În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Sergie Mărturisitorul şi Glicheria. Este dezlegare la pește.

Nimic în „kalendar”!

Vă promiteam ieri, dragi lupi, padawani și hobbiți că o să discutăm puțin despre planetele retrograde. Nici nu se putea să aleg o zi mai bună, vineri, 13! Despre această superstiție europeană și americană am mai discutat și altă dată. Dacă nu știați, teama de vineri, 13, are și o denumire științifică se cheamă ”paraskevidekatriaphobia” cred că din grecește. Este o superstiție, îmi spun eu, cu mult curaj. Totuși statistica arată că vineri 13, au avut loc, în istorie cu 31,2% mai multe evenimente negative decât în oricare dintre celelate zile ale calendarului. Carl Gustav Jung a studiat și acest aspect, nu numai astrologia și a găsit o suspectă înclinație a psihicului uman să facă ca profețiile negative să se împlinească. Paranoia bine temperată a fiecăruia dintre noi?

Dar să revenim la subiect: planetele retrograde. În primul rând să vă anunț că acum sunt numai patru planete retrograde: Mercur, Marte, Saturn și Pluton. Jupiter și-a reluat mișcarea directă pe 10 mai.

În Universul local, pe aici și până la vreun miliard de ani lumină în jur, preț de multe galaxii, cât am putut noi, oamenii, să cuprindem, domnește mișcarea în sensul acelor de ceasornic. Este o mișcare pozitivă, de înaintare, de expansiune. Cu excepții mici, foarte mici, toate corpurile cerești se mișcă în sensul acelor de ceasornic. Și în Sistemul Solar este la fel. Totuși oamenii, poate de zeci de mii de ani, au observat că stelele care nu clipesc, planetele, uneori stau una, sau câteva nopți nemișcate pe cer, apoi o pornesc înapoi, invers.

Este un fenomen de mecanică cerească datorat orbitelor concentrice ale planetelor și ale timpului diferit în care planetele efectuează o revoluție.

În astrologie se spune că planetele devin ”retrograde”. Corect ar fi să se spună că au o ”mișcare aparentă retrogradă”. Iar timpul în care parcă stau nemișcate, planetele se spune că sunt în ”stație”. În tabelele de efemeride mișcarea retrogradă a unei planete este notată cu R, iar revenirea la mișcarea directă, cu D. Numai Soarele și Luna nu au mișcare retrogradă. Studiind mișcările retrograde ale planetelor astrologii din secolul al II-lea înainte de Hristos au ajuns la concluzia că Pământul se învârtește în jurul Soarelui. Ei știau din secolul IV, înainte de Hristos, că Pământul este rotund, o imensă sferă. Dar prostimea nu i-a crezut, mai mult i-a invinuit de blasfemie și erezie, așa că astrologii au tăcut din gură și s-au retras în observatoarele lor, în turnurile de fildeș. Dar, știau și mărturie sunt ”Ierarhiile Cerești” lucrare monumentală, parțial pierdută, scrisă de marele matematician (”mathematicus” în acele timpuri însemna astrolog) Hipparchus din Niceea, în secolul II înainte de Hristos.

Faptul că o planetă este retrogradă nu este așa de rar, ba din contră. Iată:

Pluton este în mișcare retrogradă o jumătate de an, dintr-un an întreg. Neptun și Uranus sunt în mișcare retrogradă patru-cinci luni pe an. Saturn și Jupiter retrogradează în jur de patru luni pe an. Marte este în mișcare retrogradă circa două luni, odată la doi ani, iar Venus cam 40 de zile la un an și jumătate. Mercur retrogradează cam de trei-patru ori pe ani cu perioade cuprinse între 19 și 23 de zile.

