11 iunie este zii fastă. Simbolic, ziua Anarhistului, în sensul luptătorului antisistem din toate timpurile. Coincidenţă, sau nu, că în această zi de 11 iunie, dar în 1848, începe Revoluţia în Bucureşti, în 1948 Legea Naţionalizării s-a dat în tot în această zi şi tot în 1948 se recunoaşte statul Israel?

În calendarul creştin ortodox, pe 11 iunie, sunt Sfinţii: Ap. Bartolomeu şi Barnava şi Luca arhiep. Crimeii. Pe 12 iunie sunt Sfinţii Onufrie cel Mare şi Petru Atonitul.

Tradiţional, în ”Kalendar” pe 11 iunie este „Vartolomeul” după numele Sf. Ap. Bartolomeu. Sau, invers? După obiceiuri şi după interdicţii, este din timpul păstorilor, înainte de daci, este o sărbătoare de o singură zi, probabil din Hallstatt, ce spun eu, poate chiar de la sfârşitul neoliticului.

Acum vremea se răsuceşte, spiritele aerului se luptă fabulos cu spiritele focului. În această perioadă sunt multe furtuni, ploi torenţiale, grindină, vârtejuri, tunete şi fulgere.

Copacul trăznit în această zi nu se atinge sub pedeapsa cu moartea, nu mai târziu decât într-un an de zile!

Folcloric, în ”Kalendar”, pe 12 iunie, este sărbătoarea  Nunta Şoarecilor, unul dintre reperele ritmului agricol. „Până cu o săptămână înaintea acestei zile trebuiesc sfârşite din semănat sau pus: păpuşoiul, cartoafele sau barabulele şi seminţurile de legume. În săptămâna de dinainte se poate semăna hrişca, iar după 12 iunie nimic altceva” (Marian, citat de Pamfile în SLR, 1997, pagina 58). O sărbătoare veche, probabil de la a doua diviziune a muncii, dinainte de daci şi agatârşi.

Ziua este serbată pentru belşugul recoltelor şi pentru ca viermii să nu strice varza (Pamfile, 1997, pagina 58).

Dacă plouă – nu vor fi şoareci care să strice recolta! Nu se sparg lemne. De aici încolo nu se mai poate semăna nimic, că nu iese. Se ţine de femei, care nu gătesc şi nu spală, ca să nu piardă legumele din grădină şi să nu fie grindină! (Antoaneta Olteanu, CPR,2009, pagina 199,200)

Da, pe lista modelelor, a oamenilor care chiar conteză, este şi comandorul Jacques-Yves Cousteau, pe care îl pomenim astăzi. L-am întâlnit în anul 1979 în Dubai-Deira, așa se numea pe atunci. Făcea, pentru Emir, un studiu de impact al platformelor oceanice de petrol asupra mediului. Şi combătea apa desalinizată, ca apă potabilă pentru populaţie.

Inevitabil, ne-am intalnit la unul dintre banchetele date de Emir. Era cu tot tribul său, echipajul de pe „Calypso”. Am rămas prieteni, cât de prieteni pot să fie un delfin bogat şi celebru cu un şacal de ruine sărac şi anonim. Eu eram şacalul. Dar şi astăzi îmi amintesc salutul „Calypso”: „Salut, ça gaze?” La care raspunsul invariabil era: „Salut, ça gazouille, pas mal!”

Dragi lupi, padawani și hobbiți v-am obișnuit cu istoriile mele adevărate. Din Dosarele Maigret. O să vă mai spun o poveste. Absolut adevărată, mi s-a întâmplat mie, vineri, 10 iunie.

Pe la ora zece mobilul meu a sunat lung, lung. De obicei nu răspund la el, corespondența mea particulară se desfășoară pe Skype. Până la urmă am răspuns, era afișat numele unei fete pe care am îndrumat-o, foarte puțin, pe drumul astrologiei. Dorea să știe dacă mă poate vizita împreună cu șeful ei. Mi-l dă la telefon. Se recomandă. Aflu că este redactorul șef al unui ziar de județ și că dorește să mă întrebe ceva. Spune că poate ajunge la mine în trei sferturi de oră. Vă aștept la o cafea, pregătită după metoda Marelui Serdar, zic.

