nu-i mai corectaţi (este o boală psihică, sindromul nu-ştiu-cum), nu-i mai jigniţi, nu sunt egalii voştri, ei au un vis!

BERBEC   Poţi primi o veste, sau o informaţie, care îţi face plăcere. Unii dintre Berbeci pot primi veşti bune de la părinţi, copii, rude, sau prieteni, în legătură cu o sărbătoare, un eveniment.

Lasă lucrurile să se întâmple. Este bine să amâni tot ce este nou şi neînceput, mai ales în a prima parte a zilei. Ar trebui să fie o zi liniştită, în care poţi înregistra realizări cu dinamică pozitivă, atât în mijloace financiare cât şi în trăiri existenţiale.

TAUR   Lucrurile nu par să mergă în sensul dorit de tine. Nu te supăra, nu regreta, nu pierde timpul, încearcă să pui în aplicare planul „B”. Dacă te-ai gândit din timp la o soluţie de rezervă!

Totodată, în afaceri, realizezi că este greu să ramâi obiectiv, mai ales în această perioadă de timp în care păpuşarii işi scriu scenariile pentru viitor. O perioadă complexă, dar care perioadă nu este complicată ?! În această perioadă, astăzi sau în curând, ţi se cere din nou ajutorul, de către un prieten, poate din zodia Racului, în orice caz semn de apă.

GEMENI   Azi armonia şi puterea verii te ajuta să-ţi înţelegi mai exact propria personalitate, limitele, calitatile. Este o zi de reflecţie în care este bine să te limitezi la activităţile obişnuite.

La serviciu, în orice domeniu ai activa, astăzi nu este indicat să te laşi ghidat de simpatia pentru cutare sau cutare coleg. Fără să fii mitocan, poţi să refuzi cu multă graţie. Cel mai probabil este vorba de un împrumut „până după Petru şi Pavel”. Nu este vorba de meschinarie ci de poziţia stelelor care te sfătuiesc să nu amesteci astăzi plăcutul cu utilul.

RAC  Cine se trezeşte de dimineaţă, aceluia îi este somn. Aceasta e toată filozofia şi ar fi bine să-ţi cruţi forţele, mai ales dacă lucrezi pentru persoane care nu îţi recompenseză eforturile!

Evită lucrurile importante, schimbările de strategie şi întâlnirile hotărâtoare. Ca direcţie principală a dezvoltării viitorului, configuraţia astrologică indică păstrarea unui statu quo şi acumulări sigure, dar lente. În ziua în discuţie,  urmăreşte cu atenţie banii pe care trebuie să-i încasezi, ca să nu ai întârzieri.LEU   Vrei să pari mai tare şi mai important decât eşti. Este foarte bine, pentru că aparenţele conteaza, dar nu ţi-ai ales bine momentul! Azi e o zi densă şi cei din jur nu au timp pentru tine!

O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în ideea că se pot finaliza vechi proiecte şi idei. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate, chiar dacă crezi că eşti leu-paraleu. Dedică ziua familiei, cuplului şi încearcă să descifrezi relaţiile şi scopurile fiecărui membru al familiei. Oferă-le ajutorul.

FECIOARĂ    O zi dureroasă, la propriu şi figurat. Pe unii din zodie îi doare capul, pe alţii buzunarul! Nu ai bani câţi îţi trebuie, dar să ştii că cel mai tare astăzi se plâng miliardarii! Nu au bani!

Evită astăzi discuţiile seriose şi strategice cu femeile. Cu un compliment bine plasat poţi schimba cursul discuţiei. Nu da curs propunerilor extravagante, odihneşte-te şi relaxează-te. O carte bună sau un film interesant pot crea un climat confortabil. Ceea ce s-a pierdut se va găsi. Regăseşti fie un obiect pierdut, fie ceva ce ai rătăcit, poate chiar sentimente sau trăiri.

BALANŢĂ  Încerci să faci uz de relaţii şi pile. Nici nu poţi altfel, pentru că climatul de corupţie generalizată a cuprins toate planurile societăţii. Ţi-e scârbă, dar este vorba de interesul tău!