Dar ce înseamnă acest lucru? Eu o să vă spun ceea ce știu, în interpretarea astrologiei creștine, clasice științifice, teoria ciclurilor și a conjuncțiilor Saturn-Jupiter, adică zodiac tropic, case egale, cheile papei Urban. Ei bine, bunul papă Urban a lăsat cui trebuie 999 de fraze, sintagme, paragrafe, care constituie ”Corpus Astrologicus”. 777 paragrafe sunt pentru horoscopul nativ și 222  pentru prognoze. Sunt cam o mie două sute de pagini, scrise la un rând. Vă dați seama că nu o să mă apuc să public unul dintre cele mai bine păzite secrete ale Vaticanului, dar pot să amintesc că bunul papă Urban era de părere că mișcarea retrogradă micșorează forța planetei respective și aduce în prim plan trecutul, amintirile, probleme din trecut. Asta-i tot, nu moare nimeni!

Având în vedere că Marte și Saturn sunt retrograde în Săgetător, Mercur în Taur și Pluton este retrograd în Capricorn, ce puteți să spuneți, domniile vostre, dragi lupi, padawani și hobbiți despre respectivele zodii?

Acum am treabă, nu glumă, am primit de la un fin al meu o problemă de nota zece. El lucrează la un mare cotidian din Washington, de la el mai am unele informații hush-hush și îmi cere și el o părere, o analiză. Directorul lui și cu doi mari editori au hotărât să dezgroape ”Zodiac File”. Fabulos subiect, mulți mari jurnaliști celebri și-au rupt maxilarele în această nucă prea tare. Întrebarea pe care mi-o pune redația cotidianului în multe sute de mii de exemplare, este dacă misteriosul criminal în serie, ”Zodiac” a fost un astrolog și de ce folosea simbolurile astrologice, ca un cod și ce însemnau. Zodiac nu a fost prins niciodată, probabil că a murit de bătrânețe. Am eu bănuielile mele, am studiat problema acum, iată, multe zeci de ani, dar nu aveam materialul documentar detaliat primit, prin curier, din State. Haide să vedem!

Dacă o să primesc permisiunea o să vă fac părtași și pe domniile voastre de investigația Zodiac, dragi lupi, padawani și hobbiți, deocamdată exclusivitatea este a redacției din Washington, dar lucrurile se schimbă, pentru că, mereu, mâine, este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  Eşti în formă, dar trebuie să eviţi excesele, în special efortul fizic prelungit. Fii mai prudent, este vineri, 13. Superstiție, sau nu, ține necazurile departe, nu trage tigrul de mustăți! O veste mai pe seara, dar nimic interesant, pâna la urma. Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Nimeni nu te obliga să le faci pe toate impecabil şi în timp record. Dar trebuie să te străduieşti mai mult, aşa, pentru imagine si posibilele laude pe care poti sa le primesti! Stelele te avantajeaza astazi in relatiile cu semnele de pamant si foc. Este bine sa ocolesti nativii nascuti sub semne de aer si apa.

TAUR  Prudenţa şi diplomaţia trebuie să te caracterizeze astăzi, fiind comportamentul oficial preventiv la serviciu şi faţă de anturaj, în general. Dedică ziua lucrurilor obişnuite, e vineri, 13. Dar, pe total, zi bună în care nu te mai doare capul, nici la propriu, nici la figurat. Necazurile au trecut, de azi norocul îţi surâde din nou! Nu te repezi să tragi concluzii după ce ai evaluat situaţia cateva minute, lasă decizia până mâine, că noaptea este un sfetnic bun! O zi bună, după cum spuneam. Te-ai mai liniştit după grijile din ultimul timp. Trebuie sa-ţi adaptezi şi regimul alimentar şi totul va fi bine! Astăzi este o perioadă care te avantajează, mai ales în dragoste.

GEMENI  Comunicarea e punctul tău forte, dar astăzi nu trebuie să insişti prea mult cu această abilitate. Pentru ca să nu-i zăpăceşti pe cei din jur cu dinamismul tau şi să dai naştere la confuzii! Foloseşte ziua ca să pui ordine în afacerile tale sentimentale. Ai timp, in sfârşit, să stai de vorba îndelung cu prieteni pe care nu i-ai vazut de mult şi pentru care eşti gata să pui masa. Astăzi poţi primi o informaţie despre un loc de muncă mai civilizat, intr-o atmosferă mult mai placută, cam cu acelaşi salariu. Dai vrabia din mână? Evită, pe cât poţi, grijile şi enervarile, nimic nu este mai important pentru sănătate decat o judecata clara şi echilibrul interior. O zi blânda fata de tine, pe care o meritai dupa nopţile cam nedormite din ultima vreme.