Exact peste trei sferturi de oră un Duster maron, așa cum mi-aș dori și eu, intră în curtea mea în hămăitul cățeilor. Mai ales Meme, noua protejată, cu cei patru puiuți ai ei, fac o gălăgie de 130 dB. Stăm, pe terasă, la o cafea cu chec, călugărul Cristian s-a repezit până la ”Gostat”, la magazinul local și a cumpărat ceva produs în casă. Domnule profesor, uneori vă citesc articolele și tot uneori mă întrebam dacă tot ce scrieți este adevărat. Este, spune el, uitându-se cam dintr-o parte la călugărul Cristian, cel de aproape doi metri, care se apucase să pună proptele la merii de vară, prea încărcați.

Apoi se apucă să povestească de ce au venit. Am dat-o afară pe fata asta, spune redactorul șef, pentru că, în horoscopul pe care îl face pentru ziarul meu a repetat aceleași preziceri, în zile diferite. Fata, hai să-i spunem Claudia, a spus să nu mă grăbesc că pot greși, așa era scris în horoscopul ei pentru zodia mea, spune redactorul șef. Și să mai cerem o opinie, o judecată dreaptă. Bun, sărim peste partea în care orgoliul meu, mic, dar existent încă, cu toată pustnicia, a fost satisfăcut, partea cu laudele.

Am intrat în casă și am ieșit cu câteva volume. Astrologie. I-am citit de acolo redactorului șef, ca părerea mea să fie absolut obiectivă susținută de opiniile unor astrologi onorabili, din istorie.

I-am explicat redactorului șef că astrologia se bazează pe repetiție, pe teoria ciclurilor. Mai mult, i-am citit recomadările Asociației Internaționale a Astrologilor Profesioniști, din anul 1956, în care se preciza: ”…astrologul profesionist este obligat prin natura prestației sale, să asigure, în horoscopele lui, personale sau publice, un climat decent, competent și de încredere. Încurajăm ca acest lucru să se facă prin generalizări, prin repetiții și o atitudine pozitivă.”

Apoi, i-am spus. Domnule redactor șef, repetiția este mama învățăturii. Dacă îi spui unui om de o sută de ori că o s-o ducă bine, ei bine, o s-o ducă bine! I-am povestit experiența mea cu trustul de astrologie al lui Jonathan Cainer care, nimic de obiectat, m-a plătit excelent pentru horoscopele mele zilnice făcute în engleză, franceză, germană și spaniolă. Dar după șapte ani, Johnny Boy mi-a dat banii pe trei ani înainte și mi-a spus că are tot ce îi trebuie. Predicțiile mele, toate de exact 144 de caractere urmau să fie amestecate și editate de un computer. Numai astrologie nu era, dar ieșeau bani foarte frumoși, cu miile de situri de astrologie pe net, mai ales în Asia și America Latină. Milioane de lire sterline.

Repetițiile, într-un horoscop, sau de-a lungul timpului, sunt cea mai bună garanție că horoscopul este alcătuit de un om și nu de un computer. Omul, astrologul, vede același aspect, la distanță, în timp și are aceiași reacție, interpretează cum a învățat, cu cheile respective, care, mereu, sunt aceleași. Computerul nu repetă niciodată, el editează mereu texte noi, dar nu este astrologie, nici pe departe, ci doar emitera aleatorie a unor propoziții, fraze.

M-am uitat la redactorul șef așa cum mă uit eu, uneori, la oameni, scanându-i. Domnule redactor șef, trebuie să vă hotărâți dacă vreți, la rubrica horoscopului, în ziarul domniei voastre, literatură, sau astrologie? M-ați convins – Claudia, ai un contract pe periodă nelimitată, a spus jurnalistul.

De fapt cei doi au venit cu un pretext. Cred că nimic din ceea ce mi-au spus, cu datul afară etc nu a fost adevărat. Era o complicitate între ei, mici gesturi și priviri, cred că sunt amanți, iar obiectul vizitei lor la mine a fost cu totul altul. Dacă am răbdare o să-l aflu, că ”baraka” am, slavă Domnului!

Trebuia să vă spun mai demult, să vă avertizez, că, dacă vă trece o convingere religioasă care interzice astrologia, nu trebuie să păcătuiţi, nu-mi citiţi horoscopul! Cu toate că prezenţa horoscopului în coloanele ziarelor, la radio, tv şi pe net este considerată de casele mari din Occident ca un semn de democraţie şi toleranţă. Dictaturile şi fundamentalismul religios nu acceptă astrologia. Astrologia conţine un adevăr care deranjează pe tirani. Speranța!