O informaţie în legătură cu nişte bani, dar nu spera că se rezolvă imediat. Toată perioada este sub semnul, care, de fapt, nici nu este negativ, al amânării şi al întârzierii. Urmează-ţi intuiţia, prima gândire, prima impresie. Astăzi lasă analizele sofisticate pe altă dată. Este bine sa eviti, daca poti, subiectele cu caracter emotiv.

SCORPION   Norocul îţi este astăzi prietenul cel mai bun, care te ajuta sa treci peste obstacole si dificultati fără să faci prea mult efort. Dar atenţie la ce-ţi doreşti – sa nu fie un dar otrăvit!

În prezent ai ajuns într-o poziţie pe care o consideri echilibrată, dar vai, foşgăiala din jurul tău îţi atacă temeiul. Încă o dată, nu este nimic acut sau foarte ameninţător, dar picătura chinezească începe să cadă… Nici chiar prietenii apropiaţi nu te pot ajuta, mai curând strică decît folosesc. Horoscopul arată că eşti singur, ca un drumeţ în calea lupilor. Dar, „nu mor caii, cînd vor câinii”! Soluţia este disimularea inteligentă.

SĂGETĂTOR  Stelele te favorizeaza în achiziţionarea unor obiecte de îmbrăcaminte de sezon, pe care o să le porţi cu plăcere, pentru ca iţi stau bine. Atenţie, vara sunt indicate numai inul şi bumbacul!

Atenţia îţi este atrasă de nevoia de a stabili şi/sau tranşa anumite chestiuni între tine şi un prieten. Configuraţia astrologică arată că ai toate şansele de reuşită, dar nu trebuie să întreci măsura, folosindu-te de influenţele favorabile. Ai, de asemenea, o dorinţă de a vorbi cu persoane care să ştie să te asculte şi să te înţeleagă.

CAPRICORN  Poţi să rezolvi problemele de serviciu, sau sentimentale, fără să te laşi intimidat sau deranjat de bruiajul celor din jur. Siguranţa personală e scopul tău în viaţă, eşti un supravieţuitor!

Pe de altă parte carisma ta este în creştere şi poţi avea o serie de succese sentimentale. Dragostea este bine aspectată, interesul tău pentru acest domeniu are o dinamică pozitivă. Proiectele începute mai ales dimineaţa, dar şi după ora amiezii, au toate şansele să fie benefice. Puterea verii îţi aduce noroc în afaceri şi în dragoste.

VĂRSĂTOR  Astăzi ai nevoie de iscusinţă ca să echilibrezi o activitate prea densă cu lipsa de acţiune. Adică trebuie să mediezi într-un anturaj haotic, în care fiecare trage în direcţii diferite!

Cu toate că ţi se propun diferite proiecte interesante, trebuie să analizezi cu atenţie substratul fiecărei afaceri în parte. Uneori o activitate ce pare foarte profitabila poate să atragă intervenţia unor persoane puternice, dar nemulţumite de ceea ce se întâmplă. Adică, pentru câţiva dolari în plus te căptuşeşti cu „posibili ostili” de mai multe milioane de dolari. Prudenţa, vigilenţa şi un dram de viclenie te pot scuti de necazuri în perioada menţionată!

PEŞTI  Te simţi bine, odihnit, treburile tale par că sunt pe cursul cel bun. Este acalmie, ochiul furtunii. Profită de linişte ca să rezolvi o parte dintre problemele tale personale. Nu amâna!

Dacă eşti obligat să joci în continuare piesa asta de teatru care se numeşte viaţa zilnică trebuie să faci ca simţămintele tale să nu fie evidente. Zâmbeşte şi dă-te foarte ocupat. Din fericire numai prima parte a zilei este drastică şi dramatică, începând de la prânz lucrurile se înviorează, urmare unei veşti. Seara plăcută, favorabilă distracţiei, spectacolelor, dragostei.