RAC   Astăzi poți convinge pe cineva din jurul tău de justețea opiniilor tale, chiar dacă este vineri, 13. Așa poți să-ți faci aliați prețioși, pe rând, câte unul odată! Dar, tu nu promite nimic! Dimineaţa este dedicată in special lucrarilor urgente in care vei risipi multă energie. Stelele favorizează o seara relaxantă şi odihnitoare. Mai multa prudenta nu a stricat nimanui. Mari iubitori de natură sau de spaţii largi, o parte din nativi vor decide să plece la cumpărături. Probabil că preţurile vă vor descuraja, dar nu cred că o să renunţaţi. Alternativa este un DVD acasă, sau un cinematograf 3D – care nu este o idee rea. Ferește-te de prietenii sau relaţii noi, aspectele nu te avantajează.

LEU  Conjunctura favorizează nativii care activează în media, comerţ, transporturi, educaţie şi turism. Ai dori să obţii mai mult de la viață!  Fii calm şi prudent şi nu uita că este vineri, 13! Te simţi în formă, doar puţin obosit, iar la serviciu lucrurile par că merg mai bine. Horoscopul iţi arată că astăzi nu trebuie să incepi nimic nou, mai ales in domeniul serviciului, sau să faci cheltuieli exagerate. Astăzi, chiar dacă nu prea îţi convine, este bine să asculţi sfatul bun al unui senior din familie. Aşa poate o să eviţi decepţiile. Stai undeva unde este… bine! La proprie şi la figurat! Poziţia lui Venus indică prieteni noi şi viitoare petreceri reuşite.  Abordarea sistematica a situatiei iti furnizeaza datele necesare rezolvarii ei. Partea proasta esta ca nu depinde de tine prea mult!

FECIOARĂ   Astăzi eşti bine-dispus şi ai o mare putere de muncă, dar te apasă grijile. Ai griji, deci exiști! Azi poţi primi un răspuns parțial pentru una dintre problemele la care te gândeşti mult. Eşti avantajat dacă cauţi să ieşi în evidenţă la locul tău de muncă. Astăzi ai uşurinţă în exprimare. Regaseşti un obiect pe care l-ai crezut pierdut. Sinceritatea şi spontaneitatea ta cuceresc imediat, doar ai tot interesul să fi plăcut de colegii de la serviciu. Lucrurile sunt foarte clare şi simple dacă doreşti să te simţi bine astăzi. Zâmbeşte şi soarele va străluci din nou! Nu e greu! „Festina lente”, grăbeşte-te încet, sau graba strica treaba.

BALANŢĂ   Astăzi ai un debit verbal prea mare. Fii clar şi concis şi dă atenţia respectivă detaliilor. Răbdarea poate să-ţi aducă realizări şi succese mai mari decât te aşteptai! Nu pleca la drum lung! O oportunitate de făcut bani, aşa că fă bine şi nu-i da cu piciorul. Stăpâneşte-ţi remarcile ironice şi criticile la persoană. Vremea în schimbare iţi dă nelinişti care nu sunt ale tale. Scutură-te de ele şi regăseşte-ţi optimismul şi buna dispoziţie! Astăzi zi de cumpărături, doar este vineri, chiar dacă este 13. Ai descoperit nişte magazine ale producătorilor şi faci ceva economie evitând supermarketurile. Si nu uita sa-ti prelungesti abonamentul la sala. De ce iti este frica de aceea nu scapi!