Chiar dacă nu „credeţi” în astrologie citiţi-mi horoscopul! Aici trebuie să fac o paranteză şi să spun că nu trebuie să crezi în astrologie, ci să o foloseşti ca pe o sapă,  o maşină, sau un halat. Este folositoare, utilă, ca o uneltă socială, nu este o religie – şi până la urmă eu zic ca horoscopul meu este, pentru o zi, ca lumânarea lui Diogene, pentru că, nu-i aşa mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  Un weekend liniştit, împreună cu cei dragi. Fără frică şi fără complexe poţi rezolva, sâmbătă, unele situaţii considerate delicate. Duminică, concentrează-te pe problemele urgente casnice. Sâmbătă sunt posibile  mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept, o nouă ideeu sau proiect, probabil pentru vacaţă. Sâmbătă, aspectele iţi indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri. Veştile pe care le primeşti prin mobil, din presa, sau reţelele de socializare par importante. Duminică – posibile disensiuni dimineaţa, care pot fi evitate prin amânarea unor întâlniri sau vizite. Seara plăcută, favorabilă dragostei.

TAUR    O perioadă bună, din punct de vedere personal. Tot ce îţi propui, la nivel rezonabil, îţi iese în weekend cu mare uşurinţă. Poţi face un bilanţ onest şi să vezi care ar fi continuarea logică. Sâmbătă configuraţiile benefice sunt in cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că ai o zi obositoare, dar fără evenimente notabile. O zi care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi, dar nici nu ai de ce să-ţi aminteşti mai târziu! Duminică trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Evită băuturile reci şi alimentele prea grase, sau foarte consistente. Duminică nu prea îţi arde de glumă. Este una din zilele acelea, când eşti posomorât şi mizantrop!

GEMENI   Esti obosit, prea solicitat de toate greutățile ca sa ai timp pentru tine. Dar, ca intotdeauna, ai emotii inainte de finalizare, în weekend se întâmplă ceva pentru care te-ai pregătit mult. Sâmbătă găseşti o mare satisfacţie în ajutorul pe care-l oferi la treburile casei, sau în sprijinul unui prieten. Ascultă-ţi vocea instinctului profund şi redu ritmul, sâmbăta este o zi de odihnă. Duminică ai parte de un fel de cadou mare, o veste ca un cadou neaşteptat și care te pregatește pentru niste planuri de viitor la care nici nu indrazneai sa te gandești. Dar, ești mare mester in a te speti spre gloria altora. La sfarsit constati ca numai pe tine te doare capul şi spatele, ba chiar şi buzunarul.

RAC    Astăzi este o zi în care te simţi bine, confortabil. Poate pentru că ajungi la o înţelegere profitabilă cu cineva de la care nu te aşteptai. Viaţa este plină de surprize. Unele plăcute! Sâmbătă eşti distrat şi nu te poţi concentra după o săptămână obositoare. Poate un pic-nic, un grătar, sau o ieşire în oraş cu familia sau prietenii te reconfortează şi îţi „încarcă bateriile”. Duminică horoscopul este slab aspectat, dar ai configuratii minore faste mai ales in domeniul afacerilor cu amanuntul, comertului, in general.  Proiectele tale de weekend sufera de un defect major – se bazeaza mai mult pe intamplare decat pe planificarea abila a fortele proprii!

LEU   Perseverența este arma celui lipsit de imaginație. Nu-ti risipi inutil energia, daca vezi ca nu reușești, schimba modul de abordare! Dar, în weekend, nu te abate de la obiceiurile tale. Sâmbătă în dragoste este bine să-ti recunoşti greşelile, mai ales pe cele mici! Este cazul zilei de azi, când poţi întoarce în favoarea ta un impas sentimental sau te poţi bucura de un avantaj.  Duminică trebuie să zâmbeşti şi să-ti păstrezi calmul, mai ales dacă auzi si vezi lucruri neplacute; mananca alimente naturale si evita dulciurile. In urma unei analize cinstite si atente trebuie sa lasi deoparte problemele care nu sunt ale tale si sa te concentrezi la propriile interese.

FECIOARĂ   Un weekend în care vorbeşti repede şi îţi vine mereu să râzi. Eşti în centrul atenţiei anturajului, pentru că analiza ta, a detaliilor, s-a dovedit cea corectă. Nu exagera, stai la locul tău! Sâmbătă ai nevoie de mai multă mişcare, de mai mult sport. Trebuie să eviţi mişcările bruşte. Nu trebuie să stai ore întregi sub duş, apa costă! Program de distracţie pe seară, profită din plin. Duminică este evident că magia relatiilor sociale este cam departe de modul tau direct de abordare. Totuşi, poți avea castig daca vei adauga și un zambet. Acordă mai mult timp familiei,  prietenilor vechi,  te vei simţi foarte bine.  Nu încerca să-ţi depăşeşti condiţia cu orice preţ, nu cheltui mai mult decat îţi poţi permite.

