Nimic în „kalendar”, după festivalul Herei şi nimic important în calendarul creştin. Doar trei sfinţişori cu nume frumoase: Flor, Lavru şi Polien!

Tot împachetând cărţi ca să le trimit în străinătate, la comunităţile de români, am dat peste un caiet vechi, cu pătrăţele, cu coperţi de plastic.

Era jurnalul meu din anul 1981 când, jumătate de an, am avut treabă la Bagdad. Iată ce scriam în ziua de 18 august:

„Nu cred că a fost, de când mă ştiu, o zi mai călduroasă. Simt că-mi iau plămânii foc, afară parcă suflă un furnal. Dacă am înţeles bine se anunţă la radio temperaturi de 44 grade Celsius. Însă, în micuţa mea cameră din hotelul „Anbar” sunt doar 25 de grade, graţie unui grup de climatizare GE instalat în fereastră. Este miercuri şi încă nu a apărut scrisoarea de garanţie de participare la licitaţie, la banca Rafidain.

Dimineaţă, când am fost la bancă, înotând prin valurile de căldură, am întâlnit un personaj, o personalitate locală. Prodecanul facultăţii de medicină din Bagdad, una dintre cele mai vechi şi prestigioase aşezăminte de învăţământ din lume. Şi el avea probleme la bancă, nu i se confirmase un transfer şi avea de scos echipamente din vamă. M-am băgat în vorbă, în franţuzeşte şi cred că l-am ajutat.

Aşa că şi el s-a văzut dator să-mi dea nişte sfaturi.

Întâi s-a uitat lung la mine, cum face un doctor cu un pacient. Apoi a început:

Cureaua! Fără curea pe căldura asta, îţi taie circulaţia în două şi îţi împiedică respiraţia. Dacă îţi cad pantalonii, pune bretele! Sunt şi mai elegante…

Cravata! Fără… ştiu că este uniforma „cooperanţilor străini” şi dungile au semnificaţia lor, dar, fără… sau slăbeşte nodul… este „golănesc” dar sănătos!

Cămaşa! Aruncă imediat porcăria asta de plastic. Viscoză? Ce Numele lui Allah, mai este asta? In, in şi iar in. Pur! Dacă nu ai bani, merge şi bumbac, neapărat din State!

Pantalonii! Mda… culoarea este bună… bej deschis, culoarea nisipului. Materialul? Bumbac, zici? De ce nu se şifonează? Denim? Merge… dacă nu te ţine, nu te incomodează!

Sandalele! Nu fi prost şi ia-ţi espadrile din sfoară de cânepă şi cu talpa de piele, din bazar! Cu ciorap subţire de bumbac pur. Sandalele pe piciorul gol sunt pentru femeile care merg puţin, pentru fandoseală şi pentru idioţii care vor să facă rosături şi microzgârieturi de la praf şi mizerie. Nu ştii secretul? Din cauza sandalelor, armatele romanilor nu au putut să cucerească tot Orientul!

Lenjeria! Tetra, Tetra şi numai Tetra. Din bumbac, cu elastice late, foarte late, sigur… Reţine transpiraţia şi aeriseşte pielea!

Şi, foarte important, înainte de a le îmbrăca, scutură-le bine de tot! Înlături posibilele mici insecte, dar şi praful, acest duşman declarat al pielei. Scutură hainele şi o să trăieşti mai mult!

Dar de ce nu îţi iei o „galabie” m-a întrebat, surâzând, bunul doctor! Apoi a izbucnit în râs, văzând privirea mea ultragiată.

I-am spus doctorului irakian despre sfaturile medicului Focşăneanu de la Atena: spălarea permanentă a mâinilor, flambarea pâinii, vaccinurile şi hidratarea, duşul obligatoriu etc etc.

Foarte bune, sfaturile colegului din Atena, a declarat irakianul, hai să mergem la universitate, să vezi ce laboratoare şi biblioteci avem. Şi ce studente frumoase!

Aşa, la Universitatea din Bagdad, am cunoscut-o pe Monir, egipteanca faţă de care Neferititi a fost doar o babă hidoasă. Nu exista bărbat pe lume care să nu întoarcă capul după ultima descendentă a unei familii bogate de copţi creştini.

De la ea mai am câteva sfaturi de sănătate şi viaţă lungă:

„Apa vie de izvor, smochine, curmale proaspete şi rodii coapte bine, cugetul curat, cinste şi onoare, familie mare şi prieteni credincioşi şi mai ales iubirea permanentă. Ca să fii sănătos şi să trăieşti mult, trebuie să fii permanent îndrăgostit!”

Ceea ce este adevărat, dragii mei lupi, padawani şi hobbiţi!     

BERBEC   Azi, cu zodia bine aspectată şi având interese, eşti numai miere şi zâmbet. Ai uitat de încăpăţânara ta proverbială, de agresivitate şi, drept urmare, toate porţile şi uşile îţi sunt deschise!

O zi favorabilă mai ales pentru nativele zodiei. Multă lume, multe proiecte, mulţi prieteni – eşti o persoană populară… Ceva-ceva tot trebuie sa iasa din aglomeraţia asta! Asa că nu pierde timpul cu filozofii utopice şi cu idei fantastice. Mai mult pragmatism nu strica!

TAUR   Dimineaţa aceasta de luni este densă şi obositoare, prin contrast cu weekendul ce abia a trecut, dar după ziua de muncă, ţi se ofera perspectiva unei seri plăcute, distractive şi relaxante.

Zodia ta este zodia banului şi a economiei. S-ar pute să fie catharsisul de care ai nevoie în lumea asta ciudată, haotică. Sanatatea este bună, atenţie la durerile de cap, de gât, în special, şi la pierderea de energie.

GEMENI  Trebuie să te concentrezi, ai multe lucruri nerezolvate şi proiecte amânate, dar astăzi ai şansa să mai rezolvi câte ceva, ai spor în ceea ce faci, intuiţie, imaginaţie şi inspiraţie.

Amintirile nu-ti dau pace si nu este o idee rea să le aşterni pe hârtie, sau sa deschizi un nou fişier. Nevoia ta permanentă de bani a făcut să te speteşti cu munca în ultima perioadă de timp. Odihneste-te astăzi, ca să te poţi lupta cu greutăţile mâine. Te aşteaptă o săptămână grea şi obositoare!

RAC   Astăzi investeşte pentru viitor, nu bani, ci muncă! Fii gata să-ţi demonstrezi calităţile şi competenţa, steaua ta norocoasă o să facă restul! Zi favorabilă pe planul profesiei, meseriei.

Perioada asta de timp poţi să faci doi paşi înainte şi unul înapoi, după bunul obicei al zodiei tale. Pe de altă parte ai o înclinaţie nativă către călătorii şi croaziere, în special, doar eşti semn de apă. O călătorie face cât o universitate, se spune în Orient. Cel puţin gândeşte-te la acest aspect, astăzi. Supravegheză-ţi regimul alimentar, mai ales dacă eşti în călătorie. Se ştie că nu te fereşti de mâncărurile exotice, dar măcar întreabă din ce sunt făcute…   

LEU   Rişti să nu te mai înţelegi cu nimeni! Ai prea multe griji pe cap şi nu mai ştii să te relaxezi. Trebuie sa laşi totul la o parte şi să iubeşti, să te odihneşti, să te bucuri de viaţă!

Evită deciziile care duc la schimbări majore şi mai ales nu te repezi sa tragi concluzii. Unele lucruri sau persoane pot întârzia din cauze obiective. Ca să nu rămâi în contemplare ca să-ţi aminteşti ce bine era în junglă pe vremea lui Tarzan, este bine să-ţi faci un plan amănunţit din timp. Cine poate, adică are portofelul plin, poate da o petrecere la un local, aşa, de luni şi poate este şi ziua ta de naştere!

FECIOARĂ   Eşti cam preocupat astăzi! Ai de dat o explicaţie, poate scuze, poate să oferi înţelegere şi solidaritate faţă de cineva din jurul tău. Este de bine, binele făcut se întoarce înzecit!

Profesional dar şi personal, treburile par să meargă ceva mai bine. Dar exista intotdeauna un „dar”, eşti mereu fascinat de găsirea formulei care să te umple de bani. De exemplu astăzi, luni, fiind ziua aceia cu proverbul că dacă bagi mâna în buzunar este pagubă, te gândeşti cum să faci să cheltuieşti mai puţin. Gândeşte-te mai puţin la bani şi mai mult la oamenii care te iubesc, aşa cum eşti. Aşa cum eşti, nu mai bogat sau mai puternic.

BALANŢĂ  Poţi să-ţi faci un program, după cum vrei tu şi la serviciu şi acasă. Astăzi, se pare, că este una dintre puţinele zile în care nu te deranjează nimeni. Libertatea personală nu are preţ!

Nu te grăbi nejustificat, nu este genul tău şi nici nu dai rezultate mai bune procedând astfel. Până la urmă iei o hotărâre, dar vei constata că nu ai luat în considerare toate datele problemei, că nu ţi-ai făcut „stereotipuri de comportament”, că întotdeauna stai în defensivă şi nu apreciezi corect momentul intervenţiei tale! E adevărat… ce poţi să faci?

SCORPION  Ritmul zilnic este posibil să se accelereze mai mult, dar tu trebuie să ţii bine hăţurile! Manifeşti o abilitate suspectă de comunicare, dar numai către o anumită persoană. Interesant…

Astăzi ai relativ noroc şi în dragoste şi in afaceri, dar afaceri care privesc comunicarea, in general! Cu zodia în continuare relativ neaspectată trebuie sa eviti confruntările tăioase, mai ales cele legate de activitaţile profesionale sau de meseria ta.

SĂGETĂTOR  Ai de obţinut o aprobare, un acord! Combină farmecul personal cu tactul şi calmul necesare şi poţi obţine gestul pozitiv de care ai atâta nevoie. Nu brusca, amână dacă ai dificultăţi!

Ai şansa să-ţi clarifici un pic dorinţele şi aspiraţiile, să te detaşezi de cotidian. Puţină solitudine, singurătate bine temperată – nu-ţi strică şi îţi întăreşte capacitatea de dialog. Pe de altă parte comandamentele cotidianului îţi dictează să convingi ca să poţi să obţii o aprobare… Interesant paradox!

CAPRICORN  Te ilustrezi prin grijă si protecţie arătate familiei, copiilor, părinţilor, fraţilor şi/sau surorilor, rudelor până la a treia spiţă. Comunică, află ce mai fac şi mai zic rudele tale!

Ceva mocnea de mai mult timp, fie că ştiai fie că nu, acum iţi rămâne doar sa tragi concluziile şi să-ţi fie de invaţătura. Nu, nu este ceva grav, mai mult este vorba despre vanitatea proprie… Este o perioadă favorabilă celor din zodia de pământ care caută un loc de unde să-şi facă cumpărăturile de la producător, evitând dubioasele supermarketuri.

VĂRSĂTOR  Stelele îţi indică să te odihneşti şi să-ţi menajezi sănătatea. Dai semne de oboseală, de oboseală cronică. Mai multă relaxare, somn suficient, puţină mâncare de calitate, evită stresul!

Un procent dintre nativii din zodia Vărsătorului astăzi nu se bucură foarte mult. Recunosc, ai motive. Dar numai tu eşti de vina, pentru că nu ai puterea sa-ţi cauţi calea şi să rezişti influenţelor. Nu te enerva, nu te ajuta la nimic, ba chiar goneşti de lângă tine pe binevoitori. Trebuie să te hotărăşti, odată: ce vrei tu de la viaţă?

PEŞTI   Tot ce îţi propui, la nivel rezonabil, îţi iese astăzi cu relativă uşurinţă. Poţi face un bilanţ onest ca să vezi câţi bani îţi trebuie pentru toamna asta. O zi bună, statistic vorbind!

Eşti în faţa unor aglomerări de fapte, evenimente, lucruri, sentimente! Simţi acest lucru, cum simte peştele în apă apropierea rechinului. Presiunea apei… la tine este presiunea timpului! Astăzi ai o zi bună, însă, fă provizii din starea de bine, pentru viitor!