SCORPION  Poţi face un serviciu unui apropiat, cuiva din jurul tău, unui prieten, coleg. Investeşte în relaţiile umane, sociale, pentru că pot aduce apreciere. Și stai la locul tău, e vineri, 13! De dimineaţă ai impresia că este o zi cam amestecată, dar trece repede, şi devine doar o amintire. După amiază asta o poţi petrece făcând ceva sport, bazin sau sauna, ca să te relaxezi, scoţi toxinele şi poţi să mai dai jos din kilograme. O zi plăcută, până la urmă, în care totul pare normal! Necazurile au încetat, norocul îţi surâde din nou, eşti mai echilibrat sau aşa ţi se pare. Te simţi bine şi zâmbeşti tot timpul. Promovează propriile interese, bazându-te pe prietenii vechi.

SĂGETĂTOR Astăzi poţi să eviţi unele momente dificile. Nu te repezi, nu întrerupe persoana cu care vorbeşti. Stai în defensivă şi nu te apuca să emiţi judecăţi de valoare. Nimeni nu are nevoie de ele! La serviciu este încă o perioadă calmă fară prea mult de lucru. Pe seară o veste despre o excursie şi ceva petreceri, poate în weekend. Aspectele benefice sunt in cumpană astazi cu influenţe mai puţin favorabile, asa că ai astăzi o zi obositoare, dar placută! La serviciu, sau unde activezi, fii pragmatic şi nu contrazice şefii şi colegii seniori. Un zâmbet cu subânţeles este mult mai indicat. O zi bună în care este bine să vorbeşti mai puţin şi să asculţi mai mult. Poţi afla o mulţime de noutaţi care iţi vor fi de folos.  Astăzi trebuie sa stai linistit si sa astepti ca ziua sa treacă – cu succes!

CAPRICORN  Nu-ţi pierde timpul cu persoane care te plictisesc îngrozitor şi îţi devorează timpul. Sigur, dacă nu este şeful tău! “Ceaţa” pare a se risipi în jur şi vezi mai bine drumul tău de urmat. După o dimineaţă densă şi evident obositoare, stelele îţi recomandă să te relaxezi, să faci puţin sport, poate alergătură prin parc, poate sală, poate sauna. Uneori ai nevoie de putina solitudine. Este o perioadă perfectă să-ti iei de lucru acasa și să te bucuri de „căldura” caminului, sau mai bine zis de aerul condiţionat. Evită imprumuturile de bani sau orice cheltuială importantă. Ultima parte a zilei îţi poate aduce surprize plăcute.

VĂRSĂTOR  Ai o mare nevoie de bunăvoinţa celor din jur. Poate unde eşti puţin nesigur şi nehotărât. Caută un sfat bun la seniorii care sunt dispuşi să te ajute! Nu pleca la drum lung, e vineri 13! Un coleg de la serviciu iţi solicită azi ajutorul. Fă tot posibilul, pentru că stelele spun ca ajutorul dat se poate intoarce înzecit. Configuraţia astrologică nu este foarte prielnică in abordarea unor persoane din sfera autoritaţii publice. Aşa că lasă pe altă zi mai favorabilă, probabil pe săptămâna viitoare! Concentreaza-te, lasa confuzia pe alta data. Confuzie care iti sta bine. Uneori. Nu trebuie să schimbi nimic din proiectele pe termen lung.  Aspectele favorabile din casa a a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără cheltuieli nejustificate.

PEŞTI   Conjunctura iţi indică o posibilă întâlnire neaşteptată, dar care îţi este folositoare, mai ales prin noutaţile și oportunitățile pe care poţi să le afli. Evită băncile și casele de pariuri! O zi bună, care poate deveni şi mai bună dacă gândeşti pozitiv şi nu te repezi. Mai pe seară, o veste bună despre o călătorie şi nişte bani. Adesea, şi astăzi este unul dintre acele cazuri, soluţia problemei se gaseşte în analiza atentă a descrierii faptelor, aşa că analizeaza situaţia cu multă atenţie. Astazi coopereaza, dar atentie la confesiuni. Nu te lega la cap, dacă nu te doare capul!