BALANŢĂ   Este o noua redistribuire a sentimentelor și afinitaților tale elective, în weekend. Atitudinea unor persoane din jurul tău te face atent. Dar, nu lua hotărîri pripite, mai așteaptă. Sâmbătă eşti pe drumul cel bun! Începi să înlături din calea ta obstacole, în special propriile limite. Te distrezi, te odihneşti, eşti mai entuziast şi te gândeşti cu încredere la viitor. Duminică te gândeşti că  de mai multa vreme doreai un grad mai mare de libertate materiala pe care stelele te sprijina astăzi sa-l obtii prin harnicie si chiar cu putin noroc. Astrele au aspecte favorabile : sănătatea îţi este bună, viaţa personală – armonioasă, iar situaţia financiară nu îţi mai pare teribilă.  Nu trebuie să exagerezi  disensiunile din familie şi cu prietenii. Primeşti cu plăcere nişte vizite sau veşti de departe.

SCORPION   În weekend te plictisești cât poți tu de tare, dar nu incerca să risipesti aceasta stare proprie regilor, ca nu știi peste ce dai. Găsește pe cineva cu care să te plictisești împreună!  Sâmbătă ai nevoie de o evadare în natură. Poate la mare, poate la munte. În orice caz trebuie să eviţi orele întunericului când călătoreşti. Soarele, lumina, te avantajează în această sâmbătă. Duminică cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, oglinda coştiinţei lor.

SĂGETĂTOR   Dorinţa de mai multă liberatate personală te electrizează în weekend şi îţi sugerează unele căi interesante de urmat. Este perioada ta de egoism bine temperat, aşa de plăcut şi necesar! O zi favorabilă pentru centaurul sentimental din tine. Iţi prieşte o discuţie la o cafea cu ingheţată şi faci planuri. Prietenii te ajuta astazi chiar fara sa-i bati la cap. Veşti bune. Duminică, cu zodia lipsita de planete si slab aspectata, fie te plictisesti teribil, fie te enervezi de lipsa evenimentelor si de mediocritatea colegilor.  Nimic nu te multumeste azi si esti convins ca meriti mai mult. Poate ca da, poate ca nu, dar nu te astepta la minuni.

CAPRICORN    Sâmbătă, puţin mai aglomerată. Poţi să finalizezi unele lucruri întârziate, treburi casnice. Trebuie să te odihneşti mai mult, duminică, lasă exagerările. Seara, poate la un spectacol. Sâmbătă apare ceva neprevăzut. Trebuie să lucrezi ceva pentru serviciu, în plus, sau ceva de rezolvat pentru familie. Spre seară ai impresia că ai urcat pe munte, eşti foarte obosit, dar foarte mulţumit!  Duminică verifici vorba care spune că: experienta este suma greșelilor care dor cel mai mult. In dragoste este bine sa-ti recunosti greselile, mai ales pe cele neimportante, sau pe cele care provoacă gelozie!

VĂRSĂTOR   Sfârșitul acesta de săptamană ești preocupat de problemele familiale și de situația casei, apartamentului, cu gândul cum să mărești confortul și siguranța clădirii. Nu pleca la drum lung! Trebuie să o iei de la capăt, să reevaluzi situaţia şi să faci alte planuri pentru weekend. Consultă-te cu cei din jur, cu anturajul apropiat, să vezi şi părerile şi dorinţele lor. Contează!  Duminică un fel de umanism naiv si bunatatea caracteristice zodiei te fac vulnerabil la santajul sentimental paracticat de una dintre realatiile tale. Esti intr-un punct mort si cu anturajul si cu relatiile sentimentale. Nu este o idee rea să încerci să lămurești lucrurile, măcar parțial.

PEŞTI   Sâmbătă, dupa cum indică stelele, cel mai bine ar fi sa stai acasa cu pisica sau cațelul, sa faci ordine în lucruri și in sentimentele tale cam șifonate. Duminică poți ieși în oraș! Sâmbătă  reuşeşti să cazi de acord şi să închei o alianţă cu cineva din anturajul apropiat. Eşti prea dur cu tine şi cu cei din jur, oferă-ţi momente de distracţie, de exemplu, un spectacol pe net, un film, ceva distracție pe FB, pe seară. Acasă fiind! Duminică este o zi de cumpărături sau de călătorie. Nu-ţi fă nici un program, în aparenţă. Lasă lucrurile să se întâmple. Este bine sa eviti, daca poti, subiectele cu caracter emotiv.

 

 

 

Te-ar putea interesa și: